Ce vrea Primăria Capitalei să întărească pe bani europeni?
Articol de Mircea Apostolescu, 18 iulie 2023, 17:20
Întruniți, astăzi, într-o nouă ședință extraordinară, consilierii generali au adoptat un Proiect de hotărâre privind „întărirea capacității Municipiului București în domeniul eficientei energetice și energiei regenerabile” depus în cadrul Apelului de proiecte „Programul pentru energie în România”, domeniu de interes „Cunoștințe sporite privitoare la energia regenerabilă, eficienta energetica – sensibilizarea si instruirea publicului larg”.
Proiectul nu s-a aflat pentru prima oară pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București (CGMB). În cadrul ședinței ordinare a CGMB din 29 iunie, consilierii generali au respins același proiect, arătându-se sceptici față de utilitatea acestuia.
„Avem un proiect prin care ni se propune creșterea capacității administrative a angajaților Primăriei Municipiului București – nu știm câți angajați. Nu știm ce nevoie și cum a fost identificată nevoia de perfecționare a acestor angajați. Nu știm nici măcar în ce calendar sau în ce interval de timp se dorește această creștere a capacității administrative, a dobândirii de noi cunoștințe.
Proaspăt instruiți sau reinstruiți despre energia verde, despre cum să stingă becul pe scară sau nu știu ce să facă oamenii ăștia. Că nu se înțelege foarte clar nici din raportul de specialitate și nici din referatul de aprobare ce ne dorim”, sublinia consilierul general PNL Cătălin Deaconescu.
El își exprima nemulțumirea și în legătură cu asumarea, prin proiect, de către Primăria Capitalei a unor obligații financiare viitoare a căror întindere era neclară.
„Deci, eu aș vrea, domnule primar, dacă mă puteți lămuri despre câți funcționari este vorba? Cum ați identificat nevoia de formare profesională continuă la aceștia? Dacă aceștia sunt doar din Primăria Municipiului București sau fac parte și din alte instituții? Și să le nominalizați. Câți bani pun și partenerii noștri, în acest proiect? Că, din ce văd eu, doar noi punem niște bani.
Și, mai ales, vă rog să mă lămuriți, poate dumneavoastră, poate doamna secretar general, ce înseamnă articolul acela 5 sau cum se poate interpreta Articolul 5 din proiect?
Pentru că eu nu am mai văzut, de când sunt consilier general și, slavă domnului, am vreo 7 ani, nu am mai văzut un articol care să asume cheltuieli nedefinite pe viitor. În articolul ăla scrie că, de la bugetul Municipiului București, vor fi asumate eventuale cheltuieli conexe proiectului. Eu nu am văzut, aici, nici întinderea asumării, pe care noi, astăzi, o facem, nici dacă acest lucru este legal”, spunea liberalul Deaconescu.
Singura diferență între proiectul inițial, respins pe 29 iunie, și cel adoptat astăzi, prin votul majorității PNL-USR din CGMB este cea survenită printr-un amendament al primarului Nicușor Dan, care a limitat cheltuielile conexe asumate la suma de 20 de mii de lei, în condițiile în care valoarea întregii finanțări europene pentru acest proiect este de 32 de mii de euro.
„Propun un amendament la Articolul 5. Astfel, sumele reprezentând cheltuieli conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului „Întărirea capacității Municipiului București în domeniul eficientei energetice si energiei regenerabile” depus în cadrul Apelului de proiecte „Programul pentru energie în România”, domeniu de interes „Cunoștințe sporite privitoare la energia regenerabilă, eficienta energetica – sensibilizarea și instruirea publicului larg” se vor asigura din bugetul local, în limita a maximum 20 de mii de lei, astfel încât implementarea să se realizeze în condiții optime”, le-a spus Nicușor Dan consilierilor generali PNL și USR.
De această dată, consilierii generali au fost, probabil, convinși de necesitatea întăririi capacității administrative a funcționarilor Primărie, pentru a „stinge becul pe scară”, cum spunea Cătălin Deaconescu, deoarece proiectul a obținut 29 de voturi din tot atâția consilieri prezenți. Consilierii generali PSD nu au participat la ședința de astăzi.