Târguri, expoziții și baluri săsești, la Festivalul Săptămâna Haferland, ediția a XI-a
Articol de andreiabarsanbfm, 31 iulie 2023, 21:43
Bucureștenii dornici să petreacă câteva zile într-un mod inedit sunt așteptați la Festivalul Săptămâna Haferland, în perioada 03-06 august.
A devenit deja o tradiție ca la început de august, sașii din Transilvania, alături de cei stabiliți peste hotare, de prieteni, localnici de alte naționalități, invitați speciali, dar și de turiști, să se întâlnească în Țara Ovăzului. Haferland este denumirea de odinioară a regiunii cuprinse între Rupea și Sighișoara, pentru că sașii de aici obişnuiau să cultive cu precădere ovăzul.
Ce poți face aici: te bucuri de frumusețea satelor săsești, cu bisericile fortificate fermecătoare, în mare parte deja renovate, ai parte de delicii culinare autentic săsești, întâlnești oameni speciali și ai ocazia să le cunoști viața, cultura și tradițiile.
În cele patru zile de festival sunt organizate expoziții, târguri, ateliere, spectacole, concerte, prezentări istorice, ospățuri și baluri.
Archita, Viscri, Homorod, Saschiz, Rupea, Criț, Bunești, Roadeș, Meșendorf și Cloașterf sunt cele 10 localități în care se desfășoară festivalul. Fiecare prezintă un program propriu, în funcție de resursele și specificul cultural al locului. Găsiți programul detaliat pe: https://haferland.ro
Evenimentul a ajuns deja la ediția cu numărul 11, iar tema din acest este „Sustenabilitate în peisajul cultural din Haferland”.
„În fiecare an, începând cu prima ediție, cea din 2013, festivalul a avut câte o temă diferită, pentru a ilustra variatele forme în care tradițiile și cultura sașilor nu doar supraviețuiesc, ci și reușesc să înflorească, grație implicării comunităților locale și a partenerilor noștri. Aici, în Haferland, suntem convinși că aceste vechi comunități săsești au un viitor durabil, conturat într-un dialog continuu între sașii de aici, cei din diaspora, români și maghiari.
Acesta este sensul sustenabilității – tema din acest an a festivalului nostru. Tradițiile și cultura sașilor sunt un element care nu trebuie abandonat și care are o contribuție esențială la vitalitatea spațiului multicultural transilvănean”, afirmă Michael Schmidt, președintele Fundației M&V Schmidt, co-organizator al acestui eveniment)
Prima zi de festival începe în Archita, pe esplanada Bisericii Fortificate, cu un program artistic, cu muzică și dansuri tradiționale, cu teatru și ateliere pentru cei mici și va continua în lăcașului de cult, cu o prelegere a preotului Johannes Halmen.
Nu va lipsi nici brunch-ul cu delicii tradiționale, bio, preparate și comercializate de producătorii locali.
Balurile săsești au devenit și ele o tradiție a festivalului.
Anul acesta vor fi două baluri, cu muzică live, asigurată de trupa Trio Saxones, de la ora 20:00, în incinta Căminului Cultural din Homorod, vineri – 4 august, și din satul Meșendorf, sâmbătă – 5 august.
Sofia este sufletul Țării Ovăzului și va fi din nou prezentă la festival. Cei care au vizitat de-a lungul timpului, Biserica Evanghelică din Criț, au cunoscut-o deja și au fost fascinați de poveștile sale.
”Sofia Folberth, care a atins vârsta extraordinară de 101 ani, este o punte vie către trecut în comunitatea ei de sași. Înțelepciunea și experiențele Sofiei sunt comori de neprețuit”, spun organizatorii.