VIDEO:  „Pentru adolescenți, frica de moarte și lipsa banilor nu reprezintă  motivații pentru a nu fuma.” – Cătălina Chendea

„Fumatul nu te face mare”, noua campanie de informare si prevenire a consumului de nicotina in rândul adolescenților, cu vârste între 12-16 ani, a fost lansată la nivelul Capitalei și a județului Ilfov.Am aflat detalii de la Cătălina Chendea, inspector Direcția Generală Învățământ Preuniversitar, invitata lui Răzvan Ursuleanu #InComunitate.

„Ce are original această campanie, față de cele de dinainte, este combinația între medicul pneumolog și psiholog. Adică, medicul pneumolog îți arată lucrurile un pic mai dur, decât arată imaginile de pe pachetele de țigări, cu care mintea omului s-a obișnuit deja. Combinația asta între psiholog și medic mi se pare una foarte reușită. Medicul vine cu niște chestii concrete. Avem aici exemple: borcanul cu gudron, vata prin care trece fumul de la o țigară arsă și se vede ce se întâmplă cu plămânii noștri, deci ceva mult mai concret decât auzi la televizor sau ai citit într-o carte. Vezi efectiv, iar psihologul folosește tehnici și instrumente din interviul motivațional.”

Toată lumea este interesată ca viciul fumatului să dispară în rândul copiilor și adolescenților, totuși dependența nu se vindecă atât de ușor. „Nu vom reuși să facem copiii, să se lase instant de țigări”, spune Cătălina Chendea, inspector Direcția Generală Învățământ Preuniversitar. Există speranța, totuși, ca această nouă abordare să aibă rezultate foarte bune.

„Nu vom reuși să facem copiii să se lase instant de țigări, dar dacă plantăm o sămânță este posibil ca apoi mintea lor să proceseze informația și sămânța plantată și poate crește motivația, ăsta este scopul acestei campanii.”

Campania „Fumatul nu te face mare” acoperă, în acest moment, doar zona municipiului București și pe cea a județului Ilfov. Se va extinde la nivelul întregii țări?

„Această campanie este una pilot, trebuie să avem cumva un studiu de impact, ca să zicem așa, să vedem ce se întâmplă după pilotare. În condițiile în care impactul este unul pozitiv și real, atunci clar se va extinde și vedem cum facem parteneriate mai departe cu spitale și din altă parte. Deocamdată avem cu institute și spitale din București, care se pot extinde doar la București si Ilfov.”

Pentru a scăpa de o dependență este nevoie de determinare și de motivație. Dacă pentru unii adulți, frica de moarte sau lipsa banilor pot servi drept motivații, pentru adolescenți acestea nu au un rol determinant. Din acest motiv, prezența unui psiholog va putea schimba ceva în felul în care adolescenții vor găsi motivațiile salvatoare.

 „Pentru adolescenți frica de moarte și lipsa banilor nu reprezintă  motivații pentru a nu fuma. Ei fac rost de țigări, pur și simplu nu putem să vorbim de aceste motivații. O să merg în partea opusă. Frica de moarte este o emoție foarte intensă. Emoțiile foarte, foarte intense sunt cele care ne dau motivație. Ca să merg în partea opusă, îmi plac și exemplele pozitive, iubirea e la fel de intensă ca frica de moarte. Poate exista motivație când un băiat sau fată se îndrăgostește de cineva care nu este fumător și condiția este să reducă fumatul sau să nu mai fumeze. Este posibil ca această motivație să fie bună. Pe de altă parte, dacă mintea interpretează ca o condiționare venită din exterior, iarăși numai este o motivație bună, de aceea, în campanie este foarte importantă prezența psihologului, pentru că el sondează, vedem despre ce e vorba și lucrează cu copiii, în funcție de ce găsește în clasă.

Acordarea burselor, pentru copii care provin din familii monoparentale, este  un alt subiect, care a ținut activ interesul părinților și elevilor, în ultima perioadă. Din fericire, veștile legate de acest subiect sunt bune. „Acum câteva zile a fost aprobată și publicată, în Monitorul Oficial, Metodologia cadru de acordare a burselor”, spune Cătălina Chendea, inspector Direcția Generală Învățământ Preuniversitar.

„Acum câteva zile a fost aprobată și publicată, în Monitorul Oficial, Metodologia cadru de acordare a burselor. Dacă proiectul inițial presupunea condiție de venit la copiii proveniți din familii monoparentale pentru a putea obține bursă socială, a fost eliminată această condiție. În prezent, orice copil, elev în învățământul preuniversitar de stat sau privat fără taxă, care locuiește cu un singur părinte, indiferent din ce motiv, adică e decedat, divorțat, e plecat la muncă în străinătate, cu perioadă nedeterminată și nu vine, din când în când, acasă, pentru că atunci nu se poate spune că e familie monoparentală, poate beneficia de bursă socială, fără condiție de venit. Trebuie să depună la școală în primele 25 de zile de la începerea anului școlar, adică de lunea trecută, o cerere și documente care să dovedească faptul că în componența familiei este un singur părinte, până pe 6 octombrie.

Cererile pot fi depuse online sau la secretariatul școlii. Școlile au afișat deja, acum nu pot să garantez pentru toate, dar marea majoritate au afișat deja lista cu documente necesare și calendarul de depunere. Online, se trimit pe adreasa de email pusă la dispoziție de școli, unde se pot depune scanat.”

 Află toate detaliile legate de acordarea burselor și despre campania „Fumatul nu te face mare” aici.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.