Discuțiile despre drumul Vadul Moldovei din cartierul Greenfield au oprit ședința Consiliului General al Capitalei!

arhiva

Ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB), programată pentru ora 10.00, a fost suspendată până la ora 11:30, prin votul consilierilor generali.
Unii dintre consilierii generali au acuzat Executivul că ar fi cerut suspendarea ședinței din cauza absenței din sală a multor consilieri din majoritatea PNL-USR.

Grupul PSD din CGMB a cerut, prin Cristian Olteanu, Valeriu Șuhanu și Ancuța Comănici, introducerea pe ordinea de zi a ședinței a unor proiecte de hotărâri și amendamente vizând înființarea unui Centru de zi de tip „Respiro” pentru persoanele adulte cu dizabilități, deschiderea drumului Vadul Moldovei, pentru accesul cetățenilor din Cartierul Greenfield, reîntregirea stimulentului pentru persoanele adulte cu dizabilități, înjumătățit, în mod nelegal, de către Executivul Nicușor Dan, și realizarea unor investiții la două spitale din subordinea Municipalității.

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan și purtătorul de cuvânt al consilierilor PNL, Diana Mardarovici, au motivat necesitatea suspendării ședinței pentru modificarea și introducerea pe ordinea de zi a ședinței a proiectului privind drumul Vadul Moldovei, pentru accesul cetățenilor din și în Cartierul Greenfield.

Ieri, consilierul local liberal de la Sectorul 1 Daniel Ciungu acuza Primăria Sectorului 1 și Municipalitatea că blochează rezolvarea problemelor celor 6.000 de cetățeni din Cartierul Greenfield.
Este vorba despre deschiderea circulației pe drumul cunoscut drept Vadul Moldovei, despre construirea unei scoli și a unei grădinițe, în cartierul din Pădurea Băneasa.

„Sunt niște lucruri pe care chiar eu, personal, le-am promis cetățenilor din Greenfield, atât deschiderea drumului Vadul Moldovei – pentru că considerăm un lucru normal, într-un stat european, să poți să ai acces din Sectorul 1, în Sectorul 1. Să nu trebuie să ieși în Ilfov.
Situația cetățenilor de acolo – sunt în jur de 6.000 de oameni, probabil, în câțiva ani vor fi 12.000 de oameni, vor avea nevoie de mai multe drumuri. Soluțiile propuse până acum, chiar și acelea, când vor fi făcute, vor fi prea puține.
Deci, e nevoie și de deschiderea drumului Vadul Moldovei.
Acolo, putem, de exemplu, să punem limitare de viteză. Să avem grijă ca lumea să nu depășească viteza, să avem grijă și de animale.
În momentul de față, e un drum două treimi asfaltat, o treime neasfaltat. Și e nevoie să fie preluat de Capitală (… de către Primăria Municipiului București n.r.).
Se fac pași, într-un final, credem, de către Nicușor Dan să preia măcar partea asfaltată, ca să urmeze, după aceea, și preluarea părții neasfaltate, dar – după cum ne-au obișnuit, atât administrația Sectorului 1, cât și administrația Capitalei, aceste lucruri durează foarte mult, sunt discuții de multe ori absurde, fără dovezi în spate, care blochează acest proces și ii ține pe cetățeni, în continuare, în cozi interminabile”, a declarat Daniel Ciungu pentru București FM.

În schimb, primarul general al Capitalei Nicușor Dan își prezentase cât se poate de tranșant poziția față de deschiderea drumului Vadul Moldovei.
„Deci, avem o discuție pe provizoriu și avem o discuție pe definitiv.
Pe provizoriu, Consiliul General a mandatat primarul Sectorului 1 să obțină dreptul de administrare. Și, în felul ăsta, să poată să schimbe, fiind administrator, funcțiunea acelei suprafețe de teren în cale de circulație provizorie.
Deci, e o chestiune pe care primarul Sectorului 1 e mandatat să o facă.
Există o hotărâre de Consiliu (… General al Municipiului București n.r.) care îl mandatează primarul Sectorului 1 să acționeze în numele Municipiului București.
Taxa de administrare o achită administratorul”, preciza Nicușor Dan.

Cât despre „soluția definitivă”, aceasta pare foarte departe.

„În ceea ce privește soluția definitivă, pentru ca ea să fie implementată, trebuie să existe PUZ.
Deci, există două ieșiri, prevăzute în PUZ-ul din 2008, dacă nu mă înșel.
Pentru aceste două ieșiri prevazute din 2008, nu s-a făcut, niciodată, niciun demers.
A mai existat un PUZ, în 2019, care nu prevedea nicio altă ieșire.
Și a mai existat, începând din 2019, au mai existat trei cereri din partea dezvoltatorului, pentru trei ieșiri la Șoseaua de Centură.
Pentru aceste trei proiecte, în anul 2019, Primăria Capitalei a dat așa-numitul aviz preliminar. Este actul emis de Primăria Capitalei care îi spune investitorului ce avize să obțină de la alte instituții.
Pentru două din cele trei proiecte, din 2019, investitorul nu s-a mai întors la Primăria Capitalei. Deci, nu și-a luat avizele.
Și, pentru cel de-al treilea, ultima oară a depus o documentație completă în decembrie 2022″, declara Nicușor Dan.

Nici școala și grădinița din Greenfield nu par să fie mai aproape de a se realiza, după aproape doi ani și jumătate.

Greșelile Executivului din Banu Manta nr. 9 în ceea ce privește procedurile de achiziție publică au fost sesizate de către Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP).

Din această cauză, licitațiile au fost de mai multe ori scoase din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), iar cele două investiții nici nu au început, încă.

„După doi ani și trei luni de întârziere și o procedură de licitație eșuată, Armand mai bagă o fisă la declanșarea licitației pentru școala și grădinița din Greenfield.
Asta cu un cost mai mare de peste 20 milioane de lei decât cea inițială.
Acest proiect este definiția incompetenței lui Armand. Consiliul Local i-a votat din prima în ambele momente indicatorii tehnico-economici. Și în martie 2021 și, acum, în 2023.
Dar, deși nu a fost blocată de nimeni, așa cum constant minte opinia publică, primarului Armand i-a luat doi ani și trei luni să repună pe SEAP o procedură de licitație.
Până azi, construcțiile puteau fi gata! În toamnă puteam să primim copiii la cursuri! Dar am avut ghinionul unui primar precum Armand.
Hai să vedem dacă va avea din nou contestații sau dacă vor aplica constructori.
Proiectul este unul dintre cele pe care le-am promis cetățenilor și pentru care am tras tare ani de zile. Sper ca măcar acum pe ultima sută de metri să meargă înainte proiectul”, spune Daniel Ciungu.

Ședința CGMB se va relua după încheierea lucrărilor Comisiilor juridică și de patrimoniu.

Apoi, în plenul CGMB, vom afla dacă primarul general al Capitalei Nicușor Dan a renunțat la ideea preluării cu titlu de provizorat a drumului Vadul Moldovei, idee respinsă de către Romsilva.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.