„ART IN/SANE” – din mediul academic în galeriile de artă
Articol de bucurestifm, 16 august 2023, 18:00
Printre singurele ocazii pentru publicul larg de a admira arta psihopatologică, expoziţia „ART IN/SANE. Culture, mental health and social inclusion” prezintă, începând din 18 august, la ARCUB – Hanul Gabroveni, peste 200 de lucrări de pictură, desene şi gravuri realizate de copii şi adulţi, pacienţi ai unor spitale de psihiatrie din România.
Expoziţia „ART IN/SANE. Culture, mental health and social inclusion” face parte dintr-un proiect mai amplu de promovare a artei psihopatologice, intitulat „ART IN/SANE”, coordonat de dr. Valentin-Veron Toma în cadrul Institutului de Antropologie „Francisc I. Raine” al Academiei Române.
„Prin artă, vocea celor tăcuți […] se face auzită mai tare ca oricând, în multe țări ale lumii. Așa cum am avut ocazia să constat în ultimul an, lucrările de artă psihopatologică din România sunt privite ca o surpriză deosebită pentru curatorii unor importante colecții din mari capitale ale lumii. Dacă ei au adus deja acest gen de lucrări în spațiul cultural al galeriilor de artă din marile metropole, la noi acest lucru abia acum începe. Expoziția de la ARCUB face un pas important în această direcție. Suntem cu toții cercetători, curatori și audiență, într-o zonă de pionierat.”, a declarat Dr. Valentin-Veron Toma.
Anul acesta proiectul „ART IN/SANE’” iese din mediul academic şi aduce arta psihopatologică în spaţiul public al galeriilor de artă.
Expoziţia „ART IN/SANE. Culture, mental health and social inclusion” poate fi vizitată până pe 3 septembrie, gratuit, de marţi până duminică, între orele 12:00-20:00. În zilele de luni expoziţia este închisă.
Dă clik aici sau ascultă astăzi, pe București FM, de la ora 22:00, emisiunea „Întâlniri Capitale” și află mai multe despre promovarea artei psihopatologice ca o formă de outsider art și de incluziune a „artiștilor cu deficiențe psihice”.
Detaliază coordonatorul proiectului, Dr. Valentin-Veron Toma, antropolog medical, în cadrul Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române.