Ascultă Radio București FM Live

21 de mii de apartamente nu mai au apă caldă de la CET Grivița din cauza luptelor politice!

21 de mii de apartamente nu mai au apă caldă de la CET Grivița din cauza luptelor politice!

Articol de Mircea Apostolescu, 5 iulie 2023, 12:22

Nord-vestul Bucureștiului a rămas fără apă caldă și căldură!

CET Griviţa s-a oprit, de alaltăieri, pentru că nu mai are gaze și, ca atare, CET Grivița, societate al cărei acționar este Consiliul Local al Sectorului 1 NU mai produce agent termic.

Consecința imediată este că aproximativ 15 mii de apartamente din Sectorul 1 și alte circa 6000 din Sectorul 6 ar putea avea probleme în ceea ce privește furnizarea apei calde, în contextul reviziilor de vară de la CET-urile Electrocentrale București S.A. (ELCEN).

Din octombrie, când bucureștenii vor reveni din vacanțe, și mai ales odată cu startul sezonului de încălzire 2023-2024, situația se va agrava. Căldura și apă caldă vor lipsi din cele peste 20 de mii de apartamente, dacă CET Grivița va rămâne în continuare oprit.

„Situația actuală a devenit deja de notorietate, începând cu ziua de ieri. Și anume că CET Grivița nu produce, la momentul de față. Motivul imediat este faptul că i s-a suspendat furnizarea de gaze naturale pentru niște datorii acumulate, în ultimele două luni.

Iar motivele structurale țin, mai departe, de lipsa de acțiune a autorităților locale în ceea ce privește continuitatea activității societății noastre.

Către furnizorul de gaze înregistrăm o datorie de aproximativ 10 milioane de lei, care este echivalentul consumului pe o lună și ceva. Am făcut nenumărate demersuri. Există un proiect de hotărâre de consiliu pentru asigurarea capitalului de lucru și finalizarea unor investiții și demararea unora noi. 

Din păcate, acum un an, era o situație și anul acesta este fix aceeași situație cu același proiect. Un proiect care ar fi trebuit să ajungă în 30 de zile pe ordinea de zi a ajuns, acum, la 400 de zile întârziere.

Drept urmare, nu am cine știe ce așteptări de la autoritățile locale, care sunt mai preocupate de politică decât de energie.

Pentru cetățenii Sectorului 1, cu siguranță, vor exista efecte imediate în asigurarea de apă caldă, acuma, în perioada de vară.

Pentru că, luna aceasta, din care știu eu, sunt în revizie și CET-urile ELCEN. Și, atunci, nu văd de unde ar exista agent termic pentru asigurarea apei calde.

Consecințele, începând cu luna octombrie, vor fi dezastruoase, atât pentru cetățenii din Sectorul 1, cât și pentru consumatorii din Sectorul 6, cărora le mai asigurăm energie termică.

Energia termică pe care o furnizăm către Termoenergetica este în jur de 15 mii de apartamente, în zona Sectorului 1, plus aproximativ 6000, în zona Sectorului 6″, a declarat pentru București FM directorul CET Grivița, Radu Curcan.

Termoenergetica: Fără CET Grivița, vor fi probleme pentru 15 mii de apartamente!

În context, trebuie menționat faptul că și operatorul delegat al serviciului public de termoficare, Compania Municipală Termoenergetica, consideră că „Funcţionarea CET Griviţa, deosebit de importantă pentru continuitatea serviciului public de termoficare”.

Astfel, printr-un comunicat de presă oficial, Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) S.A. sublinia că este deosebit de importantă identificarea unei soluţii pentru funcţionarea CET Griviţa, astfel încât să fie asigurată continuitatea serviciului public de termoficare.

„În acest moment, pentru perioada de vară, impactul nu este unul major. Încercăm să suplinim energia termică din ce primim de la CET-urile ELCEN.

Pot apărea probleme în cazul unor avarii pe conductele din proximitatea CET Grivița, unde va trebui să oprim zona respectivă și ar fi putut, de exemplu, să fie agent termic din zona CET Grivița. Dar, dacă nu este, atunci, vor fi oprite.

Dar, semnalul de alarmă este mai ales cu privire la sezonul de iarnă, începând cu luna octombrie.

Pentru că, într-adevăr, fără CET Grivița, situația poate deveni critică pentru blocurile din zona respectivă, din zona Grivița – Gara de Nord.

Zona arondată CET Grivița este între 15 mii și 21 de mii de apartamente.

Cu alte cuvinte, în perioada de iarnă, aș putea spune că cel puțin 10 mii ar putea avea probleme.

Adică, noi vom încerca să suplinim din celelalte surse, dar, în perioada de iarnă, cu siguranță, nu vom reuși să rezolvăm această problemă. Vorbim de, în medie, să zicem, 15 mii de apartamente”, a declarat pentru București FM directorul general al Termoenergetica, Claudiu Crețu.

Luarea de poziție a CMTEB intervine în contextul în care CET Grivița a anunţat că îşi va opri activitatea de producţie, pe termen nelimitat, începând cu data de 3 iulie 2023, din cauza imposibilităţii achitării gazelor naturale.

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti S.A. este principalul beneficiar contractual al CET Grivița – companie al cărei acționar este Consiliul Local al Sectorului 1.

CET Grivița ar trebui să furnizeze agent termic pentru mai mult de 15.000 de apartamente din zona de Nord şi de Nord-Vest a Capitalei, în special din Sectorul 1.

În prezent, CMTEB nu înregistrează restanţe la plata facturilor către această societate, toate debitele fiind achitate la zi.

Cine nu dă bani pentru CET Grivița? 

Consilierii locali spun că au aprobat și ar dori să mai aprobe fonduri pentru CET Grivița, însă edilul Clotilde Armand refuză să pună în aplicare Hotărârile deja adoptate și să pună pe ordinea de zi a ședințelor un proiect de hotărâre privind alocarea de fonduri pentru capitalul de lucru al societății.

„Consiliul Local al Sectorului 1 a aprobat toate hotărârile necesare pentru funcționarea CET Grivița. Și mă refer, aici, la bugetul de venituri și cheltuieli aprobat, pe acest an, în care erau prevăzute sume de bani necesare pentru capitalizarea CET Grivița.

Însă marea problemă este că doamna Clotilde Armand refuză să introducă pe ordinea de zi, făcând și un abuz, de fapt, proiectul de hotărâre – de anul trecut, atenție, pentru majorarea capitalului de lucru al SC CET Grivița.

Pentru că e o investiție în derulare, au fost prevăzuți bani pentru finalizarea acestei investiții și pentru plata facturilor la gaze.

Doamna Armand ar trebui să respecte legea și votul Consiliului Local al Sectorului 1. Mă refer, aici, la toate hotărârile aprobate, până acum. 

Primăria Sectorului 1 are peste 1 miliard de lei excedent bugetar și noi ne plângem că nu avem bani de gaze, ca să furnizăm energie termică către populație? E aberant. Este un abuz”, a declarat pentru București FM președintele de ședință al Consiliului Local din Banu Manta, Daniela Popa.

„Consiliul Local nu numai că dorește să dea bani, dar are hotărâri de Consiliu, chiar de acum 4-5 ani, prin care se făceau investiții și se majora capitalul la CET Grivița.

Investițiile s-au făcut. Există o turbină nouă pe gaz. 

În sine, din punct de vedere tehnic, este o companie profitabilă. Care nu numai că dă apă caldă și căldură cetățenilor din Sectorul 1, dar chiar face bani pentru sector. Primarul Clotilde Armand refuză, de peste 14 luni de zile, să majoreze capitalul companiei, așa cum este obligată de o hotărâre de consiliu de acum câțiva ani.
Și, de asemenea, și anul acesta refuză, de la începutul anului, să aducă în fața Consiliului Local bugetul de venituri și cheltuieli al companiei.

Este vorba despre un act al Executivului, unilateral, considerăm noi, din  reavoință din partea primarului.

Nu înțelegem care este motivul real”, a declarat pentru București FM consilierul local PNL Daniel Ciungu.

„Undeva la 20 – 21 de mii de apartamente, din Sectorul 1 majoritatea și din Sectorul 6, vor rămâne fără apă caldă și căldură.

Acum, este vară, lumea este plecată în concediu, drept urmare, acest sistem inelar al Bucureștiului poate să facă față. 

Dar, în momentul în care se întoarce lumea din concediu și vine toamna, va fi nevoie de fiecare kilowat produs pentru energia termică. 
În momentul de față, primarul lua în derâdere faptul că CET Grivița asigură doar 3% din energia termică a Capitalei. 
Dacă ar face și ea un pic de calcul matematic, ar vedea că 3% înseamnă fix cele 21 de mii de apartamente. 

Adică, 15 mii de apartamente, în Sectorul 1, dacă spunem că stau măcar doi oameni – dar poate stau trei oameni, în medie, în acele apartamente, asta înseamnă fix oamenii care au votat-o pe dânsa. Și pe aceia îi va ține în frig”, spune liberalul Daniel Ciungu despre consecințele opririi CET Grivița.

CET Griviţa transferat de la Sectorul 1, la Termoenergetica, cu titlu gratuit? 
Directorul general al CMTEB, Claudiu Crețu se oferă să preia și să opereze CET Grivița, dacă nu se va ajunge la o soluție între primarul și Consiliul Local al Sectorului 1.

„Dacă nu se poate găsi nicio soluție, la nivelul Sectorului 1 – Primărie, Consiliu Local, noi ne exprimăm disponibilitatea inclusiv de a prelua și opera această centrală, pentru că vorbim, aici, de un serviciu public”, a declarat Crețu pentru București FM.

Consilierii locali din Banu Manta spun, însă, că CET Grivița nu poate fi predată, cu titlu gratuit, către CMTEB, deoarece în retehnologizarea societății au fost, deja, investiți bani de la bugetul local al Sectorului 1.

„Depinde de votul Consiliului Local al Sectorului 1. Mă îndoiesc că va fi aprobată o hotărâre pentru transferul acestui CET, pentru că, acolo, a fost o investiție, este o investiție în derulare, s-au prevăzut niște bani. Și nu cred că se va face acest transfer gratis.

E o investiție de patrimoniu și mi-e foarte greu să cred că va fi aprobat acest transfer, cu titlu gratuit, ca să zic așa”, a declarat pentru București FM președintele de ședință al Consiliului Local al Sectorului 1, Daniela Popa.

Și liberalul Daniel Ciungu spune că un asemenea transfer nu este posibil.

„În sine, Consiliul Local, repet, are niște investiții deja antamate. Nu știu cum s-ar putea face, din punct de vedere legal un astfel de transfer.

Termoenergetica vedem că încearcă să lucreze la lucrările de țevi, dar aceea este principala lor atribuție. Partea de energie, de producere a energiei ține de ELCEN, ține, într-adevăr, de CET Grivița”, a declarat Daniel Ciungu pentru București FM.

În context, trebuie menționat faptul că, după desființarea CET Pipera și CET Titan, una dintre problemele principale ale sistemului bucureștean de termoficare este tocmai lipsa capacităților de producție a energiei termice în zona de Nord și Nord-vest a Bucureștiului.

Lipsa imputului de energie termică face ca această zonă să fie alimentată de la CET Grozăvești sau chiar de la CET Sud.

În aceste condiții, în multe cartiere din această parte a orașului, sunt mari probleme, de ani de zile, cu furnizarea apei calde și a căldurii.

CET Griviţa, societate care se află în administrarea Primăriei Sectorului 1, livra, până acum, energie termică consumatorilor din cartierele Giuleşti, Crângaşi, Griviţa, 1 Mai, Pajura şi Bucureştii Noi.

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 20:03

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară

Universitatea din Bucureşti este, conform ediţiei I a clasamentului Times Higher Education – Interdisciplinary Science Rankings 2025, prima...

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară
Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:57

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, un eveniment unic, care îmbină cultura, tradiţiile şi bucuria Crăciunului, va avea loc, în...

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti
Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:30

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1

Peste 500 de copii au fost înscrişi de părinţi la cursuri de înot, după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1. Cele mai...

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1
Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 18:54

Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!

De mâine până duminică, 24 noiembrie, curtea interioara a Muzeului Naţional al Ţăranului Român adună la un loc meșteri, artizani,...

Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 18:42

Sectorul 4 imbraca haine de sarbatoare!

𝐌𝐚̂𝐢𝐧𝐞 𝐬𝐞𝐚𝐫𝐚̆, 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟖.𝟎𝟎, se aprind luminițele de sărbători și tot atunci, la...

Sectorul 4 imbraca haine de sarbatoare!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:59

Dezbatere asupra Referendumului > invitați: Oana Preda și Emil Ivănescu | AUDIO

Este sau nu necesar acest referendum, cum se vor soluționa pe viitor cererile de construire din București, dat fiind numărul redus al angajaților...

Dezbatere asupra Referendumului > invitați: Oana Preda și Emil Ivănescu | AUDIO
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:46

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume

Fumatul pe parcursul vieții poate sa duca, in medie, la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin 10 ani, potrivit Institutului Național de...

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:31

Activitate sistata, la Registrul Auto Roman

Situatie fara precdent, la RAR. Un incident tehnic neprevăzut, apărut în camera serverelor și generat de sistemele de prevenire a incendiilor, a...

Activitate sistata, la Registrul Auto Roman