26 iunie – Ziua Drapelului Naţional

Ziua Drapelului Naţional este sărbătorită în București printr-o ceremonie publică ce va avea loc în Piaţa Tricolorului, situată în faţa Palatului Cercului Militar Naţional. În cadrul acestei ceremonii, organizată de Ministerul Apărării Naţionale împreună cu Instituţia Prefectului Capitalei şi Primăria Municipiului Bucureşti, Drapelul Naţional va fi binecuvântat de un preot militar şi va fi ridicat pe catargul din piaţă, în acordurile Imnului Naţional al României.

Ceremonii similare vor avea loc în municipiile reședință de județ și în localitățile din țară în care sunt unități militare.

Ziua Drapelului National a fost instituită pentru a marca momentul din 26 iunie 1848 , când Guvernul revoluționar a decretat că Tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național.

Stii de ce avem tricolorul compus din rosu, galben si albastru?

Istoria Drapelului National începe în 1834, când Alexandru Ghica Voda, domnitorul Tarii Românesti, a obtinut de la otomani învoirea „de a pune steag românesc corabiilor negustoresti si ostirii”.
Steagul pentru corabii avea doua culori: galben si rosu, iar cel al armatei trei: rosu, galben si albastru si un vultur la mijloc.

În timpul Revolutiei de la 1848, Tricolorul a fost adoptat ca simbol al natiunii, iar dupa abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu si instaurarea Guvernului provizoriu de la Bucuresti, a fost promulgat decretul de instituire a Drapelului National.
Astfel, culorilor li se atribuia pentru prima data o semnificatie: rosul semnifica fratia, galbenul exprima bogatia ogoarelor, iar albastrul insemna libertatea.

Un alt moment important în istoria drapelului a fost anul 1859, marcat de dubla alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Pâna în 1861 au fost utilizate simultan atât steagurile principatelor Moldovei si Tarii Românesti, cât si tricolorul, iar pe 22 iunie 1861, Alexandru Ioan Cuza a decretat tricolorul ca fiind drapelul oficial al Principatelor Unite.

Prin Constitutia din 1866 s-au stabilit ordinea si dispozitia verticala a culorilor: albastru la hampa, galben la mijloc si rosu la margine.

O eventuala noua forma a drapelului national nu poate fi decisa decât printr-o noua Constitutie.

În iunie 2013, Comisia pentru revizuirea Constitutei a adoptat un amendament la legea fundamentala prin care se introduce Stema Nationala pe drapelul României.
Stema va fi aceeasi ca cea votata prin lege organica, în 1992.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.