Ascultă Radio București FM Live

VIDEO: Mihai Covaliu, președinte COSR: „Sportivii noștri au avut tot ceea ce au solicitat, tot ceea ce au avut nevoie pentru a se pregăti în condițiile cele mai bune, acolo unde și-au dorit (…) pentru a se califica, pentru a ajunge la Jocurile Olimpice”

Articol de bucurestifm, 8 septembrie 2023, 20:26

Sportivii români se pregătesc pentru Olimpiada de la Paris din 2024 (26 iulie – 11 august 2024). Va fi o ediție aniversară pentru că se împlinesc 100 de ani de când România a cucerit, tot la Paris, prima medalie din istoria olimpică a sportului românesc, după ce echipa de rugby a urcat pe cea de-a treia treaptă a podiumului. De asemenea, anul viitor se împlinesc 110 ani de la înființarea Comitetului Olimpic Român.

Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, a fost invitatul lui Răzvan Petre în emisiunea De10xRomânia, în ediția specială de vineri 8 septembrie 2023.

Foto: Alexandru Dolea

Răzvan Petre: 24 de sportivi calificați la Jocurile Olimpice de la Paris? Mai sunt întârziați?
Mihai Covaliu, președinte COSR: Nu sunt întârziați. Totul se desfășoară în funcție de grafic, de calificări, în funcție de calendarul competițional și de cum este regulamentul federațiilor din care acești sportivi fac parte. Unii sportivi pot obține calificarea prin îndeplinirea baremului de timp sau de lungime, alți sportivi trebuie să acumuleze un anumit număr de puncte, alți sportivi, pur și simplu, de la 01/04/2023 până la 01/04/2024 când se trage linie.

Răzvan Petre: Asta voiam să vă întreb? Când se închide mapa?
Mihai Covaliu, președinte COSR: Depinde de sporturi, depinde de regulamentul federației internaționale.

Răzvan Petre? Când o să avem o listă completă a tuturor olimpicilor români?
Mihai Covaliu, președinte COSR: Foarte, foarte aproape de numărul final, undeva la începutul lunii iulie, pentru că mai pot fi cote, mai pot fi realocări de locuri. Unii sportivi chiar se retrag, intră alții, le iau locul. Sunt tot felul de mișcări în cadrul acestui process.

Răzvan Petre: Și mai ai timp să te pregătești într-o lună pentru competiție, atât de importantă sau până atunci oricum trebuie să fii deja?
Mihai Covaliu, președinte COSR: Până atunci ai tot felul de competiții. De obicei, vara sunt competițiile de obiectiv și aici mă refer la Campionate Europene, Campionate Mondiale. Iar cei care știu că au șanse și cunosc foarte bine regulamentul stau până în ultima clipă să vadă dacă prind biletul sau nu.

Răzvan Petre: Eu mă gândesc că cei care intră în locul celor retrași au ceva mai multe emoții decât cei care s-au obișnuit cu ideea.
Mihai Covaliu, președinte COSR: Absolut! Dar emoțiile sunt constante. Ei se pregătesc pentru a se califica la Jocurile Olimpice, sunt alți sportivi mai buni decât ei, dar se speră până în ultimul moment. S-au întâmplat de-a lungul timpului surprize în care sportivi care nu credeau, care practic renunțaseră la ideea de a merge la Jocurile Olimpice, au primit această scrisoare, această invitație de a participa la Jocurile Olimpice și chiar au făcut și un pic de performanță acolo.

Foto: Alexandru Dolea

Răzvan Petre: E adevărat, mai ales că lista sportivilor români calificați la Jocurile Olimpice de la Paris de anul viitor începe cu David Papovici.
Mihai Covaliu, președinte COSR: Da, David a făcut baremul la o competiție care era luată în calcul pentru calificarea la Jocurile Olimpice. Aici a fost o întreagă discuție. Cine a fost primul sportiv calificat? Avem o sportivă de la atletism care a îndeplinit baremul, Delvin Meringor la maratonul de la Barcelona, dacă nu mă înșel, în luna martie. Această sportivă are cetățenie română, poate concura pentru România. Regulamentul Federației Internaționale de Atletism este puțin mai complicat. Ai nevoie de o perioadă de 3 ani pentru a demonstra că concurezi pentru țara respectivă, că țara respectivă îți oferă toate condițiile și că tu ești eligibil, apt să reprezinți această țara. Pentru această atletă care, repet, a făcut baremul de calificare pentru Jocurile Olimpice, are cetățenie română, această eligibilitate va veni cu foarte puțin timp înainte de a se închide înscrierile pentru Jocurile Olimpice. Noi am luat-o în calcul, este calificată, am și contabilizat-o ca sportiv român calificat pentru Jocurile Olimpice. În total, așa cum ați spus, avem 24 de sportivi calificați până în acest moment. Ieri (nr. joi, 7 sepptembrie) s-au calificat 14 sportivi la canotaj, pentru că în aceste zile sunt Campionatele Mondiale de Canotaj la Belgrad și mai așteptăm astăzi, mâine și poimâine să obținem și alte calificări, bărcile de opt plus unu și, bineînțeles, și medaliile la acest Campionat Mondial din partea sportivilor de la canotaj.

Răzvan Petre: Eu mă bucur să găsesc pe lista celor calificați câteva nume dragi mie: Amalia Bereș, Maria Tivodariu, Magda Rusu și Mădălina Bereș, calificate la canotaj patru rame. Ele au fost invitatele noastre în De10xRomânia și mă bucur să le regăsesc pe această listă, așa cum ne-au promis în emisiune.
Mihai Covaliu, președinte COSR: Sunt sportive tinere, în primul și în primul rând. Sunt sportive care mai pot participa la cel puțin două ediții ale Jocurilor Olimpice, dar acum este momentul lor. Sunt tinere, sunt în formă, fac parte dintr-o federație cu rezultate. Fac parte dintr-un lot olimpic de canotaj în care există o concurență, chiar acerbă între sportivii de la această disciplină și ăsta este mediul în care se poate obține performanța.

Răzvan Petre: Apropo de mediu și apropo de ce este foarte important pentru performanță. Ce-ți trebuie ca să reușești? Vorbeam un pic mai devreme despre importanța muzicii în sport și în performanță.
Mihai Covaliu, președinte COSR: Pentru a face performanță, în primul și în primul rând, e nevoie … Toată lumea spune de muncă și este adevărat, pentru că dacă nu muncești, n-ai cum să ajungi la nivelul care să îți permită să te gândești că poți să faci performanță. Dar pe lângă muncă, pe lângă o planificare foarte bună, pe lângă experiență, pe lângă un colectiv tehnic foarte valoros și updatat la ceea ce există în momentul respective. După aceea vorbim de refacere, vorbim de recuperare, vorbim de pregătire fizică, tehnică, tactică. Așa cum spunea antrenorul de la canotaj, Antonio Colamonici, trebuie să ai o vedere 360° asupra acestei situații, iar ca sportiv, precum și ca antrenor, 24h din 24 trebuie să fii conectat atunci când îți dorești să câștigi medalia de aur. Deci, practic, trebuie să trăiești pentru ceea ce îți propui să realizezi, pentru performanță.

Foto: Alexandru Dolea

Răzvan Petre: De-aia în sport se numesc discipline, pentru că totul pleacă de la cuvântul disciplină.
Mihai Covaliu, președinte COSR: Ai nevoie de disciplină, ai nevoie de un program foarte, foarte riguros, după aceea intervine sacrificiul, intervine talentul fiecărui sportiv. Sunt foarte mulți factori și, la fel de important, vorbim de infrastructură, de echipamentul sportiv, vorbim de finanțarea pentru tot ceea ce înseamnă pregătire, competiții, stagii de pregătire, recompensa financiară pentru a stimula performanța și după aceea pentru a recompensa performanța.

Răzvan Petre: La anul, în 2024, se împlinesc 100 de ani de la prima medalie olimpică pe care a câștigat-o România, tot la Paris.
Mihai Covaliu, președinte COSR: Tot la Paris, în 1924 echipa de rugby masculin a obținut prima medalie la o ediție a Jocurilor Olimpice și mergem cu această bucurie că putem fi din nou la Paris, în orașul luminilor, unde pentru francezi va fi o ediție extraordinar de importantă. Ei aniversează 100 de ani de la ultima ediție a Jocurilor pe care au găzduit-o la Paris și sunt convins și, din tot ceea ce se discută, dar și din ceea ce se vede la Paris, că va fi o ediție cu totul și cu totul de excepție. Sper să fie așa și pentru România.

Răzvan Petre: Vreau să vă pomenesc din nou sportul vedeta de acum 100 de ani, care ne-a adus prima medalie la Jocurile Olimpice. Rugby-ul nu mai pare un sport vedetă la Jocurile Olimpice, cel puțin în ceea ce ne privește. Văd că acum vedeta e înotul, vedeta e ca notajul…
Mihai Covaliu, președinte COSR: Poate pentru Jocurile Olimpice rugby-ul nu mai este vedeta, așa cum cum ați subliniat, dar zilele acestea știm foarte bine că se desfășoară, tot la Paris, Cupa Mondială de Rugby, unde ca procentaj al celor care sunt interesați de această competiție, din datele pe care eu le știu, e undeva la egalitate cu fotbalul, dacă nu puțin mai sus. Rugby-ul la nivel mondial reușește să coaguleze foarte mulți oameni, pentru că este un sport extraordinar, este un sport bărbătesc, este un sport care se joacă pe teren și ai nevoie de foarte multe lucruri ca să practici acest sport, dar și să te uiți la acest sport.

Răzvan Petre: Sunt și alte sporturi care performează la Jocurile Olimpice și mă refer acum uite la scrimă pentru că din zona asta veniți și dvs. O să avem scrima prezentă la Jocurile Olimpice?
Mihai Covaliu, președinte COSR: Scrimă este în programul Jocurilor Olimpice încă de la prima ediție. România are tradiție în ceea ce privește rezultatele sportivilor români la această disciplină pentru Jocurile Olimpice. Anul trecut, de la Campionatul Mondial de Scrimă avem două medalii de bronz la sabie masculin și la floretă feminin. Din păcate, anul acesta sportivii noștri nu au reușit să confirme, dar anul viitor cu siguranță scrima va fi prezentă la Jocurile Olimpice de la Paris și sper, îmi doresc din toată inima, să câștigăm o medalie, deși sunt conștient că este foarte, foarte dificil de această dată, pentru că este și o schimbare de generație în scrimă, pentru că nu există concurență pe post, ca să folosesc un termen din fotbal. Din ceea ce știu eu, există o generație foarte bună pentru Los Angeles 2028.

Răzvan Petre: Pe lista disciplinelor, a sporturilor olimpice, mai văd tir cu arcul, tenisul de masă, taekwondo…Cum stă România la sporturile despre care se vorbește mai puțin?
Mihai Covaliu, președinte COSR: La tir cu arcul am avut o sportivă calificată la Tokyo, sper să avem și la Paris. La taekwondo îmi doresc să avem un sportiv calificat la Paris. Nu am avut de foarte multă vreme. Celelalte discipline, știm cu toții, Vlad Dascălu la ciclism, la Mountain Bike, are șanse foarte, foarte bune să câștige o medalie la Paris. Încă nu s-a încheiat procesul de calificare, dar prin rezultat obținut la Campionatul Mondial a luat o opțiune serioasă de a fi prezent la Jocurile Olimpice. Sunt alte sporturi care sunt noi și ne uităm cu interes la aceste sporturi, la skateboarding, la alpinismul sportiv, la surfing… vorbim de break dance… Vorbim de discipline care sunt absolut convins că le vom vedea în programul Jocurilor Olimpice viitoare. Aceste noi discipline apar în programul Jocurilor Olimpice, sunt cu statut de invitație și în funcție de performanță, în funcție de audiență, în funcție de număr de participanți, ele pot să rămână sau nu în programul Jocurilor Olimpice viitoare.

Răzvan Petre: România a cunoscut performanța. Un român a dus România mai departe și îl văd și pe lista românilor de la Jocurile Olimpice prin not. Sportul ăsta prinde anvergură din nou la noi, canotajul la fel și mai sunt câteva sporturi care ne-au consacrat. Există totuși discipline la care România începe din nou să facă performanță, după foarte mult timp? Care vor apărea în lista de discipline despre care se vorbește mai des?
Mihai Covaliu, președinte COSR: Mie mi-ar plăcea să revină să revină gimnastica, pentru că noi am avut o tradiție foarte, foarte, foarte frumoasă în gimnastică. De altfel, gimnastica este primul sport olimpic ca număr de medalii pentru România. Pe locul doi este canotajul, dacă nu mă înșel. 72 de medalii are gimnastica, 40 și ceva canotajul. Îmi doresc foarte mult ca luptele să revină acolo unde era o dată. Vorbim de judo, vorbim de caiac canoe. Avem trei sportivi calificați. Am vrut să spun două discipline în proba de 1.000m și în proba de canoe dublu 500m, care sunt probe olimpice, chiar au avut rezultate excelente la recent încheiat-ul Campionat Mondial, unde Cătălin Chirilă a reușit să se califice în proba de caiac 1.000 m cu medalie de argint, deci este vicecampion mondial. El a confirmat titlu de campion mondial pe care l-a câștigat anul trecut. Puține secunde sau zecimi de secunde sau sutimi fac diferența în această probă. El a câștigat și medalia de aur la proba de 500m, dar din păcate această probă nu este olimpică, iar băieții din canoia de dublu 500m au făcut și ei o surpriză frumoasă, pentru că ei își doreau foarte mult să se califice. Nu erau cotați printre favoriți, dar au reușit un loc cinci la Campionatul Mondial și să obțină biletele pentru Paris, loc cinci care a fost la foarte, foarte puține zecimi de secundă de locul doi. Deci au fost între medalia de argint și locul cinci. Au fost patru echipaje, oricare dintre aceste echipaje putea să fie pe locul doi.

Răzvan Petre: Există premisele reîntoarcerii gimnasticii românești în palmaresul mondial?
Mihai Covaliu, președinte COSR: E foarte greu! E foarte dificil! Acum se încearcă o nouă abordare în gimnastică.

Răzvan Petre: Unde pare să fie problema, dacă e atât de dificil și de greu?
Mihai Covaliu, președinte COSR: Păi odată ce am pierdut contactul cu plutonul fruntaș, e foarte greu să revii acolo. S-au schimbat foarte multe în gimnastica mondială, baza a rămas aceeași. În primul și în primul rând, e nevoie de o infrastructură adecvată pentru gimnastica de performanță din zilele noastre, pe care România, din păcate, nu o are. Sportivii noștri, fetele mai ales, dar și băieții, s-au pregătit anul acesta cel puțin mai mult în străinătate și asta datorită suportului pe care Comitetul Olimpic l-a acordat acestei probe, pentru că ne-am încăpățânat să nu renunțăm la ceea ce am avut noi bună odată și la ceea ce ne-a adus glorie. N-avem voie să renunțăm la asta și atunci am făcut eforturi considerabile pentru a oferi toate condițiile gimnasticii din România, să încerce să revină acolo unde a fost odată. Este foarte greu, dar din ultimele informații pe care le avem, ei se pregătesc pentru Campionatul Mondial, la sfârșitul lunii. Sunt într-o fază bună de pregătire și cred că echipa de gimnastică feminin se va califica la Jocurile Olimpice. Am curaj să spun acest lucru. Acum când vorbim, nu vorbim de o certitudine vis-a-vis de gimnastică, dar poate fi, și o spun cu amărăciune, poate fi surpriza plăcută la aceste Jocuri Olimpice, gimnastica feminină. Dacă în urmă cu ceva ani cineva se gândea să spună așa ceva sau îndrăznea să spună așa ceva, era o chestie pe care nimeni nu o credea. Din păcate, am ajuns astăzi să spunem că gimnastica poate fi o surpriză la Jocurile Olimpice.

Răzvan Petre: Handbal, triatlon, natație? Stiu că eram vedete și acolo…
Mihai Covaliu, președinte COSR: Echipa de handbal feminin este una din echipele pe care ne bazăm și pe care o monitorizăm pentru calificarea la Jocurile Olimpice. De altfel, Cristina Neagu a spus recent că singurul obiectiv pe care și-l dorește și ultimul pe care-l dorește să-l atingă este calificarea la Jocurile Olimpice și participarea la această ediție de la Paris a Jocurilor Olimpice. Thriatlonul – am avut sportiv la ediția de la Tokyo. De la judo avem așteptări, de la lupte. Natația deja este o certitudine și avem deja doi sportivi calificați – David Popovici și Vlad Stancu la 1.500m liber. Eu sper că se vor califica și două-trei fete. Ele sunt foarte aproape de baremul olimpic și sigur ne așteptăm ca natația să aducă o medalie, poate chiar două, la aceste Jocuri Olimpice. Avem boxul feminin.

Răzvan Petre: Observ că vorbiți foarte mult despre fete, pentru că și pe lista sportivilor români calificați la Jocurile Olimpice am plăcerea să văd din ce în ce mai multe doamne și domnișoare.
Mihai Covaliu, președinte COSR: E procentul care predomină. O spun cu bucurie, în echipa olimpică a României tot timpul, doamnele, domnișoarele au adus performanță pentru România într-un procent mult mai mare decât băieții. Ne gândim și la atletism, pentru că Alina Rotaru-Kottmann a câștigat medalia de bronz acum la Campionatul Mondial de la Budapesta. Ea este calificată la Jocurile Olimpice, are potențial și la Jocurile Olimpice. Bianca Ghelber, de asemenea, locul șapte la Campionatul Mondial, ea a fost calificată la ediția precedentă. Andreea Micloș la 400m, de asemenea, este calificată la Jocurile Olimpice. Îi așteptăm și pe băieții de la atletism, pe Firfică, pe aruncători. Sunt sportivi care pot îndeplini baremul, care au calitate, au experiență, au maturitate.

Răzvan Petre: Și ce le lipsește?
Mihai Covaliu, președinte COSR: Le lipsește puțin mai multă seriozitate, puțin mai multă concentrare, determinare. Vorbim de Jocurile Olimpice și vorbim de calificare și de medalii. Lucrurile sunt foarte, foarte serioase și dacă nu tratezi cu maximă seriozitate și atenție tot ceea ce înseamnă pregătire n-ai cum să faci rezultate.

Răzvan Petre: De-altfel, în orice domeniu e valabil lucrul ăsta. Ați rostit mai devreme un cuvânt, un termen complex pentru mine cel puțin, determinare.
Mihai Covaliu, președinte COSR: Determinarea asta vine odată schimbarea de mentalitate și, mai ales, la tineri. Trebuie să ne urmărim cu mai mare atenție și cu determinare obiectivul pe care îl avem în fiecare zi. Asta ne lipsește nouă puțin și asta lipsește puțin băieților.

Răzvan Petre: Se spune că băieții se maturizează mai greu……
Mihai Covaliu, președinte COSR: Așa, se maturizează mai greu. Dar lucrurile sunt foarte clare și, așa cum am spus, atunci când vin Jocurile Olimpice, când vine deadline-ul, când se trage linie, tot ceea ce a făcut în fiecare zi, la fiecare antrenament, 24h din 24 totul se contabilizează, iar la capitolul seriozitate raportul dintre băieți și fete nu poate fi pus în discuție

Răzvan Petre: Poți să fii foarte serios, poți să crezi foarte mult și poți să mergi până în pânzele albe cu ceea ce faci, ș.a.m.d, dar în însușirea acestui termen de de determinare mai e un factor: sprijinul celorlalți. Cred că și ăsta este un aspect foarte important.
Mihai Covaliu, președinte COSR: Din această perspectivă de sprijin, de suport, de a asigura condițiile optime pentru pregătire, echipament, participare la competiții, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, o spun cu foarte mare asumare, și-a făcut datoria. Sportivii noștri au avut tot ceea ce au solicitat, tot ceea ce au avut nevoie pentru a se pregăti în condițiile cele mai bune, acolo unde și-au dorit. Au avut echipamentul cel mai bun, au avut tot ceea ce au avut nevoie pentru a face performanță, pentru a se califica, pentru a ajunge la Jocurile Olimpice. Așteptăm și noi rezultatele și singura mulțumire pe care o putem avea în urma muncii pe care cei care stau în spatele sportivilor, în spatele colectivelor tehnice, o au și o au, pentru că altfel acest suport tehnic fără de care nu se poate derula activitatea, singura mulțumire este să vedem aceste medalii câștigate de sportivii noștri.

Răzvan Petre: Urmează o perioadă destul de grea pentru români și pentru România. Știm foarte bine, se anunță măsuri de austeritate, se tot vorbește despre asta în toate mediile. Întrebarea mea e cât se poate de firească. Am avut o discuție sinceră până acum. Vreau să încheiem la fel de sincer. E posibil ca sportul de performanță să aibă de suferit?
Mihai Covaliu, președinte COSR: Este o întrebare dificilă. Eu cred că nu va avea de suferit, pentru că toată lumea este conștientă de ceea ce înseamnă o ediție a Jocurilor Olimpice. Este momentul în care se trage linie. Este momentul în care trebuie să culegem roadele. Dacă această susținere nu este una constantă și continuă, înseamnă că investițiile pe care le-am făcut până acum, în toată această perioadă, nu se vor putea materializa la Jocurile Olimpice. Sportul de performanță costă mult, trebuie investit mult în sportul de performanță. Mai avem un an până la Jocurile Olimpice, mai puțin de un an, chiar opt luni de zile. Eu cred că România are resursele pentru a asigura condițiile cele mai bune, astfel încât sportivii români, anul viitor, la Paris, să reprezinte România cu cinste, la 100 de ani de la câștigarea primei medalii olimpice în capitala Franței și 110 ani de la înființarea Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Răzvan Petre: Și asta e o sărbătoare în sine. „La mulți ani!” cu bucurie și sper să vorbim și la anul despre rezultatele sportivilor români. Spuneați un pic mai devreme că Parisul, la 100 de ani distanță, se pregătește de o ediție altfel a Jocurilor Olimpice. Ce e posibil?
Mihai Covaliu, președinte COSR: Ceremonia de deschidere va fi una cu totul și cu totul inedită, în sensul că va fi organizată pe râul Sena. Clar, vor fi cei mai mulți spectatori care vor putea asista la această paradă care se va face pe celebrele vaporașe, barje, pe pe Sena. a fi și pentru sportivi, și pentru spectatori, și pentru francezi, pentru parizieni o sărbătoare și o încântare, pentru că o astfel de deschidere nu a mai fost organizată niciodată, dar mai mult până atunci. În același timp, putem spune că timpul trece foarte repede.

Emisiunea De10xRomânia este difuzată zilnic, de luni până vineri, de la 10:00 la 11:00, pe frecvențele Radio România Regional.

Nicușor Dan, despre referendumul de duminică: “Pot vota inclusiv cei care și-au făcut viză de flotant acum două zile” 
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 13:04

Nicușor Dan, despre referendumul de duminică: “Pot vota inclusiv cei care și-au făcut viză de flotant acum două zile” 

Primarul General, Nicușor Dan, a prezentat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, ultimele detalii în legătură cu organizarea...

Nicușor Dan, despre referendumul de duminică: “Pot vota inclusiv cei care și-au făcut viză de flotant acum două zile” 
INSP: 93.605 de cazuri de infecţii respiratorii, în perioada 11 – 17 noiembrie
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:58

INSP: 93.605 de cazuri de infecţii respiratorii, în perioada 11 – 17 noiembrie

93.605 de cazuri de infecţii respiratorii – gripă clinică, IACRS şi pneumonii – s-au înregistrat în perioada 11 – 17...

INSP: 93.605 de cazuri de infecţii respiratorii, în perioada 11 – 17 noiembrie
Tîlvăr: Avioanele F-35 – un element central în strategia noastră de securitate naţională
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:26

Tîlvăr: Avioanele F-35 – un element central în strategia noastră de securitate naţională

Aeronavele F-35 vor reprezenta, nu doar un simbol al competitivităţii Forţelor Aeriene Române la Marea Neagră, ci şi un element central în...

Tîlvăr: Avioanele F-35 – un element central în strategia noastră de securitate naţională
VIDEO: E-an-na lansează albumul „Nomad” și pornește într-un turneu național
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:08

VIDEO: E-an-na lansează albumul „Nomad” și pornește într-un turneu național

Roxana Amarandi, solista trupei E-an-na, a fost invitata matinalului București FM, unde a împărtășit detalii despre noul album al...

VIDEO: E-an-na lansează albumul „Nomad” și pornește într-un turneu național
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 11:40

INSP: Consumul de tutun – principala cauză prevenibilă de deces

Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume, a transmis Institutul Naţional de Sănătate Publică într-un mesaj...

INSP: Consumul de tutun – principala cauză prevenibilă de deces
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 11:12

”Bukowski by Night”, premieră absolută la Teatrul Coquette

”Bukowski by Night” este o premieră absolută în România, un spectacol inspirat din opera unuia din cei mai mari scriitori ai Americii,...

”Bukowski by Night”, premieră absolută la Teatrul Coquette
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 11:10

Operaţiunea „Green-Pass” – se verifică cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România

Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale, derulează operaţiunea „Green-Pass”, pentru verificarea unor locaţii de cazare...

Operaţiunea „Green-Pass” – se verifică cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 10:45

Noul tren de la Alstom a fost anulat, joi dimineaţa, din cauza unor erori afişate de computerul de bord

Trenul nou  a fost anulat joi dimineaţa din cauza unor erori afişate de computerul de bord, călătorii fiind reprogramaţi pentru următorul...

Noul tren de la Alstom a fost anulat, joi dimineaţa, din cauza unor erori afişate de computerul de bord