VIDEO: Claudia Oprescu „Sub 2 din 10 copii spun unui adult când întâlnesc o situație neplăcută pe internet.”

Organizatia Salvați Copiii România lansează  campania „Povestea unui abuz”, iar scopul este acela de a atrage atenția asupra faptului că navigarea pe internet este periculoasă pentru copiii noștri. Am aflat de la de la Claudia Oprescu – coordonator program siguranță online|Salvaţi Copiii România, invitata lui Răzvan Ursuleanu #InComunitate, ce putem face pentru a crea un mediu online sigur pentru copii.

„Noi, cei din organizația Salvați Copiii, ne întâlnim deseori cu părinții și vorbim despre conduita copiilor, dar și despre conduita lor, a părinților, conduita digitală. Îmi place foarte mult să le adresez o întrebare, atunci când suntem  cu copii acasă și suntem foarte bine, avem o relație bună, copii sunt pe internet, unde sunt copii, de fapt? Ei sunt acasă sau sunt pe internet? Iar răspunsul la întrebarea aceasta este că sunt pe internet, pentru că la fel cum e valabil și pentru noi, noi suntem acolo unde este atenția noastră. Mai departe, ce fac ei pe internet? Cu cine vorbesc pe internet? Sunt ei în siguranță pe internet?

Este responsabilitatea noastră, a părinților, a profesorilor, a specialistului în educație pentru că atunci când un copil este victima unei situații neplăcute întâlnite pe internet, suntem victime cu toții.”

Stau foarte mult pentru că se simt plictisiți”, spune Claudia Oprescu – de la Salvaţi Copiii România, atunci când vine vorba de motivele care îi fac pe copii să petreacă timpul pe internet. Asta nu înseamnă că trebuie să fie îndepărtați cu totul de mediul online, dar poate fi un semnal de alarmă că cei mici nu beneficiază de atenția adulților și că este necesar ca părinții să petreacă mult mai mult timp cu proprii copii.

I-am întrebat copiii ce fac ei pe rețele de socializare. Ne-au răspuns în timp record, în 2 zile, aveam peste 2000 de răspunsuri și ei ne spuneau că stau foarte mult pentru că se simt plictisiți. Aici este o problemă, că nu au alternative. Și noi recomandăm părinților să găsească alternative pentru ca ei să nu acceseze instant telefonul. Este și o apropiere imediată de tehnologie, deci cumva este foarte la îndemână și este și dificil să-i ții foarte departe. Am lansat cu această ocazie și „Descoperă bucuria din offline cu copilul tău”.”

Internetul nu este un mediu sigur pentru un copil. Există prădători sexuali, există provocări care conduc către consecințe grave, iar lumea influencerilor nu este neapărat una care să-i influențeze într-o direcție bună, cel puțin nu întotdeauna, iar copiii se trezesc în fața unor situații neplăcute, în care”primesc mesaje ofensatoare, cu propuneri destul de jignitoare din partea unor adulți.”, spune Claudia Oprescu – de la Salvaţi Copiii România, iar adulții din viața lor nu află aproape niciodată.

 „Ne spun că am primesc mesaje jignitoare, într-o proporție foarte mare, ne spun că urmăresc anumiți influenceri și anumite provocări în mediul online și ne spun că primesc mesaje ofensatoare, cu propuneri destul de jignitoare din partea unor adulți. Conform rezultatelor studiului lansat anul trecut, „copiii ne-au spus”, sub 2 din 10 copii spun unui adult când întâlnesc o situație neplăcută pe internet. Și dacă spun, spun unui prieten, tind să spună unui prieten.”

În demersul nostru de a ne proteja copiii există un element fără de care vom eșua de fiecare dată. Comunicarea, deschiderea către a ne asculta copilul, de a nu ne grăbi să îl certăm, să îl pedepsim. Comunicarea poate salva, în final, viitorul copiilor, iar dacă părinții nu au răbdare cu proprii lor copii, se pare că un prădător sexual are, uneori chiar și un an de zile, pentru a-și atinge scopul.

 „Vorbim și despre grooming, care este acel comportament manipulator al unui adult, care încearcă să obțină favoruri sexuale de la un copil. El nu se va da niciodată adult, într-o relație cu o adolescentă, va avea o identitate falsă, va fi o altă adolescentă, va fi un adolescent. Tacticile de manipulare sunt foarte cunoscute în rândul specialiștilor și pornind de la câștigarea încrederii, a unui secret, poate, de la izolarea față de prieteni, grup, de la o nemulțumire comună. După aceea, încet-încet, se introduc aspecte sexuale și se cer favoruri și după aceea se ajunge și la sextorsion. Este un proces care poate dura și un an de zile să câștige încrederea unui adolescent, dar indiferent dacă vorbim de complexitatea acestui comportament, dacă vorbim despre tehnologie, să știți că discuția, până la urmă, se reduce la comunicarea copilului cu părintele.”, a precizat Claudia Oprescu – coordonator program siguranță online, Salvaţi Copiii România.

Campania „Povestea unui abuz” vine în ajutorul copiilor și adolescenților cu un proiect care solicită implicarea noastră, a adulților. Tot ceea ce trebuie să facem este să raportăm. Să raportăm orice imagine, informație sau clip care circulă în mediul online și care au în comun informația abuzului, a violenței, a amenințării. Dacă ceea ce raportăm are aceste caracteristici, spune Claudia Oprescu, de la Salvați Copiii, „colegii noștri analiști de la linia de raportare, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției Române înlătură acel conținut de pe internet.

„Este o campanie pe care ne-am lansat-o săptămâna trecută, este foarte proaspătă. Proiectul „ora de net” are o linie de raportare a conținutului dăunător pe internet. Asta înseamnă că oricine circulă, navighează pe internet și vede un material care poate reflecta conținut ce poate afecta emoțional un copil și vorbesc de violență. Vorbesc de toate tipurile de violență, abuzuri, ne poate trimite link-ul, deci oricine vede ne poate trimite link-ul, iar colegii noștri analiști de la linia de raportare, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției Române înlătură acel conținut de pe internet.”

Claudia Oprescu, InComunitate,  Razvan Ursuleanu, abuz, violenta, Salvati Copiii, campania povestea unui abuz, internet, comportament digital.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.