„Aritmetica sunetelor” – o carte cu multe răspunsuri senzaționale
Articol de cristina.toma, 22 septembrie 2023, 15:45
Dacă vă place muzica și doriți să știți mai multe despre ea (de la istorie, la genuri muzicale, de la cei care au slujit-o de-a lungul vremii, până la muzica zilelor noastre), atunci cartea „Aritmetica sunetelor”, scrisă de Ana Maria Rusu și apărută la editura Corint, este lectura potrivită pentru dumneavoastră. Ba chiar mai mult, este genul de carte pe care să o împărtășiți și cu copiii, prietenii și cu oricine vrea să știe mai multe despre muzică.
Muzica a însoțit viețile oamenilor de dinainte ca aceștia să înceapă să își construiască și să își consemneze în mod conștient istoria.
Aflăm că Pitagora a descoperit muzica atunci când trecea pe lângă o fierărie și a auzit diverse sunete îmbinându-se într-un mod foarte frumos.
Tot din cartea Anei Maria Rusu cititorii pot afla și cum se făcea notația muzicală în antichitate, dar și cine a inventat notele muzicale și cine a folosit pentru prima dată portativul.
Aflăm și care este deosebirea dintre muzica de calitate și kitsch dar și despre perioade întunecate ale istoriei muzicii, când viața unor adolescenți devenea legată de muzică pe vecie în urma unei îngrozitoare operații care îi mutila.
Nicio perioadă a istoriei muzicii nu este uitată și fiecare este explicată și pe baza unor exemplificări muzicale prezentate sub forma unor coduri QR, ce pot fi accesate cu telefonul mobil.
De asemenea, „Aritmetica sunetelor” este bogat ilustrată și scrisă într-un stil simplu și clar pentru a putea fi citită de oricine.
Despre carte, chiar autoarea spunea la lansarea acesteia:
„La școală învățăm despre ceea ce curriculum consideră că ar trebui să știe un copil: elementele de bază, de notație, de genuri muzicale, lucruri, din punctul meu de vedere, foarte folositoare.
Învățăm despre compozitori, despre tipuri de muzică, despre tipuri de formații, despre cum poți cânta, un pic despre instrumente, chestii generale, pe care, din punctul meu de vedere, orice copil ar trebui să le știe, pentru că și noi le-am învățat și unele ni s-au părut foarte interesante.
În ceea ce privește viața de zi cu zi, aici treaba este un pic mai complicată și cred că această carte exact despre asta vorbește: despre cum poți să vii în sprijinul unui copil care poate nu e curios la școală sau nu are prilejul să învețe prea multe. Cum să își sistematizeze ce se întâmplă în viața reală?
În viața reală, 2,5 ore pe zi ascultă muzică un copil din Europa de Est. Este enorm! Poți să iei acest studiu, aceste date și să le aduci în favoarea ta pentru că noi, deocamdată, nu știm ce ascultă 2,5 ore pe zi și fix acest lucru face această carte.
Îți arată că prin muzică poți și învăța nu doar relaxa, nu doar simți plăcere și poți să știi mai mult decât atât.
De ce ascult ceea ce ascult astăzi, când am zece ani, și nu mai ascult azi când am șaisprezece ani, dar îmi aduc aminte cu plăcere când am douăzeci și trei de ani. Este ca o scară pe care urci și unde fiecare treaptă vine în completarea celei de mai jos. Cam asta am dorit eu să fac și cred că mi-a ieșit în mare măsură.”
Se pot spune multe despre „Aritmetica sunetelor” dar eu nu vă mai spun decât că nu veți lăsa cartea din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.