INSP: Aproape 300.000 de persoane testate pentru hepatită B, D şi C

Aproape 300.000 de persoane au beneficiat de activităţile de screening pentru hepatita B, D şi C în perioada iulie 2021 – mai 2023, iar 3% au avut la cabinetul medicului de familie cel puţin un rezultat pozitiv pentru hepatita B sau C la testele rapide, a informat Institutul Naţionale de Sănătate Publică.

INSP este partener în proiectul LIVE(RO), alături de Institutul Clinic Fundeni şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi, care asigură testarea pentru hepatita B, D şi C în patru regiuni ale ţării: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia şi Sud-Vest Oltenia.

„În perioada iulie 2021 – mai 2023, aproape 300.000 de persoane au beneficiat de activităţile de screening pentru hepatita B, D şi C, 81% dintre persoane aparţinând unui grup vulnerabil. 3% dintre persoanele testate au avut, la cabinetul medicului de familie, cel puţin un rezultat pozitiv pentru hepatita B sau C la testele rapide. Dintre acestea, circa 70% ajunseseră, până la sfârşitul lunii iunie 2023, la medicul specialist gastro-enterolog pentru diagnostic. Pentru 84% dintre persoane s-a stabilit un diagnostic final, ceilalţi fiind în curs de evaluare. Cu ciroză hepatică au fost diagnosticaţi 612 pacienţi, iar 16 cu carcinom hepatic”, a transmis INSP, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitei, marcată în fiecare an pe 28 iulie.

Strategiile globale privind HIV, hepatita virală şi infecţiile cu transmitere sexuală pentru perioada 2022 – 2030 adoptate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii urmăresc atingerea obiectivului de a elimina hepatita virală B şi C până în anul 2030.

Potrivit institutului, majoritatea oamenilor descoperă că au hepatită B sau C după mulţi ani de infecţie tăcută şi numai atunci când dezvoltă boală hepatică gravă sau cancer.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.