Ziua Marinei Române, începe „Săptămâna mării şi spiritualităţii marinăreşti”

Foto: Fortele Navale Romane/ facebook

Cea de-a 121-a aniversare a Zilei Marinei Române este sărbătorită printr-o serie de evenimente organizate de Statul Major al Forțelor Navale, în perioada 4-15 august, la Constanța, Mangalia, Brăila, Galați, Tulcea și București.

Evenimentele premergătoare aniversării Zilei Marinei Române continuă cu „Săptămâna mării şi a spiritualităţii marinăreşti”, circumscrisă obiectivelor de dezvoltare durabilă.

La Constanţa, astăzi, de la ora 19.00, Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine un recital de piese din repertoriul marinăresc, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei.
Tot aici, publicul va putea vizita, până joi, 10 august, între orele 19.00 şi 21.00, expoziţia interactivă pregătită de Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale, Colegiul Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza”, Direcţia Hidrografică Maritimă şi Centrul 39 Scafandri.

Pe pagina oficială de Facebook, Forţele Navale Române desfăşoară, până marţi, 8 august, un concurs de cunoştinţe generale despre profesia de scafandru militar. Premiul oferit câştigătorilor va fi o scufundare, împreună cu scafandrii militari, organizată de Centrul 39 Scafandri, joi, 10 august, orele 10.00-16.00, pe plaja Modern.

Evenimentul „Săptămâna mării şi a spiritualităţii marinăreşti” se va încheia, vineri, 11 august, cu premierea câştigătorilor concursurilor cu tematică de Marină, la bordul Navei-Şcoală „Mircea”, Ambasadorul României Sustenabile.

Concertele itinerante ale Muzicii Militare a Forţelor Navale vor avea loc până la finalul săptămânii:

  • sâmbătă, 12 august, între orele 20.00 şi 21.00, de la Piaţeta Cazino la Piaţeta Perla, în staţiunea Mamaia;
  • la Mangalia, joi, în intervalul orar 19.00 – 20.00, în Piaţa Republicii din centrul oraşului,
  • la Tulcea, miercuri, în acelaşi interval orar, Muzica Militară a Forţelor Navale va fi prezentă pe faleza din municipiu, pentru a susţine un concert cu piese muzicale din repertoriul marinăresc.

La București, evenimentele organizate pentru sărbătorirea Zilei Marinei Române vor avea loc la Centrul Cultural al Municipiului București (ARCUB) și în Parcul „Regele Mihai I” (Herăstrău), zona Debarcader.

La ARCUB, în Centrul Vechi al Capitalei, Forțele Navale Române prezintă, în perioada 11-15 august, orele 17.00-22.00, o colecție de pictură cu tematică Marină, semnată de Alexandru Ghinea, precum și o expoziție interactivă de noduri și lucrări de matelotaj, machete de nave, faruri și diferite obiecte specifice de Marină.

Muzica Militară a Forțelor Navale va susține vineri, 11 august, orele 20.00-21.30, pentru publicul bucureștean, un spectacol itinerant, pe traseul Piața Roma (Statuia Lupoaica) – ARCUB – Strada Lipscani – Sediul Băncii Naționale a României.

Marți, 15 august, începând cu ora 09.00, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită printr-un ceremonial militar și religios, care va avea loc la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul „Regele Mihai I” (Herăstrău), zona Debarcader.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.