AUDIO & FOTO: Colectiv, Crevedia, invățăm ceva din dezastre? În București SE FUMEAZA în benzinarii!
Articol de Vicentiu Andrei, 1 septembrie 2023, 13:18
După aproape 8 ani de la dezastrul din Clubul „Colectiv”, de pe 30 octombrie 2015 – în care 64 de oameni și-au pierdut viețile, iar alți 185 au fost răniți, pe 26 august ne-am confruntat cu un nou dezastru – cele trei explozii de la stația de carburant de la Crevedia, soldat cu trei decese, rănirea a 57 de oameni și strămutarea a 3000 de persoane.
Dincolo de controversele privind gestionarea sinistrului, numitorul comun al ambelor dezastre rămâne nerespectarea celor mai elementare reguli privind protecția împotriva incendiilor.
Încălcarea acestor reguli frizează inconștiența, chiar și astăzi, după dezastrul de la Crevedia.
Oamenii fumează liniștiți, în incinta stațiilor de carburanți, la numai câțiva metri de pompele de benzină, de butelii de gaze, fără să se gândească măcar o clipă că sunt la o fracțiune de secundă de declanșarea unui dezastru!
„Aș spune că mai avem multe de învățat, în primul rând, responsabilitatea față de comunitate și față de cei de lângă noi.
Iar controalele pe care le-am desfășurat, în ultimele zile, arată că, dincolo de problemele tehnice, problemele legale pe care le găsim la o serie de facilități, avem și multă iresponsabilitate din partea celor care manevrează instalații periculoase sau instalații care pot genera tragedii.
Descoperim că acele instructaje de protecția muncii se fac, dar se fac într-un mod formal.
Descoperim că foarte mulți operatori fumează în proximitatea instalațiilor de depozitare a gazului sau a carburantului. Lucruri absolut inacceptabile”, a declarat pentru București FM prefectul Capitalei, Rareș Hopincă.
Prefectul Capitalei face apel atât la agenții economici, cât și la cetățeni să respecte regulile de protecție împotriva incendiilor, care sunt instituite pentru protecția tuturor.
„Și, aici, este o muncă și de educație și de conștientizare, dincolo de această acțiune de control asupra proprietatilor.
Trebuie să conștientizăm toți cei care locuim în orașe, alimentăm mașina de la benzinărie, alimentăm mașina de la GPL și așa mai departe că aceste instalații pot reprezenta un pericol și trebuie manevrate cu multă responsabilitate.
Iar, dacă, într-o benzinărie, avem un afiș care interzice focul, interzice fumatul, să respectăm acele indicații!
Pentru că nu sunt puse acolo ca să interzică niște drepturi. Ci sunt puse acolo pentru a proteja pe cel din proximitate și pe cei de lângă aceste obiective.
Aș spune că, în primul rând, cei care lucrează cu aceste instalații trebuie să respecte, cu sfințenie, aceste reguli, dar și fiecare dintre noi, în momentul în care ne aflăm în proximitatea acestor instalații, trebuie să respectăm regulile.
Încă odată, regulile sunt instituite pentru a ne proteja pe noi și pe cei din proximitatea acestor instalații”, a declarat Rareș Hopincă pentru București FM.
Un material realizat de Mircea Apostolescu