Cântăreţul italian Toto Cutugno a murit

Facebook/ pagina oficiala Toto Cutugno

Toto Cutugno, pe numele său real Salvatore Cutugno, a murit la Spitalul San Raffaele din Milano ‘după o îndelungată suferinţă, care s-a agravat în ultimele luni’, a anunţat managerul său, Danilo Mancuso

Artistul, care împlinise 80 de ani în iulie, s-a stins din viaţă marţi, în jurul orei 16.00.

A fost considerat unul dintre cei mai populari cântăreți italieni în lumea întreagă.

Toto Cutugno a devenit vedetă în 1983 când, cu chitara sa, a urcat pe scena festivalului Sanremo și, într-un costum somon și cravată, a interpretat  „Lăsați-mă să cânt cu chitara în mână…”, piesa care l-a consacrat în întreaga lume, scrie cotidianul La Repubblica.

Culmea ironiei, s-a plasat doar pe locul 5 cu acea melodie, dar cântecul a prins în străinătate.

Artistul ne-a vizitat în 2015. A susținut un concert la Sala Palatului din București, prilej cu care a declarat: „Romania e a doua mea casă”. A fredonat unul din cantecele noastre cunoscute, „Ciobănaș cu trei sute de oi”, piesa de care s-a îndrăgostit când a venit la Cerbul de Aur de la Brașov, în 1993.

Compozitor, instrumentist, cântăreţ, Toto Cutugno s-a născut la 7 iulie 1943, la Fosdinovo, Toscana, Italia. La câteva luni de la naşterea sa, familia s-a mutat în La Spezia.
Pasionat de muzică din copilărie şi încurajat de tatăl său, a început să studieze bateria şi să cânte în diverse grupuri muzicale locale. Ulterior a învăţat să cânte la acordeon, pian şi chitară, iar la 13 ani câştiga locul al treilea la un concurs regional de muzică.
În 1966, Cutugno a pus bazele propriului său grup – Toto e i Tati – având un repertoriu alcătuit din melodii compuse de el.
A devenit cunoscut şi în Franţa în calitate de compozitor, melodia sa ‘Africa’ a fost preluată, în 1975, de Joe Dassin, cu titlul ‘L’ete Indien’. Această melodie s-a bucurat de un succes extraordinar în întreaga lume, fiind înregistrată în peste 350 de variante. Un an mai târziu, faima lui Cutugno ca autor a crescut tot datorită lui Joe Dassin, pentru care a compus o altă melodie intitulată ‘Et si tu n’existais pas’.
Din acel moment, a început să scrie melodii pentru mulţi artişti în vogă – Mireille Mathieu, Johnny Halliday, Michel Sardou, Claude François, Sheila, Domenico Modugno, Gigliola Cinquetti, Joe Dassin, Dalida, Michel Sardou, Adriano Celentano, Gianni Nazzaro, Ricchi e Poveri, Paolo Mengoli, Ornella Vanoni, Stefano Borgia, Luis Miguel, Sandro Giacobbe, Claudia Mori, Drupi, Ray Charles, Peppermint 2, Carene Cheryl, Robert Carpentier, Vicky Leandros, Petula Clark, Olivia Newton John, Marcella, Santino Rochetti, Giorgio Moroder.
Anul 1980 este cel în care Cutugno a ocupat locul 1 la Festivalul de la Sanremo cu melodia ‘Solo noi’ şi la Festivalul ‘Yamaha Song International’ din Tokyo – cu melodia ‘Francesca non sa’.
În 1983 a câştigat Festivalul de la Sanremo cu melodia ‘L’italiano’, preluată şi tradusă de-a lungul timpului de mulţi interpreţi în diverse limbi.
Albumul ‘L’italiano’ s-a vândut în milioane de exemplare, făcându-l cunoscut pe artist în întreaga lume.
În 1990, Toto Cutugno a câştigat marele premiu la Eurovision cu melodia ‘Insieme: 1992’.
La 4 aprilie 2004 a participat la Festivalul Cântecului Italian ‘Grand Premio della Musica Italiana Primavera 2004’ cu melodia ‘Se una donna se ne va’ unde a ocupat locul întâi, fiind încă de la începutul festivalului cel mai votat în online.
După 25 de ani de la câştigarea marelui premiu, Toto a revenit la Festivalul de la Sanremo (1-5 martie 2005) cu melodia ‘Come noi nessuno al mondo’, în duet cu Annalisa Minetti, unde a ocupat locul al doilea în clasamentul general şi locul întâi la categoria Classic, categorie la care a fost pe primul loc încă din prima seară.
De-a lungul carierei, Toto Cutugno a compus peste 400 de melodii cântate în întreaga lume de mari artişti, a înregistrat 18 albume şi a vândut peste 100 de milioane de discuri pe întreg mapamondul.
Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.