VIDEO: În premieră, anul acesta, râul Dâmboviţa devine scena unui spectacol pe apă

În perioada 30 iunie -2 iulie, teatrul se mută în stradă, în București. După o pauză de trei ani, va avea loc cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă Bucureşti – B-FIT in the Street!, eveniment la care vor participa artiști din Spania, Franţa, Italia şi Țările de Jos, care vor juca în zeci de spectacole.

Harta B-FIT in the Street! se extinde în acest an cu spații noi în zone cheie din Bucureşti.

Spectacolele vor fi în Piaţa Universităţii, Centrul Vechi, Calea Victoriei, Piaţa George Enescu şi Piaţa Revoluţiei. În premieră, anul acesta, râul Dâmboviţa devine scena unui spectacol pe apă, iar pe Splaiul Independenţei vor fi spectacole mobile și nocturne.

Mihaela Păun, manager ARCUB a fost invitata lui Răzvan Petre în emisiunea De10xRomânia de vineri, 23 iunie 2023.

„Ar fi fost foarte trist ca după 11 ediții, a 12-a să nu se mai întâmple. Pentru că eu întotdeauna am militat, cu toate că se schimbă primarii, se schimbă ideile, se schimbă părerile, întotdeauna militez pentru continuitate, pentru că s-a dovedit încă de la prima ediție, din 2008, a fost un succes. Între timp, orașul s-a mai înveselit, dar în 2008 era atât de trist…. (…) Dovadă este acum <Proiectul Străzi Deschise pe Calea Victoriei>, și nu numai, care se bucură de un mare succes. Vreau să spun că am avut mare succes și în sectoare, unde oamenii poate că nu sunt atât de asaltați de evenimente culturale așa cum se întâmplă în centru. (…) Atunci, în 2008, era un experiment. (…) Oamenii aveau niste reacții foarte ciudate la momentul ala, imaginați-vă că veneam, cum venim și astăzi, cu actori din Franța, Spania, Italia, unde o tradiție în teatrul de stradă. Artiștii pe stradă, își făceau numerele, interacționau cu publicul. Problema era că publicul nu interacționa cu ei. Așa era atunci. Acum nu mai este la fel. Oamenii s-au schimbat. Era atât de nou ce se întâmpla, atât pentru noi ca organizatori, cât și pentru public, încât să temeau să reacționeze, erai stresați de interacțiunea cu artiștii”.

Peste 200 de artişti internaţionali vor fi timp de trei zile străzile Bucureştiului cu zeci de spectacole pentru toate gusturile şi toate vârstele.

„Toate țările care participă la festivalul de teatru au o tradiție. Ele nu au un festival, au mai multe. Nu există această concepție că decât să cheltui banii pe un festival mai bine astupi niște gropi, că lucrurile sunt diferite. (…) La ediția de anul acesta, vor veni 200 de artiști. Asta înseamnă cazări, transport, transport aerian, transport separat al acestor mecanisme, costume, păpuși care unele vin cu cargo-ul, vin cu mașini separate, ceea ce însemnă costuri separate. Bugetul este mare. Noi ne-am permis anul acesta un pui de festival pentru că am vrut cumva să atragă atenția celor care ne conduc, administrației locale că merită să investească în acest festival”, a completat Mihaela Păun, în De10xRomânia.

Publicul va vedea poveşti celebre transpuse în producţii spectaculoase de teatru de stradă, acrobaţii aeriene, va asculta muzică live, se va întâlni cu personaje fantastice, va urmări spectacole itinerante, instalaţii vivante şi spectacole pe apă.

„Noutatea este că anul acesta ne ducem pe Dâmbovița, la Podul Izvor. Noi am avut un spectacol pe apă care s-a jucat cu ani în urmă pe luciul lacului Cișmigiu, dar după cum știți, în momentul acesta, Cișmigiul nu mai poate fi accesat pentru evenimente culturale pentru că s-a exagerat. (…) Acum ne-am dus pe luciul Dâmboviței. Noi am mai făcut spectacole pe Dâmbovița, am transformat apa într-un ecran pe care am proiectat. A fost ceva spectaculos. Acum avem și scafandri”.

De vineri până duminică, din 30 iunie în 2 iulie, publicul din București va descoperi o multitudine de spectacole care se desfăşoară simultan în mai multe puncte din Bucureşti. În fiecare seară de festival, spectacolele nocturne B-FIT in the Street! #12 schimbă peisajul oraşului cu producţii la scară mare de acrobaţie aeriană şi teatru pe apă.

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă Bucureşti – B-FIT in the Street! este organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Muncipiului Bucureşti alături de Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Municipiului Bucureşti.

Emisiunea De10xRomânia este difuzată zilnic, de la 10:00 la 11:00, pe frecvențele Radio România Regional.

Autor: Adelina Tocitu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.