Directorul Termoenergetica explică de ce nu au bucureștenii apă caldă

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Directorul general al Companiei Municipale Termoenergetica (CMTEB), Claudiu Crețu, spune că oprirea CET Sud pentru efectuarea reviziei anuale și demararea unor lucrări pe conducta Magistralei 3 Sud, cu diametrul de 1200 mm – în zona străzii Releului, cât și în căminul Releului, unul dintre cele mai importante noduri din sistemul de termoficare din București, generează probleme în furnizarea de apă caldă către bucureșteni.

„CET Sud, la 1 august, a intrat în revizie. Este revizia normală, de vară, pentru a putea pregăti sezonul de iarnă. Alimentarea se va face din CET Progresul. Însă, ieri, așa cum a comunicat și ELCEN, a apărut o problemă neașteptată la CET Progresul. În cursul zilei de astăzi, este în remediere.

Totodată, avem și șantiere de reparații în mai multe zone ale Bucureștiului, fapt care va îngreuna circulația agentului termic, al apei calde până la toate punctele termice. Noi vom face manevre tehnice, începând cu ziua de mâine, pentru a îmbunătăți funcționarea. Vom reuși, la o parte din punctele termice. Vom vedea în câte zile vom reuși, în toată zona”, a declarat pentru București FM Claudiu Crețu.

Astfel, sectoarele 2 și 3, dar și în zonele Aviației, Floreasca, Calea Dorobanților din Sectorul 1, vor rămâne fără apă caldă până pe 11 august. Însă, lucrările de reparații sunt necesare pentru pregătirea sezonului de iarnă, consideră șeful de la Termoenergetica.

„Sunt anumite zone care nu pot fi alimentate, în perioada următoare, din cauza faptului că sunt șantiere deschise – și, acolo, am comunicat. Sunt anumite zone unde va dura zece zile sau chiar și mai mult. Fac mențiunea că CET Sud este cea mai mare centrală a Bucureștiului, care deservește sectoarele 2, 3 și parte din Sectorul 1.

Revizia este una necesară pentru pregătirea sezonului de iarnă. Așa că, în această perioadă, mai ales că e perioadă de concedii, într-adevăr sunt aceste probleme. Dar, repet, absolut necesare pentru pregătirea sezonului de iarnă”, explică Claudiu Crețu.

Dacă CET Grivița ar fi fost funcțional, ar fi putut da apă caldă bucureștenilor din cartiere ca Aviației, Floreasca sau Dorobanților. Funcționarea CET Grivița va deveni și mai importantă, odată cu debutul sezonului de încălzire, în luna octombrie, subliniază directorul general al CMTEB.

Reporter: Domnule director general, dacă CET Grivița ar funcționa, ar ajuta, pe partea de nord, să zicem?

Claudiu Crețu: „Evident că ar putea să ajute, pe partea de nord, pentru că fiecare metru cub de apă fierbinte care intră în sistem ajută, în acest moment de vară, în care sunt revizii și reparații la CET-urile ELCEN. Dar, mai ales, în perioada de toamnă și este nevoie de CET Grivița și repetăm acest apel, pentru a fi identificate soluții, întrucât, în septembrie, odată cu începerea școlii, și mai ales în octombrie, odată cu începerea sezonului de iarnă, avem nevoie de funcționarea CET Grivița”.

În context, trebuie amintit faptul că, de pe data de 3 iulie, CET Grivița, aflat în subordinea Primăriei Sectorului 1, și-a oprit funcționarea din cauza sistării furnizării gazelor naturale. Gazele au fost oprite de către furnizor din acuză unei datorii de 10 milioane de lei.

De asemenea, mai trebuie menționat faptul că, deși un proiect de hotărâre vizând majorarea capitalului social al societății CET Grivița a fost depus la Primăria Sectorului 1 cu circa un an în urmă, acesta nu a fost promovat de către Executivul din Banu Manta pe ordinea de zi a ședințelor Consiliului Local nici până acum.

CET Grivița producea agent termic pentru 21 de mii de apartamente din sectoarele 1 și 6.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.