„Viața obișnuită a unui om neobișnuit” – o carte despre omul din spatele cortinei
Articol de cristina.toma, 23 iunie 2023, 16:48
Dacă vă pasionează memoriile și biografiile neromanțate, atunci cartea „Viața neobișnuită a unui om obișnuit”, semnată de Paul Newman și apărută în traducere românească la editura Publica, este lectura potrivită pentru dumneavoastră în acest weekend.
Pentru cei care nu știu foarte multe detalii despre viața lui Paul Newman, acesta a fost actor, regizor, pilot de mașini de curse, antreprenor. A jucat în numeroase filme care au rămas adevărate repere în istoria cinematografiei și a primit numeroase premii pentru rolurile cărora le-a dat viață.
Nu doar cartea în sine este interesantă, ci și modul în care aceasta a luat naștere. În 1986, Paul Newman și cel mai apropiat prieten al său, scenaristul Stewart Stern, au început un proiect ambițios. Stewart urma să realizeze o istorie orală, rugându-i pe cei din familia lui Newman, pe prieteni și pe cei care lucraseră îndeaproape cu el, să vorbească despre viața actorului.
Apoi Newman avea să lucreze cu Stewart ca să-și prezinte propriul punct de vedere despre poveste. Singura cerință a fost ca oricine era înregistrat vorbind să fie complet sincer. Aceeași cerință a fost valabilă și în cazul lui Newman. Proiectul a durat cinci ani.
Rezultatul este o carte extraordinară de memorii, ieșită la iveală din mii de pagini de transcrieri descoperite recent.
Vocea lui Newman este puternică: uneori glumeață, alteori jucăușă, dar întotdeauna sinceră. Celelalte voci care se regăsesc peste tot în text – de la prieteni din copilărie și amici din Marină la membri ai familiei și la colaboratori din teatru și film precum Tom Cruise, George Roy Hill, Martin Ritt și John Huston – adaugă bogăție, culoare și context poveștii spuse de Newman.
Cartea conține detalii despre copilăria adesea traumatică a actorului, nesiguranțele din adolescență, eșecurile din tinerețe în privința relațiilor cu femeile, modul în care a ajuns vedetă, rivalii de la începutul carierei (Brando și Dean), prima căsnicie, alcoolismul, acțiunile filantropice, moartea fiului său, Scott, și dorința ca fiicele sale să înțeleagă adevărul despre tatăl lor.
Poate că materialul cel mai emoționant din carte se axează pe relația lui cu Joanne Woodward, pe dragostea lor profundă, pe felul în care Joanne l-a modelat din punct de vedere intelectual, emoțional.
De ce a dorit să scrie Paul Newman această carte? Răspunsul ni-l dă chiar el:
„Cartea aceasta a izvorât din strădania de a încerca să le explic totul copiilor mei. Vreau să las un soi de dare de seamă care limpezește lucrurile, zdruncină mitologia care a înflorit în jurul meu, distruge unele dintre legende și ţine peștii piranha departe. Ceva care să documenteze, cu un anumit grad de acuratețe, timpul petrecut de mine pe această planetă. Pentru că ceea ce există acum în vizorul public nu prea are nicio legătură cu adevărul. Asta e, de fapt, tot ce vreau să fac.”
Se pot spune multe despre „Viața obișnuită a unui om neobișnuit”, dar eu nu vă mai spun decât că nu veți lăsa cartea din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.