Festivalul Național de Teatru a anunțat selecția ediției 33

Sursa foto: Teatrul de Stat Constanța

UNITER a anunțat, de curând, selecția și structura Festivalului Național de Teatru 2023, eveniment ce se va desfășura, în Capitală, în perioada 20-29 octombrie.

Echipa curatorială a FNT, ediția 33, este alcătuită din criticii de teatru Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari, aceeași din 2022.

În urma vizionării a peste 150 de spectacole care au avut premiera în anul teatral 2022-2023, în teatre de stat și teatre independente, aceștia s-au oprit la 29 de titluri, producții pe care le-au considerat relevante pentru tema din acest an: FNT, laboratoarele sensibilului.

Principiile generale care le-au ghidat alegerile sunt: calitatea de cercetare artistică a spectacolului, atmosfera de laborator teatral recognoscibilă, într-o formă sau alta, în produsul scenic finit,  potențialul de creștere a unor echipe teatrale. reprezentativitatea – o atenție specială asupra unor dinamici teatrale diferite la nivel regional, componenta etică, dar și  interesele publicului. ”Nu în ultimul rând, am considerat necesar să urmărim și interesele spectatorilor, atât din perspectiva relevanței anumitor teme, cât și din punctul de vedere al construcțiilor spectaculare propriu-zise”, precizează cei trei specialiști în Argumentul publicat pe site-ul FNT.

Din selecția FNT 33 fac parte șapte producții bucureștene și două coproducții: Agnes, aleasa lui Dumnezeu de John Pielmeier, regie: Sânziana Stoican, producție: Teatrul Nottara; Băieții de zinc, după romanul Svetlanei Aleksievici, dramatizare și regie: Yuri Kordonsky, producție a Teatrului Bulandra, Când ploaia se va opri de Andrew Bovell, regie: Radu Iacoban, producție: Teatrul Mic; E adevărat! E adevărat! E adevărat! de Breach Theatre, regie: Alexandru Mâzgăreanu, producție: Teatrul ACT; EXIL, text și regia: Alexandra Badea, producție: Teatrul Național „I.L.Caragiale”, București; Hedwig and the Angry Inch de John Cameron Mitchell, regie, costume și coregafie: Răzvan Mazilu, producție: Teatrul „Stela Popescu”; Neliniște de Ivan Vîrîpaev regie: Bobi Pricop, producție: Teatrul Odeon, Mansdorf, text și regie: Mihai Lukács, Coproducție: Centrul Dialectic și Teatrul Evreiesc de Stat, și Mass de Fran Kranz, regie: Andrei și Andreea Grosu,  coproducție Teatrul Național „Radu Stanca”, Sibiu și unteatru.

Seaside Stories, regie, scenariu, univers sonor: Radu Afrim, producție a Teatrului de Stat Constanța, marele câștigător al Galei UNITER, se regăsește, de asemenea în selecția FNT 33.

Regizorul Radu Afrim va fi prezent și cu spectacolul său Ierbar, scenariu după ”Cartea plantelor și animalelor” de Simona Popescu, producție: Teatrul Național Târgu Mureș, Compania „Liviu Rebreanu”.

EXOD, în regia lui Oskaras Koršunovas, producție a Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Timișoara va fi, cu siguramță, un alt titlu care va atrage publicul bucureștean.

În secţiunea internaţională vor putea fi văzute patru spectacole invitate: „Catarina and the Beauty of Killing Fascists” regia Tiago Rodrigues, producţie a Teatrului Naţional D. Maria II din Lisabona; „Oh, Mz Sweet Land, Syria” regia Amir Nizar Zuabi, producţie Young Vic Theatre, Théâtre de Vidy; „Pieces of a Woman” regia Kornel Mundruczo, producţie TR Varşovia şi „Truth’s a Dog Must to Kennel” regia Tim Crouch, producţie The Royal Lyceum Theatre din Edinburg.

Inițiat în 2022, modulul FNT EDUCAȚIONAL continuă și anul acesta. Va fi axat pe două componente: ateliere de teatru dedicate școlilor și liceelor bucureștene în care învață copii și adolescenți cu diferite tipuri de deficiențe (Liceul Tehnologic Special „Regina Elisabeta” din București – instituție de educație pentru elevii cu deficiența de vedere; Școala Profesională Specială pentru Deficienți de Auz „Sfânta Maria”) și spectacole de teatru. Spectacolele se vor juca în școli și licee din București și se adresează copiilor și adolescenților/adolescentelor cu vârste între 6 și 18 ani.

Spectacolele-lectură prilejuiesc întâlnirea cu piese de teatru care vor fi citite pentru prima oară în România și care abordează teme și subiecte centrate pe realități acute.

Dacă anul trecut spectacolele-lectură au fost regizate de Bobi Pricop, anul acesta textele alese vor fi regizate de regizori și regizoare la început de drum: Anda Drăgan, Tania Drăghici, Mihai Gligan, Luiza Mihailescu, Larisa Popa, Monica Stoica.

Fiecare spectacol-lectură va fi urmat de întâlniri cu publicul, la care participă echipa de creație și un expert în tema pe care spectacolul o abordează.

În cadrul acestui modul, este organizat un concurs dedicat promovării piesei românești. Cei care vor fi selectați (deadline texte: 10 august) vor avea posibilitatea să lucreze, timp de o lună, cu dramaturgi consacrați – Bogdan Georgescu, Petro Ionescu, Elise Wilk – pentru a-și putea dezvolta textele. Astfel, FNT devine o platformă de vizibilitate pentru textul nou de teatru.

Modulul de spectacole-lectură în FNT este coordonat de regizorul Bobi Pricop.

Pe lângă aceste secțiuni, FNT va organiza și anul acesta întâlnirea dintre artiști consacrați, absolvenți și studenți ai Facultăților de Teatru, va găzdui dezbateri, expoziții și un maraton al cărții de teatru.

FNT 33 are și trei secțiuni Focus.

În  Focus CNDB  vor fi prezentate diverse proiecte de cercetare structurate de Centrul Național al Dansului.

Focus Spații ale cercetării și laboratorului performativ: Teatrelli, Areal spațiu pentru dezvoltare coregrafică, Linotip – Centru Independent Coregrafic, SAC (Malmaison), ArtHub. FNT 2023 propune o discuție cu cei și cele care curatoriază aceste spații, axată pe întrebarea: care sunt mizele cercetării și laboratorului artistic într-un context dominat de imperativele producției?

Cel de al treilea Focus este dedicat Festivalului Internațional de Teatru Sibiu, FITS la FNT, ajuns anul acesta la ediția cu numărul 30. ”În acest sens, prezența în FNT a spectacolului ”Jocuri, vorbe, greieri…,” în regia lui Silviu Purcărete, produs de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, va puncta simbolic recunoașterea rolului major pe care FITS l-a avut și îl are în cultura română. Sperăm ca astfel de formule de comunicare inter-festivalieră să devină, treptat, o tradiție în FNT”, spun organizatorii.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.