Alianţa Pacienţilor Cronici din România: Inteligenţa Artificială vine în sprijinul cetăţenilor!

Alianţa Pacienţilor Cronici din România a lansat Asistentul Virtual – Agregatorul general de informaţii educative despre sănătate.

Acest proiect inovator, unic în România şi în Europa, reprezintă un agregator de informaţii din domeniul sănătăţii. Este un instrument online care utilizează un algoritm de valori şi comparatori cu ajutorul modelului de inteligenţă artificială pentru a răspunde întrebărilor din domeniul sănătăţii.

Lipsa asistenţei medicale primare în mediul rural, accesul anevoios la servicii medicale de specialitate şi investigaţii au determinat crearea unui instrument digital, accesibil de pe orice dispozitiv, care să asigure o minimă informare şi educaţie sanitară populaţiei generale. Pe lângă informaţiile despre sănătate sau nelămuriri punctuale privind starea de sănătate, această platformă poate pregăti pacientul pentru întâlnirea cu orice medic de care are nevoie.
Soluţiile platformei pot fi salvate, astfel încât pacientul / utilizatorul merge pregătit la întâlnirea cu specialiştii.

„Având în vedere că România se află pe ultimul loc in Uniunea Europeană privind educaţia sanitară, APCR a hotărât realizarea unui instrument complet, uşor de utilizat, care să facilitez accesul la informaţie şi educaţie sanitară. Prin acest instrument, ne-am propus să aducem mai aproape de cetăţeanul de rând, un pachet informativ alimentat din surse medicale certificate, realizat de medici specialişti, societăţi profesionale şi autorităţi” – a declarat Cezar Irimia, preşedinte Alianţa Pacienţilor Cronici din România.

„Perioada pandemică ne-a arătat cât de mult contează să fim informaţi, să avem informaţia certificată la îndemână şi să avem o direcţie clară de urmat privind sănătatea noastră. Ne aflam într-un moment de cotitură în care digitalizarea joacă un rol tot mai important în vieţile noastre şi trebuie să fim pregătiţi să înţelegem modul în care funcţionează, dar şi modul în care ne poate fi de folos” – a declarat Rozalina Lapadatu, vicepreşedinte APCR.

„Asistentul Virtual îşi extrage informaţiile din peste 390 de surse medicale certificate şi are la bază un model de inteligenţă artificială care asigură partea de limbaj şi acţiune: preia întrebarea, o traduce în limba engleză şi cu ajutorul unui mecanism complex interoghează bazele de date selectate, identifică informaţia corectă într-un mod contextual, o traduce şi adaptează apoi în limba română, iar în final o afişează utilizatorului. Modulul de inteligenţă artificială are o serie de directive menite să ghideze toată interacţiunea într-un mod cât mai inteligibil şi prietenos. Acest instrument este gratuit, nu necesită instalare sau crearea unui cont” – a declarat Alin Bujan, Coordonator Proiecte APCR.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.