Teatru Noh și Ionesco, în programul online FITS, din 30 iunie

Sursa foto: sibfest.ro

Cinci noi titluri sunt difuzate astăzi, în secțiunea Online a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

”FAUST: tribut” este primul spectacol al zilei ce va intra pe platforma digitală la ora 16:00.

Foarte rar una dintre cele mai reprezentative povești ale spiritului occidental a vibrat cu atâta intensitate în mulajul riguros al teatrului Noh!

Aveți ocazia să îi vedeți pe cei doi artiști ai Yamamoto Noh Theater, Akihiro Yamamoto și Noboru Yasuda, în cadrul Sezonul japonez oferit de FITS.

Un preot merge să viziteze mormântul lui Geothe. Ajuns acolo, vede un bătrân șezând pe mormânt și încearcă să-l alunge. Bătrânul îi spune că nu s-a plecat în fața autorității toată viața lui; în schimb, odată s-a lăsat ispitit de diavol, iar acum e bântuit de amintirea acelui moment. Bătrânul îi cere preotului să se roage pentru el și dispare. Odată ce preotul începe să se roage, i se arată fantoma lui Faust, recunoscătoare. Apoi, fantoma Margaretei îi cere lui Faust să-și recunoască păcatele. se precizează în descrierea spectacolului.

De la aceeași oră, intră online și spectacolul ”Ionesco: Un regal”, în regia lui Emmanuel Demarcy-Mota, prezentat de Théâtre de la Ville & Teatro della Pergola.

Coproducția Franța – Italia este o călătorie prin inima celor mai marcante obsesii ale lui Eugen Ionescu: tribulațiile existenței, manifestarea puterii și a dominației – emoționale sau intelectuale, arbitrariul limbajului și imposibilitatea fundamentală a comunicării. Spectacolul ia forma unei ode închinate violenței umorului lui Ionescu, care ne poartă la origini și ne aruncă în inima textelor care au deschis calea către teatrul absurdului: „Cântăreața cheală”, „Lecția”, precum și opere mai puțin cunoscute cum ar fi „Jacques sau supunerea” sau „Delir în doi, în trei, în câți vrei”.

Spectacolul de teatru fizic, ”Ora la care nu știam unii de alții”, în regia lui Florin Vidamsk, are ca sursă de inspirație o partitură de acțiuni excepțională, creată de renumitul scriitor austriac Peter Handke, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură. Această piesă, puțin cunoscută în România, este asemenea unei partituri muzicale cu registre speciale, în care se regăsește un spectru bogat al căutărilor noastre cotidiene, existențiale, artistice, erotice, de la cele mai banale la cele care ne schimbă perspectiva asupra realității.

Producția Universității de Vest Timișoara va fi difuzată începând cu ora 18:00.

Vertigo Dance Company din Israel este din nou la Sibiu cu un spectacol special ”MAKOM 30. Sărbătoarea dansului”.

Ritualic și extatic – un poem coregrafic excepțional semnat de una dintre cele mai mari companii de dans din lume – anunță organizatorii.

Coregrafa Noa Wertheim va primi, mâine, o stea pe ”Aleea Celebrităților”.

Seria transmisiilor online se va încheia cu ”Dama cu camelii”, spectacol  regizat de Arthur Nauzyciel, la Théâtre National de Bretagne, ce poate fi vizionat începând cu ora 20:00.

Spectacolul spune povestea dramatică a unei iubiri, a tânărului burghez Armand Duval captivat de frumusețea curtezanei Marguerite Gautier. Scenariul pornește de la romanul lui Dumas fiul.

Arthur Nauzyciel a creat un spectacol dur, și totuși fără pic de patos, în spațiul difuz dintre adevăr și minciună, realitate și iluzie. – se anunță în prezentarea de pe site-ul festivalului.

Amintim că toate spectacolele rămân pe platforma www.sibfest.ro timp de 24 de ore.

N.R. Prezentările și fotografiile au fost preluate de pe site-ul FITS.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.