Sase spitale au fost eliminate din lista investiţiilor susţinute prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă
Articol de arionmihaela, 11 septembrie 2023, 20:11
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că şase spitale au fost eliminate din lista investiţiilor susţinute prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ca urmare a diminuării alocării pentru Componenta 12 „Sănătate” cu 26% (740 milioane de euro), însă vor primi finanţare cu fonduri de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), începând din luna octombrie.
Rafila a menţionat că precizările sale vizează clarificarea unor aspecte legate de finanţarea investiţiilor din sectorul sanitar în PNRR, pentru că în ultimele zile a fost o serie de declaraţii, de controverse în spaţiul public.
” La data de 3 noiembrie 2021, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o decizie de punere în aplicare a grantului pentru România, în valoare de 29,12 miliarde de euro, cu două componente: una este de grant, ceea ce înseamnă fonduri nerambursabile în valoare de 14,23 miliarde de euro şi împrumut, cu o dobândă redusă în valoare de 4,94 miliarde euro. Comisia Europeană a dispus ajustarea PNRR, actualizată pentru fiecare stat membru. Deci nu doar România a fost afectată de acest mecanism, prin înlocuirea datelor din previziunile Comisiei din toamna anului 2020 cu rezultatele efective ale PIB şi s-a dispus, pentru România, o diminuare a contribuţiei financiare a UE pentru întreg PNRR de 2,1 miliarde de euro, din zona de granturi”, a explicat Rafila.
El a mai spus că diminuările au afectat, pe lângă Ministerul Sănătăţii, şi Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor, Ministerul Energiei, Ministerul de Interne, Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Educaţiei.
Obiectivele de investiţii a căror finanţare nu va fi mai asigurată din PNRR, ci prin BEI, sunt: construirea Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea şi desfiinţarea construcţiilor existente; construirea unui corp nou pentru Departamentul „Sănătatea mamei şi copilului” din cadrul spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” din Constanţa, construirea de secţii de Obstetrică-Ginecologie la Arad, construirea într-o nouă locaţie a Spitalului de Urgenţă „prof dr Dimitrie Gerota”, construirea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli infecţioase Braşov şi relocarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia.
Secretarul de stat Alexandru Rogobete a precizat că toate cele şase unităţi pot continua procedurile de achiziţie pentru proiectul tehnic, pentru construcţie, ceea ce se modifică fiind numai sursa de finanţare, din PNRR în BEI.