Domniță medievală – în Cetatea Sighișoarei

Sursa foto: Fundația Mihai Eminescu Trust

O plimbare prin Cetatea Sighișoarei vă poate prilejui, în aceste zile, o întâlnire cu domnița medievală.

Teli Iacșa, artist plastic din Țopa, județul Mureș, a construit-o împreună cu micii săi ucenici, din materiale reciclate, folosind diferite tehnici, în cadrul atelierului organizat de Fundația Mihai Eminescu Trust.

Structura domniței este în întregime realizată din PET-uri recuperate, învelită în izolație pentru parchet și pânză de sac, iar rochia este pictată de copii și cu vopsea acrilică. Cureaua este manufacturată din plastic, piele și alte resturi de materiale, capul este construit din papier maché (hartie cu făină și apă), masca este pictată și decorată cu resturi de materiale și „păr” de cânepă și gablonțuri.

Lucrarea va fi expusă la Bastionul Măcelarilor, timp de o lună.

În august, Fundația desfășoară Luna Artei Urbane, o serie de patru ateliere gratuite, realizate în colaborare cu artiști și meșteri locali, fiecare cu durata de câte o săptămână, dedicate copiilor și tinerilor din Sighișoara. Atelierele au loc în Bastionul Măcelarilor, recent amenajat în cadrul Proiectului CULTFORT – Fortăreață de cultură urbană.

Alături de Rareș Kerekeș, un tânăr pictor apreciat din oraș, copiii au învățat să picteze pe pânză, iar împreună  cu Teli Iacșa, au construit domnița medievală din materiale reciclate. A treia serie de ateliere este dedicată fotografiei. Ștefan Buga, un tânăr fograf din Cluj-Napoca a sosit la Sighișoara pentru a le arăta copiilor tehnici ce țin de această artă. Au parcurs deja noțiuni teoretice, iar zilele acestea îi găsiți prin cetate, punând totul în practică. Urmează alte zile pline, cu sesiuni de colaje fotografice. La finalul seriei de ateliere, Fundația va organiza o expoziție cu fotografiile copiilor.

Seria de ateliere se va încheia cu o săptămână plină de workshop-uri de pictură pe lemn, pe tematica motivelor florale, alături de Zsolt Máthé, restaurator și pictor pe lemn. Atelierele încep pe 28 august, participanții urmând să descopere motive care se regăsesc pe piese de mobilier vechi. Vor învăța despre culorile tradiționale, folosite în trecut în decorarea mobilierului, dar și despre tehnici de pictat pe lemn.

152 de copii și tineri cu vârste între 6 și 17 ani s-au înscris pentru Luna Culturii Urbane. Atelierele se vor încheia pe 31 august. Fundația va organiza începând cu luna septembre și alte serii de activități și evenimente în cadrul proiectului, de asemenea în incinta Bastionului Măcelarilor: șase proiecții de film și patru evenimente senzoriale: clase culinare și videomapping.

Fundația Mihai Eminescu Trust își are sediul în Turnul Cojocarilor din Sighișoara și are o experiență de peste 20 de ani în revitalizarea și revigorarea comunităților, a patrimoniului cultural și natural transilvănean și a implementat până în prezent peste 1300 de proiecte de restaurare, dezvoltare comunitară, împădurire, educație non-formală pentru copii și cursuri de instruire profesională pentru adulți.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.