Înapoi la școală: cum să folosești Chat GPT fără să rezulte un fake

Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații!

Bine te-am regăsit!

A început școala și, în câteva săptămâni, începe și noul an universitar. Cu această ocazie, doresc să reiau, pentru rubrica Break the fake, subiectul utilizării Chat GPT pentru rezolvarea temelor de la școală sau de la facultate.

Chat GPT, modelul de inteligență artificială care intră în dialog cu utilizatorii și rezolvă sarcinile cerute de aceștia, a atras după sine îngrijorări legitime legate de faptul că elevii ar putea să îl folosească pentru a trișa la realizarea temelor, referatelor, proiectelor în baza cărora sunt evaluați. Aceasta este o problemă cu atât mai mult cu cât calitatea rezultatelor pe care le primești de la Chat GPT depinde de câțiva factori:

· Calitatea și actualitatea datelor pe care programul le are la dispoziție și pe care a fost antrenat,

· Măsura în care utilizatorul știe să își formuleze bine întrebările și capacitatea acestuia de a identifica informațiile care sunt false, și de a stabili calitatea și acuratețea răspunsului.

Oricum, trebuie să recunoaștem că elevii și studenții vor fi oricum tentați să apeleze la acest tip de aplicații. Important este cum o fac. De exemplu, prestigioasa Universitate Yale nu a luat în calcul nicio clipă să interzică utilizarea Chat GPT de către studenți. În schimb, profesorii de la Yale îi învață pe studenți cum să se raporteze la inteligența artificială, în ce moduri o pot folosi în cadrul cursului studiat, și cum nu ar trebui să o folosească.

Dacă vrei și tu să utilizezi Chat GPT în moduri etice, fără să plagiezi și fără să obții rezultate care sunt fake, iată câteva sugestii din partea mea:

· Nu te lăsa pe ultimul moment. Dacă rezolvi o anumite temă în ultima clipă, vei fi mai tentat să lași totul în seama Chat GPT și să folosești rezultatele ca atare, fără să le verifici acuratețea și fără să le adaptezi personalității și ideilor tale.

· Folosește Chat GPT în etapa de brainstorming, ca să obții o orientare generală despre subiectul sau tema în cauză, sau pentru a strânge referințe bibliografice relevante. Apoi verifică din alte surse acuratețea informațiilor (în special informații factuale: date, cifre, nume, lucrurile concrete) și integrează-le într-o argumentație proprie, care să reflecte ce crezi tu despre subiect și mesajul pe care vrei să îl transmiți.

· Lasă Chat GPT să facă „munca de jos” (sistematizarea informațiilor), iar tu ocupă-te de partea creativă a temei respective (comentarii critice, analiză, corelații, mod de prezentare).

· Conectează rezultatele cu ceea ce ai învățat de la profesorul tău.

· Întreabă-l pe Chat GPT atunci când dai peste o informație pe care nu o înțelegi și folosește-l pentru a revizui versiunea finală a ceea ce ai lucrat cu mintea ta.

· Fii transparent și indică într-o notă de subsol modul în care te-ai folosit de Chat GPT în rezolvarea temei.

Până data viitoare, rămâi cu BucureștiFM, sursa sigură de informații!

Ascultă rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.

Flavia Durach este conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.