Starea Uniunii 2023 – investiții în tehnologia digitală, supercomputere și noi reguli

Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații!

Bine te-am regăsit!

Care sunt prioritățile digitale ale Europei? Pe 13 septembrie, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a ținut discursul anual privind Starea Uniunii. În cadrul acestui eveniment, sunt prezentate principalele priorități și inițiative pentru anul următor, pe baza succeselor și realizărilor Uniunii Europene din ultimii ani.

Una dintre aceste priorități se referă la tehnologiile digitale – cele fără de care cei mai mulți cetățeni europeni nu își pot concepe activitatea și nici petrecerea timpului liber.

Comisia Europeană a bifat câteva reușite din acest punct de vedere:

  • Au crescut investițiile în proiectele digitale – UE a depășit cu mult procentul de 20% stabilit în cadrul programului NextGenerationEU ca obiectiv de atins în materie de investiții în acest domeniu. Statele membre au utilizat aceste investiții pentru a-și digitaliza sistemul de sănătate, sistemul de justiție sau rețeaua de transport.
  • Europa s-a impus ca lider global într-un domeniu esențial: gestionarea riscurilor asociate mediului digital. La Break the fake, discutăm aproape în fiecare ediție despre aceste riscuri și cum pot fi ele gestionate, de la confidențialitatea datelor noastre și până la dezinformare și manipulare digitală. Ei bine, UE a devenit o pionieră la nivel mondial a drepturilor cetățenilor în mediul digital, prin adoptarea primei legislații specifice din lume: Regulamentul privind piețele digitale. Acesta stabilește responsabilități clare pentru marile companii din domeniul tehnologiei și protejează cetățenii, companiile și alte organizații de potențiale abuzuri. 
  • Nu în ultimul rând, Europa a devenit acum un lider în domeniul supercomputerelor, deținând 3 dintre cele 5 cele mai puternice supercomputere din lume.

În raport cu aceste realizări, președintele Comisiei Europene a anunțat inițiativele pentru perioada următoare:

  • dezvoltarea Inteligenței Artificiale într-un mod transparent și responsabil. Comisia a prezentat Actul privind IA – prima lege cuprinzătoare de acest fel din lume care să faciliteze inovarea sigură și responsabilă în domeniu. Propunerea va trebui să fie adoptată și aplicată în cel mai scurt timp.
  • Crearea unui organism internațional format din oameni de știință, companii din domeniul tehnologiei și experți independenți, care să ofere cunoștințe cu privire la riscurile asociate IA, dar și cu privire la beneficiile acesteia pentru umanitate.
  • Ghidarea inovării printr-o nouă inițiativă care va permite accesul start-up-urilor din domeniul IA la supercomuptere din UE, pentru a-și antrena modelele pe acestea și, în același timp, stabilirea unor standarde minime la nivel mondial cu privire la utilizarea sigură și etică a IA.

Atingerea acestor inițiative în perioada următoare ar putea reprezenta un avantaj competitiv pentru UE în cursa pentru supremație în domeniul Inteligenței Artificiale, unde SUA și China ocupă, încă, primele locuri. 

Atât pentru azi. Până data viitoare, rămâi cu BucureștiFM, sursa sigură de informații!

Ascultă rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.

Flavia Durach este conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.