VIDEO: László Borbély : „Vom „delivery”,  sper, această Dâmboviță, către bucureșteni!”

De peste 12 ani, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 lucrează pentru protejarea naturii și a apelor, pentru dezvoltarea durabilă comunităților în armonie cu mediul, încurajează sportul în aer liber și face programe educaționale pentru temele de mai sus. Am vorbit #InComunitate, despre proiectele aflate în derulare, cu László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României și cu Alina Jantea, coordonator de programe, în cadrul Asociației Ivan Patzaichin. Printre aceste proiecte se numără și  evenimentul Dâmbovița Delivery 2023, organizat de Nod Makerspace și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, pe 23 și 24 septembrie.

„Avem această Dâmboviță minunată, dar nu o folosim, adică trecem pe lângă ea, aruncăm și pet-uri , o să vorbim și despre zona aceasta, a deșeurilor, și noi ce facem pentru Dâmbovița? Eu cred că ar trebui să  fie un parteneriat între Dâmbovița, bucureșteni și, evident, cei care decid. Anul acesta, la sfârșitul săptămânii, vom avea câteva zile pline, la fosta țesătorie de bumbac, la Nod Makerspace, care va fi, sper, gazda multor mii de oameni, deci închidem acolo, strada de lângă Dâmbovița.   Vom „delivery”,  sper, această Dâmboviță către bucureșteni,  într-o stare în care să fie și din partea Apelor Române, care au și ei unele proiecte în zona aceasta, a dirijării Dâmboviței în zone mai dificile, care necesită investiții mai mari, dar este PNRR -ul,  sunt  și alte posibilități, am înțeles, de la Banca Mondială.”, László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României

Conceptul de dezvoltare durabilă, este unul relativ nou. Totuși, bunele practici sunt aici din timpuri ceva mai îndepărtate. Respectul pentru natură ar trebui să primeze. Ceea ce poate face ca lucrurile să meargă în direcția bună este colaborarea. „Ideea de dezvoltare durabilă nu funcționează fără colaborare ” spune Alina Jantea, coordonator de programe, în cadrul Asociației Ivan Patzaichin.

„Ideea de dezvoltare durabilă, care pare ceva foarte complicat, în care noi am intrat acum vreo 12 ani, lucrând cu Ivan Patzaichin și, pe parcurs, ne-am dat seama că ceea ce facem e dezvoltare durabilă, nu funcționează fără colaborare. Nu ai cum să mergi mai departe către sustenabilitate, către a avea o societate în care să fie plăcut să trăiești,  fără colaborare.”

Ideile se nasc în comunitate și tot acolo ar trebui crescute. Pentru asta e nevoie de oameni care pot face ca lucrurile să meargă și de oameni care să vină în sprijinul acestora. „A găsi soluțiile împreună cu comunitatea este un model de bună practică.”, a mai spus Alina Jantea.

„O idee trebuie s-o culegi de acolo, din comunitate, și atunci trebuie să știi cum să stai de vorbă cu cei care pot să împingă lucrurile, care au opinii și care sunt activi și cu ceilalți, care sunt followeri. Și abia apoi poți să-ți dai seama ce i-ar face să colaboreze pentru că tu vrei să găsești proiectul potrivit, dar după aia vrei să găsești și oamenii care să-și asume, care să dorească să aibă succes, dar dacă încerci să-l impui, va funcționa mult mai greu și asta facem acum. Bazându-ne pe această cercetare, credem că vom putea extrage o metodologie de a de a gândi astfel de construcții comunitare.  A găsi soluțiile împreună cu comunitatea este un model de bună practică.”

Bucureștenii se vor avea parte de un program variat și de foarte multe surprize la Dâmbovița Delivery 2023, iar unele activități, cu caracter interactiv, îi vor ajuta pe cei prezenți să înțeleagă mai multe despre dezvoltarea durabilă.

„Să spunem  să vină cât mai mulți bucureșteni, sâmbătă și duminică, pe malul Dâmboviței, la țesătoria de bumbac, la Nod Makerspace, pentru că vor avea ce vedea. În fiecare an e o splendoare să vezi mulți copii. Vom avea o  și roată a sustenabilității. Sunt lucruri foarte spectaculoase. Avem și o balanță cu cuburi, cu 17 obiective  făcută tot de  un artist, cam de 3 m și cu QR coduri. Chiar azi am discutat la CFR Infrastructură. Cuburile vor fi puse în 100 de gări, în toate aeroporturile, în peste 100 de școli și diferite primării, și atunci când vine cineva, scanează QR codul și află mai multe despre dezvoltare durabilă.”, a spus László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României

În Tulcea a fost inaugurată o cișmea, care este alimentată cu apă din Dunăre, iar Bucureștiul își va primi și el cișmeaua, alimentată, de această dată, din râul Dâmbovița. „avem un super echipament pentru filtrare”, spune Alina Jantea, coordonator programe, Asociația Ivan Patzaichin.

„Nu este suficient să faci proiecte de dezvoltare, ci trebuie să și vorbești despre ele și să ne luăm aliați din cât mai multe zone, arătându-le ceva nou, ceva la care nu s-au gândit sau ceva foarte vechi, cum ar fi, o cișmea. Cișmeaua asta a fost o idee pe care noi am cu care noi am pornit deja am experimentat-o deja la Tulcea. Acum două săptămâni, am inaugurat acolo un ansamblu memorial pentru Ivan, pe faleza orașului. Acest ansamblu este format din mai multe lucrări de artă, ale unor artiști români. Una dintre ele care se numește Culegătorul de apă. Este opera lui Dan Vezentan, un sculptor tânăr și foarte spectaculos. Face același lucru la Tulcea, scoate apă din Dunăre, o filtrează, avem un super echipament pentru filtrare. Și acolo există o cișmea, așa cum era pe vremuri, cu apă din Dunăre. Aici va fi din Dâmbovița, deci vei vedea ceea ce bei.”

Există vești bune, care vin din zona dezvoltării durabile. Românii au o nouă meserie, cea de expert în dezvoltare durabilă.  „Suntem primii din Uniunea Europeană, care avem o asemenea meserie”, spune László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României

„Să avem vise, dar să avem și realizări. Avem o nouă meserie în România, expert în dezvoltare durabilă și suntem primii din Uniunea Europeană care avem o asemenea meserie. După aproape 20 de ani de lupte seculare, în sfârșit, sper să devenim membri ai OECD și am intrat în linie dreaptă, slavă Domnului. Și suntem menționați, acolo, ca bun exemplu în zona aceasta. OECD a dat o circulară celorlalte țări în care se arată că România va avea, în 2026, 2000 de experți în dezvoltare durabilă.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.