VIDEO: Premieră – La Dâmbovița Delivery bucureștenii vor putea bea apă filtrată din Dâmbovița
Articol de bucurestifm, 19 septembrie 2023, 14:58
Tamina Lolev: „Am construit și urmează să se lanseze vineri, în cadrul Dâmbovița Delivery, acest ansamblu de mobilier stradal care cuprinde o cișmea publică de băut apă filtrată din Dâmbovița.”
Pe 23 și 24 septembrie are loc Dâmbovița Delivery pe segmentul de râu Timpuri Noi – Mihai Bravu. Este urmărită transformarea atât a râului, cât și a spațiilor din jurul acestuia, într-un loc public vibrant. Tamina Lolev, cofondator Nod Makerspace, și Valentin Talabă, coordonator comunicare Nod Makerspace, au oferit detalii despre eveniment în matinalul BucureștiFM.
Râul Dâmbovița este o resursă care nu este folosită la capacitate maximă: „Dâmbovița este practic un privilegiu de neegalat și noi nu ne folosim de el. Și atunci, noi de 4 ani de zile încercă, prin acest eveniment manifest, să demonstrăm ce se poate face și cum putem să-i arătăm potențialul, prin tot felul de activități de mai multe feluri.”
Râul dă răcoare orașului: „Noi îl numim coridor verde-albastru, pentru că odată este apa care prin temperatura ei răcește și, apoi, sunt toate aliniamentele de copaci și vegetația mai densă care e în jurul râului de-a lungul orașului care și ele contribuie foarte tare la răcire.”
„Scopul este să îmbunătățim această resursă și să atragem oameni, să se împrietenească cu râul și să-l folosească la adevărata lui valoare.”
Vineri, în cadrul evenimentului are loc o premieră: „Am construit și urmează să se lanseze vineri, în cadrul Dâmbovița Delivery, acest ansamblu de mobilier stradal care cuprinde o cișmea publică de băut apă filtrată din Dâmbovița.”
Dâmbovița are un sistem complex de filtrare: „Este o strategie de a împrieteni oamenii cu râul și de a înțelege că asta este sursa de apă de bază, de fapt, nu PET-urile pe care le cumpărăm de la magazin.”
„Lângă această cișmea publică o să avem și loc de stat și de odihnă, și un mecanism prototip de colectare a deșeurilor din râu.”
Pe lângă premiere, au loc și o mulțime de activități interactive: „Activitatea principală este realizată cu Asociația Ivan Patzaichin care vor aduce canotcile, o invenție după un stil mongolez din Delta Dunării, făcute de Ivan Patzaichin. O să avem plimbări pe Dâmbovița de la Timpuri Noi până la Mihai Bravu, sâmbătă și duminică, de la ora 15:00 până la ora 19:00.”
„Mai mult de atât, o să avem peste 20 de ateliere creative pentru toate vârstele și pentru toate gusturile, începând cu lucrări de artă stradală, cum să faci un graffiti, cum să faci un colaj, cum să reciclezi tot.”
„Toate aceste activități sunt cu focus pe apă, pe educația oamenilor cu privire la animăluțele care trăiesc în jurul apei și în apă.”
Muzica și mâncarea sunt nelipsite: „O să avem două scene de muzică cu DJ locali, o scenă mare cu muzică reggae și dub și o scenă cu muzică electronică pentru iubitori. O să avem un mare un foodcourt cu limonadă, cu clătite și cu tot felul de bunătății.”
Schimbarea mentalității, în ceea ce privește poluarea, are loc treptat cu multă implicare din partea organizațiilor: „Partea de comportamente se schimbă ceva mai greu, adică trebuie insistat și părerea mea este că trebuie să existe organizații care să se ocupe insistent de educarea asta. Și acum dacă sunt, ne bucurăm. Cred că trebuie și mai mult, și mai mult.”
Momentan, activitățile curente ale oamenilor nu ajută mediul înconjurător: „Am făcut niște acțiuni de ecologizare anul acesta și am observat puțin comportamentele oamenilor. După ce pescuiesc, sunt lăsate multe gunoaie în jur și le transmitem că este bine să strângă și că suntem mulți care iubim râul. La fel și cu șoferii, am observat de foarte multe ori că aruncă mucuri de țigară pe geam.”
Se implică din ce în ce mai multe autorități și organizații în proiect: „De la an la an s-au alăturat alte și alte autorități și organizații. De 2 ani de zile avem și susținerea Primăriei Generale prin ARCUB. Avem cu o săptămână înainte de eveniment, o ședință de comandament în care ne întâlnim cu toate instituțiile implicate, stăm la masă, discutăm toate aspectele și ne coordonam”.
„Râul este văzut ca un separator între sectoare și ce încercăm noi să facem prin Dâmbovița Delivery este să legăm sectoarele între ele. O să avem și o masă rotundă în care avem invitați din Sectorul 4, din Sectorul 3, plus Primăria Municipiului București, la care să încercăm să găsim niște soluții prin care să ecologizăm Dâmbovița.”
Ascultă și tu videoclipul pentru a afla mai multe detalii despre Dâmbovița Delivery și despre planurile de viitor, care se pot concretiza prin intermediul acestui eveniment!
Autor: Cornel Munteanu