VIDEO: Colectare și reciclare pentru o societate curată
Articol de dianamatei, 28 iunie 2023, 16:31
Invitata emisiunii „În Comunitate” de astăzi a fost Daniela Dobre, CEO Green Environment Support, companie specializată în consultanță de mediu.
Reciclarea și colectarea deșeurilor este un subiect care se dezbate din ce în ce mai des. Specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la gestionarea corectă și eficientă a deșeurilor produse de către fiecare agent economic, cât și la conformarea cu legislația în vigoare în ceea ce privește managementul acestor deșeuri.
În România, conform legii, fiecare companie, indiferent de domeniul de activitate, are obligația să țină evidența și să raporteze către autoritățile de mediu toate cantitățile de deșeuri generate la punctul de lucru, fie că este vorba despre deșeuri menajere, reciclabile sau deșeuri periculoase.
Însă nu numai companiile trebuie să colecteze și să recicleze corect, spune Daniela Dobre: „Până acum 2-3 ani erau lacune în ceea ce trebuie să facem. Vorbim despre responsabilitatea fiecăruia dintre noi. E foarte important să vedem care sunt acești pași de urmat, să înțelegem despre ce deșeuri discutăm. De asemenea, trebuie să fim atenți la managementul deșeurilor. E bine că s-a implementat Săptămâna Verde în școli. E important să înțelegem care este impactul pe care îl au asupra noastră”.
Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm pare a fi colectarea deșeurilor menajere. Le aruncăm pe unde apucăm și nu ne gândim că, dacă facem asta, nu se mai poate face nimic cu ele.
„Deșeurile menajere, cele pe care le generăm din gospodării. Acestea nu sunt colectate selectiv. Găsim și ambalaje care pot fi selectate separat. Astfel multe dintre acele deșeuri nu vor putea fi colectate. Sunt zone unde se preiau separat, zone în care sunt vărsate în aceeași mașină. Cele 4 fracții pot fi sortate în stații”.
Reutilizarea și recondiționarea sunt două concepte destul de noi dar care intră cu forță în educație.
„Dacă vorbim despre o sticlă, ea provine din reciclarea altor sticle. Pet-urile intră într-un utilaj care îl toacă și la final rezultă granule. Acestea fac parte din ambalajele unor noi băuturi. Există obiective în a folosi din ce în ce mai des această metodă, în anii următori. Va fi implementat și sistemul de garanție-returnare. Se va percepe o taxă și, dacă returnăm ambalajul, ni se returnează niște bani. Toate acestea vor fi reciclate. Întrebuințăm caserole de unică folosință și acelea pot fi spălate și valorificate. Pet-ul trebuie să îndeplinească niște standarde de calitate; nu poate fi periculos”.
Amenzile pentru o colectare a deșeurilor nu sunt mici, nici pentru persoane fizice dar nici pentru cele juridice. Sunt câteva reguli care trebuie respectate, iar autoritățile locale ar trebui să ia această problemă mai în serios.
„În cazul persoanelor juridice, fiecare tip de deșeu trebuie colectat separat, trebuie să aibă o pubelă adaptată volumului. Degeaba avem câte o pubelă, dacă un anumit tip de deșeu este și pe lângă pubelă. Spațiul trebuie adaptat. Pe pubelă trebuie să fie o etichetă, conform legii, cu denumirea deșeului. Dacă nu avem pubelă, este important ca depozitarea să se facă pe o platformă betonată, într-un spațiu ferit de intemperii. Există și sancțiuni pentru colectarea necorespunzătoare a deșeurilor. Amenzile încep de la 20 de mii de lei”.