VIDEO: Trifoi Fest – un eveniment sustenabil, mai greu de organizat – „piața este obișnuită să facă un festival pentru profit”

Trifoi Fest, un eveniment care îți arată ce trebuie sa faci dacă îți dorești un stil de viața sustenabil, se află la a doua ediție și are loc între 15 și 17 septembrie pe Calea Plevnei, numărul 137C.

Irina Breniuc, organizatorul evenimentului, ne-a vorbit în această dimineața despre ce poți găsi în cadrul festivalului, dar și cât de greu este să încerci să organizezi un astfel de eveniment.

Trifoi Fest nu este doar despre sustenabilitate, Irina Breniuc declară că festivalul își propune mai mult de atât: „Ne oferă mai degrabă o perspectivă de cum am putea să ne ducem noi viața, într-un mod mai prietenos cu natura și cu natura noastră interioară. Partea aceasta interioară, ne permite, în fond, să ducem un trai armonios cu natura exterioară și cu alte viețuitoare.”

Nu este ușor să încerci să organizezi un eveniment într-un mod sustenabil.
„Se întâmplă unele lucruri mai greu decât ar trebui să se întâmple, pentru că piața este obișnuită să facă un festival pentru profit. Nu se uită la ce deșeuri se generează, la ce impact are un festival și ce anume se învață efectiv din activități.”

„Noi schimbăm focus-ul din OK, vrem să avem un festival, vrem să ne distrăm, că a trecut pandemia și vrem să ne revenim la viață înspre cum putem să facem, să avem un trai bun, dar într-un mod în care nu afectăm atât de mult planeta și alte viețuitoare.”

Festivalul este unul vegan, ceea ce complică și mai tare lucrurile.
„Fiind puține business-uri vegane pe piață, deja ești foarte limitat. E complicat și am zis: hai să mergem spre alte business-uri de mâncare care nu sunt vegane, dar care pot să se adapteze cu un meniu vegan.”
Răspunsul brandurilor a fost unul pe care organizatorii nu și-l doreau: „Pentru mine nu se justifică din punct de vedere financiar.”

Trifoi Fest are mai multe valori în jurul căruia a fost construit. Una dintre ele este pe partea de economie circulară. Organizatoarea festivalului ne explică: „Ar trebui să prevenim cumva generarea de deșeuri, să reducem consumul de resurse și apoi să folosim ce există deja, înainte de a crea altceva.”

Numele festivalului nu este unul întâmplător, trifoiul este un simbol care arată dorința de a contrui reziliența în fața crizelor. „Ce putem face noi activ, acum, este cumva să ne pregătim pentru crizele care vor urma. Se vor succeda niște crize ecologice, climatice, se vorbește chiar de un colaps și noi avem o parte din festival dedicată aceste discuții despre cum ar arăta un colaps climatic, un colaps ecologic, cum suntem noi pregătiți să facem față unui astfel de scenariu.”

Nici locul în care se va desfășura festivalul nu este ales la întâmplare. Acesta accentuează valoarea economiei circulare: „Această clădire veche, care acum este întrebuințată pentru alt scop decât a fost inițial proiectată. Noi am identificat această curte și ni s-a părut că merge foarte bine pe conceptul pe care îl avem noi, pe treaba asta de economie circulară, să folosim patrimoniu existent și cumva să-l regenerăm.”

Irina Breniuc ne oferă detalii despre activitățile la care poți lua parte. „Sunt expozanții pe partea de mâncare și alte produse non-food care au fost selectate. Produse din materiale naturale sau produse din resturi de materiale recuperate de prin fabrici și transformate în altceva, de designeri români, de obicei. Ne îndreptăm, inclusiv spre decorațiuni, produse cosmetice.”
Există și o zonă de ateliere unde expozanți au vrut să ofere mai mult.
„Au vrut să ofere și experiențe, nu doar produsele pe care le au ei și să-i învețe pe oameni să își facă propriile produse din niște ingrediente prietenoase cu mediul.”

În cadrul festivalului au loc și dezbateri despre mediu: „Sunt două dezbateri principale, una sâmbătă, cealaltă duminică, pe niște subiecte poate pentru piața din România, puțin mai discutate.”
Intrarea este gratuită, dar poți ajuta dacă achiziționezi un bilet. „Nu vrem să îngrădim accesul nimănui la festival pe baza veniturilor pe care le au.”

„Noi am creat trei tipuri de bilete pentru cei care doresc să achiziționeze, în funcție de venituri. O parte din respectivul venit, adică 20% din prețul fiecărui bilet opțional pe care oamenii îl pot cumpăra, se duce spre plantări de trifoi, plantearomatice și arbuști.”

Ascultă și tu interviul de mai sus pentru a afla mai multe despre sustenabilitate, mediu, dar și despre surpizele care te așteaptă la Trifoi Fest.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.