Nici după 7 luni, Primăria Capitalei şi sectoarele nu reușesc să îşi împartă consolidarea!
Articol de Mircea Apostolescu, 28 iulie 2023, 14:34
În București, peste 20.000 de blocuri ar trebui să fie evaluate seismic iar ariile de competenţă în ceea ce priveşte măsurile pentru reducerea riscului seismic al clădirilor ar fi urmat, de acum înainte, să fie împărțite între Primăria Municipiului București (PMB) și cele șase primării de sectoare, conform unui proiect de hotărâre propus pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Consiliului General al Municipiului București (CGMB).
Astfel, PMB ar fi urmat să acționeze în zonele construite protejate, dar şi în cazul clădirilor pentru care au fost încheiate acte cu Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), precum şi în cazul clădirilor aflate în administrarea Municipalităţii.
Primăriile de sector ar fi urmat să acționeze în vederea consolidării clădirilor cu risc seismic în limitele teritoriale ale subunităţilor administrativ teritoriale respective, conform hotărârii.
După încheierea programului de evaluare vizuală rapidă, formularele completate la nivelul sectoarelor vor trebui să fie transmise către AMCCRS şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bucureşti, în vederea centralizării şi actualizării permanente a băncii de date urbane a Municipiului Bucureşti, independent de transmiterea bazei de date către MDLPA.
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a retras proiectul de pe ordinea de zi a ședinței de CGMB de astăzi.
În context, trebuie amintit faptul că, potrivit noilor reglementări legale, până la data de 1 ianuarie 2025, primarii din toată ţara au obligația de a dispune începerea evaluării vizuale rapide, operațiune ce ar trebui finalizată până pe 1 iunie 2026.
„Prin evaluarea vizuală rapidă se stabileşte un nivel de prioritate, pe baza unui punctaj, pentru realizarea investiţiilor. Punctajul este stabilit ţinând cont de caracteristicile de vulnerabilitate seismică ale clădirilor”, conform referatului de aprobare ce însoțește proiectul de hotărâre.
În același context ar mai fi de amintit faptul că, pe 30 mai anul acesta, primarul Capitalei, Nicuşor Dan, preciza că un număr de aproximativ 20.000 de imobile din Bucureşti ar trebui evaluate preliminar din punct de vedere al riscului seismic.
Este vorba despre 20.252 de blocuri cu cel puţin trei etaje, construite înainte de 1978.
Atunci, în urma unei întâlniri cu reprezentanții primăriilor de sector și ai MDLPA, Nicuşor Dan ca PMB să evalueze clădirile care fac parte din zonele protejate, iar primăriile de sector să analizeze situaţia imobilelor aflate pe raza respectivelor unităţi administrativ-teritoriale.
După această împărțire, Municipalităţii i-ar reveni evaluarea a 4.149 de imobile colective, Primăriei Sectorului 1 – 1.186 imobile, Primăriei Sectorului 2 – 3.938 imobile. Primăriei Sectorului 3 – 2.040 imobile, Primăriei Sectorului 4 – 2.464 imobile, Primăriei Sectorului 5 – 5.552 imobile, Primăriei Sectorului 6 – 919 imobile.
Proiectul de hotărâre de astăzi era menit spre a consfinți această împărțirea atribuțiilor între PMB și sectoare.
Două luni de zile au fost necesare, așadar, doar pentru a se concretiza discuțiile de la finele lui mai într-un proiect hotărâre a Consiliului General al Municipiului București.
Ar mai fi interesant de amintit că modificarea legislativă prin care primăriile de sector au primit și ele competențe în ceea ce privește consolidarea clădirilor cu risc seismic datează din decembrie anul trecut.
Deci, administrația publică locală din Capitală nu reușește nici după șapte luni să transpună într-o hotărâre a CGMB obligații stabilite prin legislația națională.