Un nou parc prea scump sau o parcare, în Cartierul Pajura?
Articol de Mircea Apostolescu, 27 iulie 2023, 15:27
Primarul Sectorului 1 a promovat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local un proiect potrivit căruia pe Strada Dridu 1A, din Cartierul Pajura, ar fi urmat să se amenajeze un nou parc și să se construiască prima pistă pumptrack din București.
Investiția, anunțată printr-un comunicat de presă al primăriei și pe pagina de socializare a primarului Clotilde Armand, înainte de a fi aprobată de către consilierii locali, ar fi urmat să fie realizată în cartierul Pajura, la intersecția străzilor Jiului și Dridu, în apropierea Școlii Gimnaziale nr. 178.
O pistă de pumptrack este una special concepută, având curbe pe înălțimi diferite pentru echipamente sportive pe roți (biciclete, skateboard-uri, role etc) care nu necesită pedalare sau împingere, ci doar o acțiune de „pompare” pentru a genera impuls prin mișcările corpului în sus și în jos.
Noul parc ar fi urmat să beneficieze de o zonă de bănci smart, cu dispozitive de încărcare și rețea wi-fi, lămpi LED pentru iluminat, precum și de o zonă de panouri fotovoltaice.
„Un parc cu suprafață de 3.981 de metri pătrați, în care zona verde propusă este de 2.100 de metri pătrați. Zona de pumptrack este de 716,54 metri pătrați. Restul sunt alei pietonale, piste de biciclete și pentru bănci. Mai este și o fântână arteziană, cu o suprafață de 50 de metri pătrați”, a explicat viceprimarul USR Oliver Leon Păiuși, în absența edilului Armand.
Consilierii locali și-au declarat susținerea pentru orice proiect care vizează încurajarea sportului, dar au acuzat lipsa unui studiu care să stabilească oportunitatea unei asemenea investiții, în zona respectivă.
Consilierul local Daniel Ciungu a subliniat că cetățenii din Cartierul Pajura reclamă lipsa locurilor de parcare, iar terenul respectiv ar putea fi folosit pentru construirea unei parcări sub sau supraterane.
„Noi ne aflăm, însă, în situația în care, în cartierul Pajura, sunt diferite nevoi și nu vedem un studiu de oportunitate pentru acel cartier. Deși, am fi dorit, cu adevărat, să vedem un studiu de oportunitate pentru zonă.
Eu, personal, cer pentru acel teren, de doi ani și jumătate, să se facă un spațiu verde. Dar eu am o problemă pe care cetățenii din cartierul Pajura, constant, o exprimă. Primarul trimite Poliția Locală să îi amendeze pe riverani, constant, dar nu le-a făcut nicio parcare, în zonă.
Acest teren ar fi fost și el bun, măcar pe o parte a lui, să se fi gândit și la o parcare pentru mașini. Putea să fie subterană. Sus, făceam partea aceasta de pumptrack, făceam partea de parc”, a subliniat consilierul local liberal Daniel Ciungu.
Deasemenea, costurile pentru mobilierul urban ce ar urma să fie instalat în noul parc sunt exagerate, consideră consilierii locali.
„Vreți să dați un cost de 6.000 de lei pe o bancă de lemn – 60 de milioane, vreți să dați 3.500 de lei pe un coș de gunoi pentru câini, de 35 de litri. Domnule, 3.500 de lei, pe un coș de gunoi pentru câini, da? Treizeci și cinci de milioane pe un coș de gunoi?
Coș de gunoi de 75 de litri, ceva mai mare, pentru oameni, e mai ieftin – 2.500 de lei. Dar și ăla, pentru un coș de gunoi să dai 2.500 de lei, când ai volum?
Pentru circuit pumptrack vreți să dați 527 de mii (… de lei n.r.) fără TVA. Deci, mai punem TVA-ul, cam 620 de mi de lei, 100 de mii de euro, pe 715 metri pătrați. Și vor să dea pe manoperă 593.929 de lei. Deci, manopera cu echipamentul cam același preț, iese undeva la 166 de euro pe metru pătrat costul. Dacă e asta mult sau puțin pentru o construcție care se așează acolo sau maxim vine cu o cifră și betonează…”, a calculat costurile investiției Daniel Ciungu.
Cetățenii din Cartierul Pajura sunt împotriva proiectului, conform postărilor de pe pagina de socializare a Grupului de inițiativă civică Pajura.
Oamenii spun că terenul respectiv este, deja, amenajat ca spațiu verde și folosit de oamenii din cartier de mulți ani pentru relaxare. Ei sunt de părere că spațiul verde ar fi distrus, prin construirea pistei de pumptrack.
În plus, dintr-o zonă verde liniștită, aflată în apropierea unui bloc, terenul s-ar transforma într-un spațiu zgomotos, mai scriu membrii Grupului Pajura.
Proiectul noului parc a fost respins, deocamdată, de către consilierii locali, care au cerut Executivului condus de Clotilde Armand să clarifice toate problemele ridicate și, mai ales, să vină cu un studiu de oportunitate asupra zonei respective.