VIDEO – Directorul ABIFF, Valentin Urziceanu: „Mi-am dat seama la aproape 50 de ani, că asta e ceea ce îmi doream să fac”
Articol de bucurestifm, 18 septembrie 2023, 14:00
Animation Bucharest International Film Festival (ABIFF) se află la cea de-a treia ediție. Vor fi filme atât de lung, cât și scurtmetraj de animație din întreaga lume. Festivalul se desfășoară între 22-24 septembrie 2023 la Cinema Union din București, precum și la Sinaia și Pitești. Directorul festivalului, Valentin Urziceanu, a venit în matinalul BucureștiFM pentru a ne oferi mai multe detalii despre eveniment.
Pare că nu este niciodată prea târziu pentru a îți da seama ce vrei de fapt să faci. Valentin Urziceanu și-a descoperit pasiunea pentru animație, târziu, sub forma unui proiect cultural „Dincolo de prejudecăți, mi-am dat seama la aproape 50 de ani, că asta e ceea ce îmi doream să fac. De atunci m-am dedicat practic filmelor de animație, atât sub forma de scenarii, regie, cât și organizator de festival.”
Proiecții simultane și tematici diferite: „Noi am plecat cu o idee care este mai neobișnuită, ideea de a avea proiecții simultane în mai multe orașe. Asta a fost tematica principală a ediției ca lumea din diferite orașe ale țării să poată vedea același film în același timp.”
„În fiecare an, avem o temă specifică pentru filmele care participă în competiție, pentru că avem filme care sunt în competiție și filme care sunt în afara competiției anul acesta.”
Tema de anul acesta: „arta ca formă de luptă împotriva discriminării”
„Avem filme, să zicem istorice, pe care încercăm să le aducem în atenția publicului. Și nu avem numai filme mai comerciale, încercăm să arătăm cât de diversă este arta animației.”
La ediția din 2023, puteți vedea mai multe filme pentru cei mici. „Avem un accent mult mai mare pus pe filmele pentru copii mici. Avem filme de lung metraj care sunt pentru toată familia, dar într-un mod extrem de spectaculos.”
Filmul de deschidere este Robot Dreams, un film fără dialog, despre care directorul festivalului ne spune: „Întreaga poveste este spusă din muzică și imagini. E perfect pentru copii mici, dar are o poveste spusă în așa fel încât e foarte emoționantă pentru părinți, pentru că ei pot înțelege și alte nuanțe.”
Totuși, animația nu prinde contur doar în filme pentru copii. „Filmul de închidere, de exemplu, este un documentar animat.”
Există filme doar pentru critici pentru că este greu să împaci pe toată lumea. „Gusturile criticilor nu sunt neapărat gusturile oamenilor obișnuiți. Sunt lucruri pe care un profesionist le sesizează ușor. Sunt anumite nuanțe pe care un critic de specialitate le prinde imediat și pe care un consumator obișnuit le scapă. E un subiect complicat, dar în general e rar să găsești un film care să bucure pe toată lumea.”
Încă mai este nevoie de talent la desen pentru a face filme de animații: „Cei care fac storyboarduri trebuie să fie foarte buni desenatori, cei care realizează un storybord sunt practic niște artiști care vin cu input-ul lor artistic în fiecare desen.”
Pentru ca un film să ia naștere este nevoie de o echipă mare: „Într-un film de animație există o lume întreagă care lucrează, pentru că sunt atât de multe meserii, de la programatori până la desenatori, chiar și la animatori, actori și așa mai departe. E un univers, ca și în alte domenii.”
Valentin Urziceanu ne spune că în industria animației mulți oameni vor să plece din România, „Cei mai buni profesioniști ai noștri, preferă să plece afară, unde salariile sunt cu totul altele.”
Dă și tu un play videoclipului de mai sus pentru a afla și mai multe secrete ale industriei de animație. Nu uita, animația nu este doar pentru copii!