Raed Arafat: Tot personalul paramedical va trece printr-o simulare de naştere
Articol de arionmihaela, 27 iunie 2023, 18:52
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că tot personalul paramedical va trece printr-o simulare de naştere cu ajutorul manechinelor destinate centrelor de formare paramedici din ţară.
„Unul dintre cele mai importante simulatoare noi care aduce o premieră în ţară este simulatorul de naşteri şi în viitor tot personalul paramedical va trece printr-o simulare de naştere”, a declarat Arafat, cu ocazia unui eveniment organizat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, prilejuit de achiziţionarea a 13 seturi identice de manechine în valoare de peste 250.000 euro.
El a precizat că, chiar dacă paramedicii începători nu sunt trimişi la cazuri de naştere, au existat situaţii, în condiţii de vreme extremă, când personalul de intervenţie pentru îndepărtarea efectelor vremii nefavorabile a fost nevoie să asiste la naşteri.
„A fost o decizie la nivelul MAI pentru pregătirea poliţiştilor şi jandarmilor pentru a acorda primul ajutor de bază. La acest moment folosim seturile de simulatoare pe care le-a cumpărat MAI pentru acest scop, deja avem 16.583 de persoane înscrise, dintre care 12.123 de poliţişti şi 4.460 de jandarmi. Aceste pregătiri continuă, sunt pregătiri pentru primul ajutor de bază, durează câteva zile şi sunt mai simple decât cele de aici”, a spus Arafat.
El a precizat că manechinele achiziţionate, cu rol de simulatoare avansate, pot fi conectate cu defibrilatoarele pe care le au cei de pe ambulanţe şi care pot crea diferite scenarii ale stopului cardio-respirator, al modului de acţiune în faţa unei persoane inconştiente.
„Aici apare parteneriatul public-privat cu compania Lidl – avem trei proiecte majore cu Lidl România. Unul este proiectul motociclete – pentru a fi folosite la prim-ajutor Al doilea proiect îl reprezintă cel privind defibrilatoarele publice, iar Arafat a precizat că sunt deja peste 50 de defibrilatoare instalate în Bucureşti, urmând să fie instalate şi în alte localităţi.
Al treilea proiect este sprijinul pentru reîmprospătarea echipamentelor din centrele de pregătire.
„Aceste parteneriate, în final, beneficiază de ele cei care sunt la nevoie într-un anumit moment şi trebuie să ajungă la ei o maşină de prim-ajutor, un echipaj de terapie intensivă, un echipaj de la Ambulanţă şi au nevoie de personal pregătit. Şi atunci, scopul nostru prin aceste proiecte este să ridicăm nivelul, să ajungem rapid, cum facem cu motociclete, dar să ajungem şi cu oameni instruiţi şi pentru asta avem nevoie de aceste simulatoare”, a afirmat Arafat.