Toate stațiile STB vor fi modernizate, cu excepția celor din Sectorul 1!

arhiva

Primăria Municipiului București a lansat pe portalul electronic de licitații publice (SEAP) o procedură de achiziție pentru elaborarea studiului de fezabilitate necesar sistemului de informare a călătorilor în staţiile de transport public.

Contractul este estimat la o valoare totală de 756.408 de lei, iar licitaţia se desfăşoară prin procedură simplificată, conform SEAP.

Proiectul beneficiază de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Municipiul Bucureşti intenţionează să crească atractivitatea transportului public şi să îmbunătăţească informarea călătorilor în staţii pentru a facilita planificarea călătoriilor şi gradul de utilizare a transportului public la nivelul capitalei. Investiţia prevede modernizarea sistemului public de transport prin dezvoltarea componentelor ITS pentru transportul public din municipiul Bucureşti, respectiv realizarea unor investiţii în staţii prin dotarea acestora cu echipamente de informare dinamică/statică”, se scrie în anunțul de pe portalul electronic de licitații publice.

În evalurea ofertelor, componenta financiară reprezintă 40%, metodologia de realizare a contractului şi planificarea resurselor tehnice şi umane 36%, iar experienţa specialiştilor 24%.

Ofertanţii trebuie să prezinte o listă a principalelor servicii prestate în ultimii trei ani şi să demonstreze că au furnizat servicii similare de complexitate comparabilă, la nivelul unuia sau mai multor contracte, în valoare de minim 756.400 lei (exclusiv TVA).

Termenul limită pentru primirea ofertelor este data de 9 august, conform aceluiași anunț.

Încă de pe 16 februarie anul acesta, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţa, pe pagina sa de socializare, că fusese aprobată o finanţare prin PNRR de aproximativ 5,7 milioane euro pentru proiectul prin care staţiile mijloacelor de transport public ar urma să fie dotate cu panouri digitale de informare.

„Astfel, călătorii vor afla, în timp real, programul de circulaţie a vehiculelor, vor şti cât mai au de aşteptat şi ce variante de traseu au la dispoziţie. Informarea călătorilor se va face atât vizual, cât şi audio. Un transport public civilizat şi predictibil devine mult mai atractiv pentru călători şi de aceea ne propunem să identificăm cât mai multe surse de finanţare pentru modernizarea acestuia”, se scria pe pagina de socializare a primarului general.

Conform aceleiași surse, proiectul aprobat fusese depus de Municipiul Bucureşti în parteneriat cu Sectoarele 2 – 6 şi vizează aproximativ 1.000 de staţii, dintre 2.271 existente la nivelul Capitalei.

Numai stațiile STB din Sectorul 1 nu vor beneficia de panouri pentru informarea călătorilor, deoarece Primăria din Banu Manta nu a depus documentația pentru acest parteneriat cu Primăria Capitalei, conform consilierului local liberal de la Sectorul 1 Dinu Gheorghe.

„Sectorul 1, din păcate, a ratat termenul de a aplica pentru acest proiect.
Toate celelalte sectoare au respectat termenul. Este un proiect coordonat de către Primăria Capitalei pentru STB.

Și, din păcate, acești oameni din Sectorul 1 – adică administratorul (… public n.r.) și cu primarul Armand, nu au respectat termenele. Efectiv, nu i-a interesat.
Aproximativ 3 milioane de euro, deci 15 milioane de lei, o sumă enormă, care s-ar fi văzut imediat în sector.
Vă dați seama, toate aceste stații – care sunt învechite, care ar putea să fie digitalizate, să fie integrate cu un sistem modern, în care să ne apară la ce oră vine autobuzul, dacă sunt întârzieri sau alte probleme, acum, noi am ratat această oportunitate.
Trebuiau să aplice. Trebuiau să semneze câteva hârtii, nimic mai mult.
Având în vedere că este un proiect aprobat și de Consiliul General al Capitalei, fapt care s-a întâmplat acum câteva luni,  în luna octombrie a fost această perioadă.
Toate sectoarele au sute de stații care se vor digitaliza, Sectorul 1 zero stații care se refac.

Primarul spune că nu a fost informat. Păi, orice hotărâre a Consiliului General este publică, nu? În Monitorul Oficial.

Adică, această scuză – că noi nu știam, este incredibilă pentru o administrație, în teorie modernă și transparentă și profesionistă.
Deci nu, la Sectorul 1, domină incompetența. Și, drept urmare, Primăria Sectorului 1 nu ia bani din PNRR.
Toate celelalte primării iau zeci, chiar sute de milioane de lei din PNRR, Primăria Sectorului 1, zero!

Am ajuns ca bugetul Primăriei Sectorului 1, din cea mai bogată primărie din România, să fie al cincilea pe București”, explică Dinu Gheorghe, Președinte al Comisiei de buget a Consiliului Local din Banu Manta, pentru București FM.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.