VIDEO: Stoparea violenței în școli depinde de colaborarea dintre școli, instituțiile abilitate și părinți!

Școala ar trebui să fie un loc sigur și nu este un deziderat doar al poliției române”, ne-a spus Alexandru Leuțu – Cotroceanu, comisar – șef de poliție în cadru Direcției de Siguranță Școlară, invitatul Ioanei Brușten #InComunitate, într-o discuție despre ce trebuie făcut pentru a elimina violența și consumul de droguri din școli și pentru a-i ține pe copii și profesori în siguranță.

„Ar trebui să fie un deziderat al întregii societăți, atât al actorilor importanți din procesul de învățământ, și aici mă refer la școală, mă refer la părinți, cât și al instituțiilor, iar no,i instituțional, și când mă refer la noi, nu mă refer doar la Ministerul afacerilor Interne, mă refer și la Ministerul Educației , am pus la punct în această vară, pe sfârșitul ei, și un plan național cadru de acțiune pentru siguranța școlară împreună și cu alți actori importanți, cum ar fi Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Sănătății, Ministerul Familiei, Ministerul Muncii, Ministerul Culturii și, bineînțeles, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Acest cadru ne oferă posibilitatea de a adopta strategii în comun pentru a crea un climat de siguranță școlar.”

Acest plan național își dorește ca prin înființarea unor grupuri de acțiune, să se creeze condițiile de siguranță pentru elevi. Alexandru Leuțu – Cotroceanu, comisar – șef de poliție în cadrul Direcției de Siguranță Școlară, ne-a spus și când se vor constitui aceste grupuri.

 „În cadrul acestui plan național sunt prevăzute, pentru fiecare unitate de învățământ, grupuri de acțiune formate din reprezentanții unităților de învățământ, reprezentanții poliției, ai părinților, consiliile de elevi și, bineînțeles, alți actori importanți care ne pot ajuta în crearea unui climat de siguranță pentru elevii noști. Începând din această săptămână, în fiecare unitate de învățământ se vor constitui aceste grupuri de acțiune.”

 Școlile pot fi sigure în măsura în care reușesc să își asigure paza instituțională. Responsabilitatea pazei le aparține, dar există susținere din partea administrației locale și a poliției.

 „Fiecare unitate de învățământ este responsabilă de cum își asigură paza instituțională. Împreună cu administrațiile locale, noi, din partea Instituției Poliției, mergem și facem verificări cu privire la respectarea normelor de pază, prin colegii noștri care se ocupă de această linie de muncă, inclusiv pe partea de sisteme de supraveghere, dacă sunt funcționale, dacă sunt acreditate și dacă sunt respectate toate condițiile. Din perspectiva asigurării spațiului intern pe de pază, este responsabilitatea unității de învățământ și a administrației locale cum răspunde solicitărilor unității de învățământ.”

Pentru că orice proiect are nevoie și de reguli, acestea există și sunt aprobate deja, pentru fiecare unitate de învățământ. Dincolo de drepturi există și responsabilități și toată lumea trebuie să le cunoască.

„În momentul de față, teoretic, sunt aprobate regulamente de organizare și funcționare și de ordine interioară în fiecare unitate de învățământ. Din câte știu eu, acestea sunt prevăzute a fi publicate pe site-urile fiecărei unități de învățământ și aduse la cunoștință atât părinților, cât și cadrelor didactice și elevilor, pentru că fiecare are drepturi și responsabilități în cadrul acestor regulamente.”

Cine poartă responsabilitatea siguranței copiilor noștri în școli?Este aceasta doar responsabilitatea școlilor și a instituțiilor abilitate ale statului? Sau depinde și de felul în care se implică, acționează și reacționează și părinții? Până la urmă, doar un efort conjugat al adulților poate crea un climat de siguranță pentru copii

„Este în natura umană să fim reticenți când se întâmplă ceva care ne displace. În primul rând apare refuzul de a crede că se întâmplă lucrul respectiv. Împreună cu colegii mei, mă refer aici atât la colegii  din structurile de siguranță școlară cât și la cei cadrul poliției române și din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, de fiecare dată când ajungem în unitățile de învățământ și avem ocazia să vorbim cu părinții, le explicăm și îi informăm despre riscuri, despre vulnerabilități și despre cât de important este ca și ei să fie parteneri alături de noi în acest demers de a stopa fenomenul de violență în unitățile de învățământ, de a stopa consumul de droguri și, în felul ăsta, încercăm să-i atragem de partea noastră. Fără un efort comun, fără a fi conștienți că și ei au un rol determinant în această ecuație, noi nu o să putem, doar din inițiativa unei instituții a statului, să ducem acest deziderat la bun final.”, a mai adăugat .”, Alexandru Leuțu – Cotroceanu, comisar – șef de poliție în cadru Direcției de Siguranță Școlară

Află aici ce tot s-a discutat despre combatere violenței și a drogurilor din școli.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.