DNA introduce „recursul în casaţie” în procesul în care Elena Udrea şi Ioana Băsescu au scăpat de condamnări

Foto: Direcția Națională Anticorupție/ facebook

DNA a introdus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) o cale extraordinară – recursul în casaţie – în procesul în care Elena Udrea şi Ioana Băsescu au scăpat de condamnări ca urmare a prescrierii faptelor, în legătură cu finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din 2009.

Potrivit portalului Instanţei supreme, acţiunea a fost depusă la instanţă pe data de 8 august, însă deocamdată dosarul nu a fost înregistrat.

DNA încearcă să obţină astfel anularea deciziei Instanţei supreme din 11 iulie, atunci când s-a dispus încetarea procesului împotriva celor două, pe motiv că faptele s-au prescris, deşi magistraţii au constatat că există dovezi care ar atesta vinovăţia lor.

Elenei Udrea i-a fost anulată o pedeapsă de 8 ani, iar Ioanei Băsescu o condamnare de 5 ani cu executare. Acţiunea introdusă de DNA se întemeiază pe decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care oferă posibilitatea judecătorilor români să nu aplice două decizii ale Curţii Constituţionale şi o hotărâre a Înaltei Curţi privind prescrierea pedepselor, dacă prin aceasta se încalcă dreptul Uniunii Europene.

Instanţele din România aşteaptă ca Înalta Curte să dea, la solicitarea Parchetului General, o dezlegare privind aplicarea deciziei instanţei europene de la Luxemburg.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.