A început Festivalul Boovie

Boovie film este un mega festival de trailere de carte, ajuns la ediția a VIII-a. Se adresează elevilor din preuniversitar și propune o nouă metodă de abordare a cărților, prin transformarea lor în book-trailere de către echipe formate din elevi, coordonate de un profesor.

Printre cărțile propuse la festival, se află și romanul „Paturi oculte” de Doina Ruști, roman care, printre altele, pune și problema schimbării modului de lectură.

Flori, personajul cărții, este elevă în ultimul an de liceu și detestă cititul. Inteligentă, versată în căutarea și alegerea informației de pe net, ea este la curent cu literatura pentru bac și chiar alege Facultatea de Litere. Nu citește, ci se informează. Într-o zi dă de un manuscris, o poveste din alte timpuri, care îi deschide gustul pentru literatură.

Studenți la Litere îndrăgostiți, întâmplări stranii, paturi mistice și un mesaj ontologic – acestea sunt elementele romanului, totul scris într-un stil simplu, etalat pe un background erudit.

“Un roman metafizic tulburător și cu trimitere imprevizibilă la zilele noastre.” Serenela Ghițeanu, Revista 22

Ca și participanții la Boovie, personajul Doinei Ruști face parte din marea schimbare pe care o trăim, ceea ce i-a sedus pe mulți dintre elevii de liceau, aceștia alegând să fac trailer după acest roman.

Romanul „Paturi oculte”, apărut în 2020, la ed. Litera s-a reeditat recent, într-o ediție critică.

Anul acesta festivalul are loc la Brașov, unde au ajuns deja sute de elevi, profesori, părinți, specialiști în educație, media și film.

Joi, 27 iulie, Doina Ruști se întâlnește cu numeroșii elevi care au făcut film după romanul ei. Întâlnirea are loc la ora 11.30, la sala Reduta din Piața Sfatului. Evenimentul se derulează în parteneriat cu Primăria Brașov, librăria Humanitas și editura Litera.

DOINA RUŞTI a scris romane cu miză socială puternică, între care Fantoma din moară (2008), Lizoanca la 11 ani (2009), dar și trilogia fanariotă, compusă din Homeric (2019), Mâța Vinerii (2017) și Manuscrisul fanariot (2015). Cel mai recent roman al său este Paturi oculte (2020), urmat de două volume de povestiri: Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot (2022) și Depravatul din Gorgani (2022).

Peste 40 de tiluri din opera sa au fost traduse în peste 15 limbi, inclusiv în chineză, scrierile sale s-au bucurat de exegeze și de recenzii laudative în numeroase publicații internaționale. Printre cele mai recente traduceri se numără ediția a doua a romanului L’omino rosso (2021, Roma), The Book of Perilous Dishes (2022, Londra), Zogru (2022, Marsilia).

Printre altele, a primit Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România/2008 și Premiul Ion Creangă, al Academiei Române/2009.

Doina Ruști coordonează colecția Biblioteca de Proză Contemporană, la Editura Litera, este scenaristă și ține cursuri de scriere creativă la Universitatea din București.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.