VIDEO – Ana-Maria Popescu (Brânză): „Nu putem să fim toți sportivi, cineva trebuie să mai schimbe și becuri. N-am fost niciodată copilul acela bun de pus în ramă, făceam tot felul de trăznăi și ai mei au spus ok, trebuie să-și consume energia! Și cam așa am ajuns eu la sport.”

Energie și good vibe în matinalul Bucuresti FM! Alex și Andreea au stat la povești cu Ana-Maria Popescu (Brânză). Nu s-au duelat, s-au înțeles de minune, a fost pe glume și pe relaxare.
Campioana olimpică și mondială Ana-Maria Popescu (Brânză), ne-a vorbit despre cariera sa sportivă dar și despre proiectele în care este acum implicată.

Nu a fost fana Celor trei mușchetari și nici a lui Zorro. Ana-Maria explică de ce: „Toată copilăria mea eram așa foarte nemulțumită de faptul că scrima sportivă n-are legătură cu scrima artistică. Două ramuri total diferite. Nu aș putea să mimez, am fost genul de sportiv pentru care nu prea conta dacă are în față cea mai bună prietenă, mama sau așa mai departe. Scrima este singurul sport la care mă supăr dacă pierd. În rest, nu sunt o tipă competitivă.”

Ana-Maria Popescu (Brânză)/ foto: Cornel Munteanu

Chiar dacă pare că un sportiv de performanță se pricepe la toate activitățile fizice, Ana-Maria ne spune că lucrurile nu stau chiar așa: „Mulți oameni trăiesc cu impresia că dacă ești campion într-un anumit sport, te pricepi să le practici și pe celelalte. Am zis în repetate rânduri: pot doar să vă demonstrez cum nu se practică alte sporturi.”

In sufletul fiecăruia dintre noi există un campion: „Obișnuiesc să spun în fiecare dintre noi există un campion. Acum ține de fiecare în parte cum are grijă de el. Noi, sportivii, ce-i drept, suntem cumva răsfățați, pentru că noi atunci când câștigăm o competiție, urcăm pe un podium, primim medalii, primim recunoaștere. Dar asta nu îi face pe ceilalți oameni care își îndeplinesc obiectivele mai puțin campioni.”

Poziția de antrenor este una cu totul specială pentru fiecare campion. „Am fost alături de copii și am jucat cumva rolul antrenorului și este foarte interesant să-i vezi pe cei mici. Așa reușesc să înțeleg ce înseamnă bucuria și împlinirea antrenorului. Sunt sentimente diferite când vezi că acel copil cu care tu ai lucrat, unu la unu, urcă pe planșă și face acea acțiune pe care tu i-ai predat-o.”

Campioana mondială și olimpică este ambasador Be Active si ne oferă câteva detalii despre evenimentele care au loc în cadrul Săptămânii Europene a Sportului în România: „Din 23 septembrie o să înceapă toate activitățile în parcul din Drumul Taberei, unde fiecare vizitator are ocazia să întâlnească foarte mulți sportivi medaliați la diverse competiții și să încerce mai multe sporturi. Celebrăm cel mai bine sportul practicându-l.”

„O să mai fie și Ziua Națională a Sportului în Aer Liber în 24 septembrie, Ziua incluziunii prin sport, ceea ce este la fel de important, pentru că sportul este pentru toată lumea, iar România, până acum să spunem că n-a fost atât de deschisă, de primitoare, de ofertantă pentru persoanele cu nevoi speciale.”

Acestea pot fi o ocazie pentru a îi apropia pe cei mici de sport. „Ne plângem de foarte multe ori că nu mai vin copii la sport. Uite o ocazie să ducem sportul mai aproape de copii și cred că de fapt, asta ar trebui să facem. Să nu uităm: sportul, înainte de toate, înseamnă joacă și sănătate. Avem nevoie de mișcare și ține de noi.”

„Dacă mi-ar sta în putere, exercițiile din școala alergării, atletism, gimnastică și înotul ar trebui să fie discipline obligatorii pentru fiecare copil. Da, sunt mulți părinți care includ aceste activități în programul copilului, dar să nu uităm că toate costă. Și atunci ce ne facem cu acei copii ai căror părinți nu-și permit să suporte acest lucru? Acolo trebuie să ne gândim.

„Copiii sunt ca niște bureți, din punctul meu de de vedere, absorb informația, depinde ce aduci în fața lor.”

Ana-Maria ne povestește cum s-a apucat de sport: „Nu putem să fim toți sportivi, cineva trebuie să mai schimbe și becuri. N-am fost niciodată copilul acela bun de pus în ramă, făceam tot felul de trăznăi și ai mei au spus ok, trebuie să-și consume energia! Și cam așa am ajuns eu la sport.”

Aceasta duce povestea mai departe și le recomandă părinților cu copii activi să îi trimită să facă sport. „Le spun așa: haideți să încercăm ceva, duceți copilul la o activitate. Ne-am întâlnit ulterior și mi-au spus că am avut dreptate.”

Activitățile fizice te ajută să adopți valori noi: „Să faci sport într-un cadru organizat înseamnă altceva și îți aduce un bagaj. Fie că faci performanță, fie că înveți ce înseamnă spiritul de echipă, te disciplinează, te responsabilizează, asta îți dă sportul pe mai departe. E un bagaj pentru viață și trebuie convinși copiii că nu doar banii contează.”

Trebuie sa ne ridicam de pe canapea, cum facem asta, cum ne găsim motivatia?: „Din punctul meu de vedere, să încerce să vadă ce este potrivit pentru ei, acesta este primul pas și să nu mai amâne lucrurile. Fă primul pas!”

„Eu vă mărturisesc că am urât alergarea cu toată ființa mea, că nu o înțelegeam. Sentimentul de libertate pe care mi l-a oferit acea tură de alergare nu poate fi descris în cuvinte. Cred că fiecare dintre noi ar trebui să-și dea șansa să încerce să vadă ce e potrivit pentru el.”

Campioana olimpică ne explică ce presupune rolul de ambasador: „Vin să povestesc cu voi și să le spun oamenilor că se întâmplă acest eveniment Săptămâna Europeană a Sporturilor, că există toate aceste acțiuni și activități la care îi așteptăm cu drag să vină, să încerce, să vadă despre ce este vorba. Poate le stârnim curiozitatea, pentru că asta încearcă să facă fiecare țară.”

Ana Maria Popescu este și noul ambasador al UVT Liberty Marathon. „Da, pe 1 octombrie, o să fiu la Timișoara. La fiecare ediție un campion este invitat să semneze medaliile participanților și mi s-a părut super interesant. ”

„Anul acesta m-au ales pe mine și le sunt recunoscătoare. Este foarte interesant când toată viața ta ai alergat pentru medalii, să vezi acum că sunt câteva sute de oameni care vor alerga pentru medalii semnate de tine.”

Ai mai sus întregul interviu cu campioana olimpică mondială, Ana-Maria Popescu (Brânză). Dă-i un play și află mai multe detalii despre Săptămâna Europeană a Sportului în România, dar și despre parcursul ei profesional.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.