VIDEO: David Anghel, olimpic internațional la matematică – „Cel mai important lucru pentru a ajunge olimpic este să îți placă”
Articol de bucurestifm, 18 iulie 2023, 13:59
România a făcut performanță la Olimpiada Internațională de Matematică din Japonia. Ne-am clasat pe locul al patrulea în lume, după țări precum China, Statele Unite și Coreea de Sud. Elevii noștri au obținut 5 medalii de aur și una de argint.
Invitat în matinalul București FM au fost Cătălin Gherghe, profesor al Facultății de Matematică din cadrul Universității din București, și David Anghel, olimpic și câștigător al locului I la Olimpiada Internațională de Matematică din Japonia.
„România este cea care a inventat această olimpiadă. Prima ediție a Olimpiadei Internațională de matematică a fost în România și mereu când începe la festivitatea de deschidere apare acest lucru acolo.”, spune Cătălin Gherghe.
Profesorul mărturisește că participarea de anul acesta a fost una cu totul specială: „Rezultatul pe care l-am obținut anul acesta, cred că este aproape istoric. Este cel mai bun rezultat din ultimii, probabil 25-30 de ani, ceva de tipul acesta.”
Au fost realizate premiere: „Cei șase copii au făcut complet cele trei probleme și a fost ceva extraordinar. Din câte știu eu, nu s-a mai întâmplat, în istoria participării românești, asta ne-a ridicat foarte tare.”
David a luat aur absolut. Despre care Cătălin Gherghe ne spune că înseamnă: „Aur care rezolvă toate cele șase probleme și declară că este ceva aproape imposibil și nu matematic.”
În plus, David a avut în top singurul nume european, non-asiatic. Cătălin completează „Chiar dacă vorbim de alte țări decât China. În cazul Statelor Unite și al Coreei participanții sunt toți asiatici.”
David Anghel ne explică diferențele dintre problemele de la clasă și cele de la olimpiadă.
„La clasă primești o formulă, aplici formula, faci un calcul, obții rezultatul. La olimpiadă nu e deloc așa. La olimpiadă trebuie să știi de dinainte niște formule, niște teoreme, dar în mare parte te bazezi pe idei și trebuie să vii cu idei noi. Practic, pregătirea la matematică înseamnă să rezolvi cât mai multe probleme astfel încât să asimilezi cât mai multe idei.”
Cum sunt vacanțele unui olimpic, ce l-a impresionat cel mai mult la japonezi și ce fel de muzică ascultă David Anghel, află de aici.
Pentru a face performanță sunt necesare sacrificii, Cătălin Gherghe spune: „George Enescu cânta la pian, dar apoi făcea o pauză cântând la vioară. Așa fac ei, adică rezolvă probleme de geometrie, obosesc și în pauză rezolvă niște probleme de combinatorică.”
Află mai multe despre performanțele olimpicilor români de aici:
Autor: Cornel Munteanu