Știți câte stații GPL sunt în București? Știți câte dintre ele sunt sigure?

BucureștiFM a demarat o campanie menită să clarifice situația stațiilor GPL din Capitală și, ca atare, am făcut solicitări privind autorizarea stațiilor GPL către toate primăriile de sector iar singurele care au transmis răspunsuri au fost sectoarele 3, 5 și 6.

De la CNCIR (Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de ridicat și Recipientelor sub presiune), reporterul BucureștiFM a aflat că în evidențele Sucursalei Regionale București figurează un număr total de 272 stații GPL. Dintre aceste instalații, 204 sunt în funcțiune având autorizările la zi, 67 sunt în conservare, iar o instalație, cu locul de funcționare în B-dul. Iuliu Maniu Nr. 418, Sector 6 se află în procedură de verificări tehnice în utilizare.

În sectorul 3, conform informațiilor primite de la Biroul de Presă al Primăriei, sunt autorizate să funcționeze 16 stații care au și GPL. Întrucât activitatea stațiilor GPL nu se supune autorizării primăriei de sector, Primăria Sectorului 3 prin Direcția Generală de Poliție Locală a emis acorduri și autorizații doar pentru activități de comerț lubrifianți, produse alimentare și nealimentare, precum și de alimentație publică.

Astfel de activități se regăsesc în benzinăriile mari, care au în incintă și instalații GPL.
Că urmare a tragediei produse în localitatea Crevedia, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a dispus Poliției Locale Sector 3 efectuarea de urgență a unui control la toate stațiile GPL individuale din Sectorul 3: „În următoarele două zile, toate aceste stații GPL din sector vor fi controlate în ceea ce privește autorizația de construire, dar și avizele de mediu.
Precizăm că aceste stații sunt controlate periodic, ultima amendă fiind aplicată săptămâna trecută pentru lipsa autorizației de construire în cazul unei stații GPL aflate pe strada Ghețu Anghel.”

Polițiștii locali din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală Sector 5 au efectuat ample controale de specialitate la operatorii economici care desfășoară activitatea de comerț cu combustibil de tip GPL.
Astfel, pe linie comercială, au fost efectuate un număr de 22 controale, la 12 adrese.
În urma controalelor au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 12.200 lei pentru neregulile constatate.
Totodată, polițiștii din cadrul Serviciului Protecția Mediului și Ecologie Urbană au aplicat 2 sancțiuni în valoare totală de 3.000 lei.
Pentru aspectele ce nu au putut fi stabilite la fața locului, reprezentanții societăților au fost invitați la sediul Primăriei Sectorului 5 pentru definitivarea controlului.
Pentru stația GPL situată pe Strada Fabrica de Chibrituri nr. 5, chiar în vecinătatea Primăriei Sectorului 5, a fost demarată procedura privind dezafectarea.

La adresa din B-dul Tudor Vladimirescu nr. 50-58 s-a întocmit nota de constatare că urmare a prezentării tuturor documentelor solicitate.
Pentru aspectele ce exced sfera de competență, Primăria Sectorului 5, prin Direcția Generală de Poliție Locală Sector 5 a făcut adrese către instituțiile abilitate ale statului spre competentă soluționare. Planul de acțiune este în curs de desfășurare.
“Este inadmisibil faptul că anumite instituții dau avize de funcționare, fără a cere și a verifica autorizația de construire, fără de care nu poți obține niciun alt aviz. Instituțiile care au eliberat avize de funcționare fără a cere și verifica autorizația de construire sunt în culpă. Trebuie urgent modificată legislația, pentru a scăpa de aceste bombe cu ceas situate lângă blocuri, în parcări și lângă sediile instituțiilor. Încă din 2021 am făcut controale la stațiile GPL de pe raza Sectorului 5 și am amendat acele stații care funcționează ilegal. Am făcut toate demersurile legale și i-am acționat în instanță pe cei care își desfășoară activitatea ilegal, dar aceștia funcționează în continuare, fără să le pese de viața oamenilor, în lipsa unei decizii din partea instanției. Eu nu vreau să mai trec iar printr-o tragedie cum a fost cea de la Colectiv!”, a declarat primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

8 dintre stațiile GPL de pe raza sectorului au fost sancționate încă din 2021, în urma unor controale dispuse de primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, pentru că nu aveau autorizație de construire. Autorizația de funcționare nu este eliberată de Primăria Sectorului 5, ci de organele competente în domeniu. De asemenea, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) este cel care emite raportul de protecție la explozie.

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a cerut luni, 28 august, Poliției Locale Sector 6 să verifice toate stațiile GPL și benzinăriile din sector și să vină cu o situație clară în ceea ce privește atât autorizațiile deținute, cât și respectarea distanței minime prevăzute de lege față de imobilele din perimetru.

„Tragedia de la Crevedia ne-a făcut să înțelegem că nimeni nu poate fugi de răspundere, chit că are sau nu atribuții în a aviza/aproba activitatea de comerț cu combustibili. Ne-am folosit de acest context sumbru și am dispus Poliției Locale a Sectorului 6 o verificare temeinică, amănunțită, a tuturor autorizațiilor, avizelor, atestatelor, certificatelor, licențelor, cerute de lege pentru funcționarea acestor operatori economici cu specificul de comercializare de combustibili”, a declarat primarul Ciprian Ciucu.

Astfel, echipe formate din polițiști de la Serviciul Mediu, Inspecție Comercială și Disciplina în Construcții au mers timp de trei zile pe teren și au efectuat controale.
Au identificat 40 de benzinării și stații GPL deschise și le-au solicitat administratorilor toate documentele și autorizațiile pe care sunt obligați să le dețînă pentru a funcționa.
A fost verificată existența următoarelor documente: Autorizație ISU, Autorizație ISCIR, Autorizație de mediu, Autorizație de construcție, Autorizație de gospodărire a apelor, Atestatul GANEx, Raport privind protecția la explozii (INSEMEX), Licența ANRE pentru GPL, Certificat de atestare pentru vânzarea de produse energetice și Buletine de verificare metrologică.

Dintre locațiile verificate, doar o benzinărie are documentele la zi, dar nu respectă distanța minimă legală față de imobilul din vecinătate.
Important de precizat este faptul că Poliția Locală Sector 6 nu eliberează acestor benzinării și stații certificate și autorizații de funcționare.
Deasemenea, nici nu poate lua măsuri pentru ca ele să intre în legalitate. Tocmai de aceea, raportul întocmit în baza informațiilor culese din teren va fi transmis către toate instituțiile abilitate să intervină pentru a soluționa problemele existente.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.