#Update: A fost activat Planul Alb de intervenție in spitale: Medicii vin de acasă pentru a ajuta victimele exploziei de la Crevedia
Articol de arionmihaela, 27 august 2023, 03:29
46 de persoane rănite în urma exploziilor de la staţia GPL din Crevedia sunt internate în spitalele din Capitală.
La Ministerul de Interne a fost constituită o celulă de criză iar la şedinţă a participat şi premierul Marcel Ciolacu.
În cadrul celulei de criză au fost luate mai multe decizii, printre care:
-a fost activat Planul Alb in spitalele din Bucuresti
(Acesta se activeaza in caz de catastrofa și prevede că medicii și cadrele sanitare care nu sunt în tură sunt chemate de acasă, dar și cine devine responsabil de trierea pacientilor care urmeaza sa fie adusi in spital.
Fiecare unitate medicala are obligatia, prin lege, sa detina un asemenea pe plan, pe care sa il aplice in caz de evenimente cu victime multiple).
-a fost activat Mecanismul european de protecţie civilă
– au fost deschise şi două numere de telefon- 021.206.93.87 şi 021.69.93.98 care pot să fie folosite de cetăţenii din zonă pentru a semnala eventuale simptome în următoarele zile, dar şi dacă vor să caute informaţii despre rude sau despre cunoscuţi.
Premierul Marcel Ciolacu, a afirmat că niciun pacient nu a fost transferat încă la spitale din străinătate.
„Acţionăm în acest moment pentru salvarea cât mai multor vieţi. Mecanismul European este declanşat. Încă nu a plecat niciun pacient. Au fost în sălile de operaţii vreo patru, aici, la Floreasca. O să merg cu domnul ministru al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu şi la spitalul „Bagdasar’, unde mai sunt şi acolo pacienţi”, a declarat Marcel Ciolacu la Spitalul Floreasca din Capitală.
În spitalele din Bucureşti sunt internate în acest moment 46 de victime: 13 sunt la Spitalul „Bagdasar-Arseni”, 4 la Spitalul de Arşi, 28 la Floreasca, unul la Elias. Opt pacienţi sunt intubaţi.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că opt persoane rănite în urma exploziilor din Dâmboviţa ar urma să fie transferate în străinătate.
România a obţinut sprijin din Norvegia, Austria, Belgia şi Italia, a precizat Arafat.
„Vom începe pentru cei care necesită transfer afară să îi transferăm chiar din această noapte. Transferate vor fi doar persoanele în stare critică La acest moment, avem opt intubaţi şi sunt prevăzuţi să fie transferaţi. Dacă creşte numărul, e posibil să crească şi numărul celor pe care îi transferăm. Semnalele sunt că avem cel puţin 6-8 locuri în prima fază, le vom avea foarte rapid”, a afirmat şeful DSU.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca, Bogdan Opriţa, a anunţat că autorităţile au identificat şapte locuri în străinătate unde pot fi transferate victimele exploziilor de la Crevedia prin intermediul Mecanismului European de Protecţie Civilă.
„Prin Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană au fost identificate şapte locuri în afara ţării unde aceştia pot să fie duşi. MApN pune la dispoziţie două aeronave şi vom începe, probabil în cursul aceste dimineţi, deja, evacuarea lor, a celor mai gravi, bineînţeles, în străinătate”, a declarat Opriţa, la Spitalul Floreasca.
Acesta a precizat că la unitatea medicală pe care o reprezintă se află 30 de victime, dintre care cinci în stare gravă, fiind intubate şi ventilate.
„Din explozie au fost aduse 30 de victime, dintre care trei în urma exploziei iniţiale, iar 27 din a doua explozie. Din păcate, sunt colegi de-ai noştri pompieri şi un poliţist. Din aceşti 30 de pacienţi, unul singur nu prezenta arsuri, a venit policontuzionat, a fost afectat de suflul exploziei. Restul prezintă arsuri pe diverse procente de suprafaţă corporală, mai grav dintre ei, până în acest moment, fiind cinci – dintre care doi pompieri – care sunt şi intubaţi. Aceştia cinci sunt şi intubaţi, şi ventilaţi. Trei dintre aceşti cinci pacienţi gravi au fost deja duşi în sala de operaţie şi au suferit intervenţii chirurgicale specifice. Trebuie spus, însă, că evoluţia pacienţilor arşi este imprevizibilă, se face în dinamică şi este posibilă ca leziunile unora să se agraveze şi să necesite şi aceştia măsuri de terapie intensivă sau intervenţii chirurgicale”, a adăugat Bogdan Opriţa.
La o clinică aflată în cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi sunt două locuri disponibile pentru victimele exploziei.
Coordonatorul UPU-SMURD Iaşi, dr. Diana Cimpoeşu, a declarat că a informat structurile centrale că sunt două locuri disponibile în terapie intensivă – Arşi.
„Dacă ne solicită să transferăm pacienţi, suntem pregătiţi să îi primim”, a spus dr. Diana Cimpoeşu.
Desfasurarea evenimentelor, pe scurt:
Informare IGSU, 19.35
Explozie urmată de incendiu la o stație GPL din localitatea Crevedia
Forțe alocate: 4 autospeciale de stingere cu apă și spumă, 1 autospecială de intervenție la înălțime, 3 ambulanțe SMURD, 7 ambulanțe SAJ.
În sprijinul ISU Dâmbovița au fost alocate și 10 autospeciale de stingere, 10 ambulanțe SMURD, 1 autospecială de intervenție la înălțime și 1 autospecială CBRN din cadrul ISU B-IF.
La locul intervenției se deplasează și elicopterul SMURD
Având în vedere numărul persoanelor implicate, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție.
Totodată, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița a transmis un mesaj de avertizare prin sistemul RO-Alert, având în vedere degajările mari de fum, pentru protecția populației aflate în proximitatea zonei de manifestare.
În același timp, pentru protecția populației s-a luat măsura preventivă de evacuare, pe o rază de 300 de metri.
„Circulaţia rutieră este blocată total pe DN 1A, fiind deviată prin localitatea Cocani. Se fac cercetări pentru stabilirea împrejurărilor comiterii evenimentului”, precizează Centrul InfoTRAFIC.
„S-a organizat grup de lucru la Ministerul Sănătății”, ministrul Alexandru Rafila.
Efectivele de la fața locului au fost suplimentate, după cum urmează:
-De la ISU BIF: 4 autospeciale de stingere, 1 autospecială de stingere cu pulbere și azot, 1 Post Medical Avansat ( PMA);
-De la ISU Prahova: 3 autospeciale de stingere. IGSU
Totalul mijloacelor angrenate în intervenție:
ISU BIF – 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboți, 1 autospecială de stingere cu pulbere și azot, 1 autoscară, 1 punct medical avansat, 7 ambulanțe SMURD, 4 ambulanțe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN.
ISU DB: 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanțe SMURD , 2 puncte medicale avansate.
ISU PH – 3 autospeciale de stingere.
Ministrul Sănătății a spus la un post tv că cel puțin un om a murit în explozia de la Crevedia
La fața locului a ajuns secretarul de stat Raed Arafat
Acesta a luat legătura cu toate echipele de intervenție din cele trei județe și a precizat că va transmite informațiile oficiale printr-o declarație de presă, după ce situația va fi stabilizata și va avea toate datele.
Robotul adus la fața locului a fost ghidat în apropiere de stația GPL pentru a monitoriza zona. Pericolul este foarte mare și pentru salvatorii aflați la fața locului.
O nouă explozie a avut loc, în această seară, în jurul orei 21.00, la Crevedia.
Autoritățile au luat decizia de a monta un spital mobil în zonă.
Ora 21.55: Spitalele de urgență din București se pregătesc să primească persoanele rănite în exploziile de la Crevedia.
Ora 22.38: Premierul Marcel Ciolacu participă la celula de criză, după explozia de la Crevedia
După explozia depozitului de la Crevedia, s-a constituit o celulă de criză la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. Premierul Marcel Ciolacu a ajuns la sediul ministerului după ora 22, pentru a participa la ședința operativă, unde este prezent și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.
Ora 22.55: Ultimul bilanț al victimelor exploziilor de la Crevedia: 46 de răniți, opt în stare gravă, intubați, în patru spitale.
Ora 23.17: Klaus Iohannis cere autorităților “măsuri urgente”
Președintele Klaus Iohannis a cerut autorităților măsuri urgente și a spus că acum, prioritatea zero este să fie acordat tratament în regim de urgență.
”O nouă tragedie a zguduit în această seară România și sunt profund îndurerat că exploziile de la Crevedia s-au soldat cu victime. Transmit condoleanțe familiilor îndurerate și le urez însănătoșire grabnică celor răniți.
În acest moment, prioritatea zero este să le oferim celor afectați tot sprijinul necesar și să le facilităm accesul la tratament în regim de urgență.
De îndată ce situația din zona de risc va fi stabilizată, trebuie demarată rapid o anchetă pentru a afla dacă legea și regulile au fost încălcate. Solicit autorităților luarea de măsuri urgente pentru cei răniți astfel încât tragediile din trecut să nu se mai repete”, a transmis președintele, într-un mesaj pe Facebook.
00.15 Coordonatorii Centrului de Transfuzii Bucureşti fac un apel pentru donarea de sânge.
Ora 2.50: MAPN- O misiune cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române este organizată, duminică noapte, pentru transportul unor pacienţi grav răniţi în explozia de la Crevedia, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale.
„Îmbarcarea primilor pacienţi în aeronava MApN este estimată pentru ora 3,00 – 3,30. Monitorizarea pacienţilor pe timpul zborului va fi realizată de personal medical din cadrul SMURD şi al Bazei 90 Transport Aerian”, au precizat reprezentanţii ministeruluI.
Ora 3.00 Raport DSU
La data de 26 august 2023, în localitatea Crevedia din județul Dâmbovița s-au produs mai multe explozii la o stație GPL, eveniment soldat cu 58 de victime, după cum urmează:
– 8 victime după prima explozie, dintre care 1 persoană decedată (infarct, fără arsuri) și 7 persoane rănite ( 3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgență București, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni);
-50 de victime, după a doua explozie, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgoviște, 47 persoane la unități sanitare din municipiul București, cu arsuri și traumatisme.
Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi).
La momentul raportării (ora 2:00), 54 persoane sunt internate în diverse secții ale unităților sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate.
Odată cu activarea Planului Roșu de Intervenție, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale, la fața locului au fost angrenate următoarele forțe de intervenție :
ISU DB: 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanțe SMURD , 2 puncte medicale avansate.
ISU BIF – 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboți, 1 autospecială de stingere cu pulbere și azot, 1 autoscară, 2 puncte medicale avansate, 7 ambulanțe SMURD, 4 ambulanțe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN, 1 punct de comandă mobil, 1 descarcerare.
ISU PH – 3 autospeciale de stingere.
1 elicopter SMURD
9 echipaje SAJ Dâmbovița
IGPR – 29 de polițiști;
IGJR – 30 de Jandarmi.
Totodată, pentru protecția cetățenilor, a fost stabilit un perimetru de siguranță pe o distanță de aproximativ 800 metri față de locul intervenției și au fost evacuați preventiv aproximativ 3.000 locuitori. De asemenea, în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului Ro-alert.
La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, în prezența premierului României, Marcel Ciolacu, și a ministrului afacerilor interne, Cătălin Predoiu, a fost constituită o celulă de criză, care a reunit și reprezentanți ai Ministerului Sănătății. Pe lângă aspectele operaționale destinate gestionării optime a acestei situației complexe, au fost operaționalizate și două linii TELVERDE, unde aparținătorii victimelor exploziei din județul Dâmbovița au putut afla informații despre starea celor afectați de acest nefericit eveniment.
Urmare acestui eveniment, a fost activat Mecanismul European de Protecție Civilă, cu scopul realizării, în regim de urgență a transferului pacienților puternic afectați, pentru acordarea îngrijirilor medicale care se impun marilor arși.
Astfel, primii pacienți vor fi transferați cu o aeronavă aflată în dotarea MAPN, la o unitate sanitară din Bruxelles, urmând ca pe parcursul zilei să se realizeze și altele, în vederea efectuării intervențiilor medicale de specialitate.
Ora 3.10 Planul Roşu de Intervenţie a fost dezactivat la Crevedia, unde au avut loc explozii la o staţie GPL, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dâmboviţa.
sursa foto: fb Catalin Predoiu