Apelul fals la 112 pune vieţi în pericol ! Sună responsabil!
Articol de arionmihaela, 24 septembrie 2023, 13:37
În perioada 19 iunie – 31 august 2023, Poliţia Română, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii şi structurile teritoriale de analiză şi prevenire a criminalităţii, a derulat, la nivel naţional, campania de conştientizare în rândul beneficiarilor minori şi adulţi cu privire la consecinţele actelor de alertare abuzivă a autorităţilor, intitulată: „Apelul fals la 112 pune vieţi în pericol! Sună responsabil!”
În cadrul acesteia au fost organizate activităţi preventive care au avut ca obiectiv principal creşterea gradului de conştientizare a publicului cu privire la importanţa utilizării responsabile a numărului de urgenţă 112.
Campania a vizat trei direcţii de acţiune. Astfel, poliţiştii au desfăşurat acţiuni preventive directe în comunităţi, au fost diseminate mesaje preventive, în mediul online şi în mass-media şi au fost stabilite şi dezvoltate colaborări cu celelalte structuri cu atribuţii în sfera situaţiilor de urgenţă.
Astfel, au fost organizate 597 de acţiuni preventive, dintre care 361 în mediul urban şi 245 în mediul rural, cu peste 41.600 de beneficiari, dintre care 30.412 minori.
Activităţile de promovare a campaniei au avut loc în locuri publice (parcuri, mall-uri, tabere, locuri de petrecere a timpului liber), la care au participat şi alte structuri ale Poliţiei Române (rutieră, investigaţii criminale, ordine publică, siguranţă şcolară), în vederea transmiterii mesajelor preventive.
De asemenea, pentru promovarea campaniei, poliţiştii au participat la întâlniri cu grupurile ţintă, în vederea transmiterii de informaţii destinate prevenirii actelor de alertare abuzivă a autorităţilor.
Totodată, materiale de promovare a campaniei au fost distribuite către partenerii care deţin şi administrează panouri stradale sau din centrele comerciale, inclusiv către Metrorex, fiind astfel diseminat mesajul campaniei.
Activităţile au fost desfăşurate în sistem integrat şi cu participarea altor instituţii cu atribuţii în sfera situaţiilor de urgenţă.
Reamintim că este foarte important să înţelegeţi rolul şi funcţiile numărului unic de urgenţă 112. Cunoaşterea clară a modului în care funcţionează acest serviciu este esenţială, pentru a evita apelurile abuzive şi pentru a nu pune în pericol vieţile altor persoane.
Folosiţi numărul de urgenţă doar în cazuri reale de urgenţă, cum ar fi accidente grave, incendii, infracţiuni sau situaţii medicale critice !
Educaţi copiii despre importanţa utilizării corecte a numărului de urgenţă şi despre consecinţele apelurilor abuzive. Monitorizaţi utilizarea telefoanelor de către copii !
Purtaţi discuţii alături de copii despre importanţa numărului unic de urgenţă 112, astfel încât să cunoască şi să conştientizeze când este necesar să efectueze un apel la numărul de urgenţă şi când nu este potrivit. Încurajaţi o comunicare deschisă şi responsabilă în acest sens.
Celor mici le spunem cel mai important lucru pe care trebuie să-l ştie despre numărul unic de urgenţă 112: aşa cum spune numele, acesta este destinat situaţiilor reale de urgenţă, atunci când aveţi nevoie de ajutor imediat !
O urgenţă este o situaţie gravă sau periculoasă, pentru dumneavoastră sau pentru alte persoane, care necesită intervenţie promptă. Incendii, accidente grave, infracţiuni sau situaţii medicale critice sunt câteva exemple.
Nu folosiţi niciodată numărul 112 pentru glume sau jocuri ! Apelurile abuzive pot împiedica oamenii care au nevoie de ajutor să primească asistenţa necesară. Mai mult, vă expuneţi unor consecinţe legale directe, precum sancţiuni contravenţionale ori chiar cercetare penală.
Dacă nu sunteţi siguri cu privire la urgenţa unei situaţii, întrebaţi un adult de încredere. Ei vă pot ajuta să decideţi când este momentul să sunaţi la 112 şi să înţelegeţi mai bine cum să folosiţi acest număr în mod responsabil
Implementarea campaniei „Apelul fals la 112 pune vieţi în pericol ! Sună responsabil !” va continua în judeţele în care au fost înregistrate valori mari ale apelurilor false sau abuzive, până la sfârşitul anului 2023.
sursa foto fb STS