Doina Ruști: „Nu sunt speriată! Limba română este foarte rezistentă!”

De Ziua Limbii Române, cunoscuta prozatoare Doina Ruști a venit în Ore Deschise pentru a ne invita să luăm un loc în bancă, la marea dictare ce va avea loc sâmbătă, 2 septembrie, în Rondul Kiseleff, de la ora 18:00.

Evenimentul organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Turism, Învățământ a Municipiului București, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Biblioteca Metropolitană a Capitalei și Muzeul Național al Literaturii Române, inclus în programul proiectului outdoor „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană”, invită bucureștenii să celebreze Ziua Limbii Române prin intermediul celei mai cunoscute activități educative – dictarea.

Organizatorii își doresc să aducă în prim-plan frumuseţea limbii române prin intermediul acestui exercițiu de dictare, iar maestrul de ceremonii va fi îndrăgita scriitoare Doina Ruști, care s-a hotărât să scrie pentru acest eveniment un text nou, dedicat celor care vor lua loc în bănci și vor accepta această provocare.

„M-a mișcat atât de tare această întâlnire”, a spus cunoscuta prozatoare, Doina Ruști, „m-au mișcat cititorii, oamenii care iubesc limba română, încât am făcut eforturi să scriu un text special, o povestioară scurtă de o pagină, o întâmplare bizară dintr-o amiază bucureșteană, despre un ogar care se plimbă uneori de la Cișmigiu spre Universitate și cu acest ogar voi veni acolo, sperând ca în locul bătăilor lor să plutească peste șosea file albe de manuscris. Pentru că vreau ca fiecare participant să plece cu această povestire acasă, o povestire pe care n-o să o public niciodată și pe care o vor ține așa, ca pe o relicvă, ca pe o amintire.”

Șoseaua Kiseleff devine, pentru o zi, o sală de clasă în aer liber, iar iubitorii limbii române vor putea intra în jocul dictării pentru a celebra Ziua Limbii Române într-o manieră ludică. Este un exercițiu de iubire pentru cuvânt sau, cum spune prozatoarea Doina Ruști este „un exercițiu în care ne vom pune o parte din suflet fiecare.”

„Da, vom sta în bancă și vom scrie după dictare. Ioan Cristescu, de la Muzeul Literaturii și Mihaela Păun, de la Arcub, mi-au promis că vor fi 1000 de scaune puse pe Șoseaua Kiseleff. Așa că, vă rog din suflet, nu mă faceți să aștept, nu mă faceți de râs, veniți acolo,”, a spus scriitoarea Doina Ruști, care a mai adăugat

„Este, de fapt, un exercițiu de comunicare, vom auzi cuvântul rostit, care are o anumită consistență, cuvântul literar, cuvântul literaturii și, totodată, vom participa împreună la exercițiul ăla de descriere, de traducere a acelor sunete care plutesc pe deasupra șoselei Kiseleff. Și asta mi se pare nemaipomenit, pentru că în exercițiul respectiv ne vom pune o parte din suflet fiecare. Una spune un scriitor ca mine peste șosea și altceva va scrie omul care vine să scrie, să participe, de fapt, la întâlnirea cu limba română”

Limba unui popor este un organism viu, supus permanent schimbărilor, dar Doina Ruști nu crede că trebuie să ne îngrijorăm. Schimbările sunt normale, iar „limba română este rezistentă”, a mai spus prozatoarea.

„Au fost multe discuții în ultima vreme și chiar în ultimele zile, discuții legate de aceste schimbări, de invazia de neologisme din limba română, de prescurtări, de simbolurile pe care le punem în locul cuvintelor în comunicarea online. Și vreau să spun, în primul rând, că nu sunt speriată. Este normal, limba este vie, se află în permanentă schimbare, au existat perioade și perioade de invazie, dar limba și mai ales limba noastră este foarte rezistentă, așa că mi-am pus toată nădejdea în ea. Nu cred că se vor produce tulburări în limbă.”

Află aici și ce crede Doina Ruști despre apariția inteligenței artificiale și dacă rolul scriitorului este amenințat de noile tehnologii.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.