Locuitorii Sectorului 6 sunt încurajați să-și cumpere mașini electrice

Sursa foto: Primăria Municipiului Bucureşti/facebook

Autoritatea locală a Sectorului 6 a accesat o finanțare de 8.300.000 lei pentru infrastructura de alimentare a vehiculelor electrice. Proiectul, aprobat de către Agenţia Fondului de Mediu, vizează instalarea a 40 de stații de reîncărcare în 23 de locații de pe raza Sectorului 6, a declarat edilul Ciprian Ciucu pentru București FM.

„În Sectorul 6, am depus pentru cetățeni mai multe cereri de finanțare, la diferite programe de finanțare externe, dar și naționale – cum sunt cele de la AFM, pentru a monta cât mai multe stații electrice. În acest moment, am câștigat o finanțare de 8.300.000 de lei pentru prima serie de astfel de stații. Vorbim despre 40 de stații  electrice în 23 de locații”, a declarat primarul Sectorului 6.

Pentru alegerea locațiilor unde vor fi instalate stațiile de reîncărcare, s-a ținut seama atât de zonele unde există mai multe mașini electrice, dar și de capacitate rețelei electrice.

„(…) Pe care le-am ales în funcție de datele de la Direcția de Impozite și Taxe Locale –  unde avem situația cu distribuția mașinilor electrice, în Sectorul 6, și în funcție de cât  suportă rețeaua de electricitate. Pentru că, în București, avem și o rețea de electricitate care este destul de veche”, mai spune Ciprian Ciucu.

Staţiile de reîncărcare pentru vehicule electrice ce urmează a fi instalate vor fi formate din două puncte de reîncărcare fiecare. Unul dintre acestea va permite încărcarea multi-standard în curent continuu, la o putere de 50kW.

Cel de-al doilea punct de reîncărcare va permite încărcarea în curent alternativ la o putere de 22 kW a vehiculelor electrice.

Autoritatea Locală a Sectorului 6 a mai depus proiecte, încercând să obțină finanțare pentru montarea a peste 200 de stații de reîncărcare a mașinilor electrice. Acestea ar urma să fie instalate inclusiv între blocuri.

„Mai avem pregătite și alte proiecte. Deci, în total, până acum, avem pregătite proiecte pentru undeva la peste 200 de astfel de stații de încărcare pentru mașini electrice”, a mai declarat edilul din Calea Plevnei pentru București FM.

Ciprian Ciucu crede că infrastructura de reîncărcare pentru mașini electrice trebuie dezvoltată pentru a-i stimula pe cetățeni să investească în astfel de vehicule nepoluante.

„Pe de o parte, ne uităm să vedem unde este nevoia. Și, aici, ne uităm cum sunt distribuite mașinile electrice. Și, doi, ne uităm și cum putem stimula. Adică nu este suficient să existe, ci trebuie să existe această infrastructură, care să și stimuleze achiziția de mașini electrice de către populație.  

Principalul motiv pentru care oamenii nu investesc în astfel de mașini, deși foarte mulți  și-ar dori, este lipsa infrastructurii. Dar, dacă oamenii văd și au siguranța că infrastructura apare, atunci o vor face. 

Următoarele stații, de exemplu, pe care le vom lua, vor fi, în special, puse în proximitatea blocurilor de locuințe. Adică, nu te mai duci într-o zonă poate mai centrală sau mai la stradă a cartierului tău, ci vom merge cu ele – și am făcut niște analize unde o să le montam, în proximitatea acestor blocuri de locuințe. 

Bine, vine și cu mici dezavantaje, sper să le depășim. Că, atunci când facem astfel de stații de încărcare electrică, pe lângă blocuri, trebuie să iei unul – două locuri de parcare dintre cele existente”, a explicat Ciprian Ciucu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.