Bucharest Science Festival, cel mai important festival din România dedicat ştiinţelor şi tehnologiei, începe miercuri la Bucureşti

Roboţi, experimente ştiinţifice spectaculoase, vizite în laboratoare, în companii şi în unităţi de pompieri, ateliere de ştiinţă, sunt doar câteva dintre surprizele care îi aşteaptă pe vizitatori la cea de-a XI editia a Bucharest Science Festival.

Evenimentul aflat sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, are loc anul acesta între 27 septembrie şi 1 octombrie, în mai multe locaţii din Bucureşti

Peste 20.000 de părinţi, copii, profesori şi elevi, sunt aşteptaţi la Bucharest Science Festival, cel mai important festival din România dedicat popularizării ştiinţelor şi tehnologiei în rândul publicului larg, tema de anul acesta fiind „Oamenii şi Inteligenţa Artificială”.

Intrat deja în al doilea deceniu de existenţă, Bucharest Science Festival începe miercuri, 27 septembrie, cu un eveniment de excepţie, o conferinţă dedicată industriei spaţiale din ţara noastră, în care opinia publică va afla despre una dintre cele mai importante misiuni de apărare planetară, condusă în cooperare de agenţiile spaţiale europeană (ESA) şi americană (NASA), în care companiile româneşti sunt responsabile de dezvoltarea unor componente cheie.
Industria spaţială este unul dintre cele mai dinamice sectoare economice mondiale, astfel că experţi din domeniu, estimează că domeniul va ajunge la o cifră de afaceri de 1.000 de miliarde de dolari în doar două decenii. Pentru a beneficia de aceste oportunităţi, România ar trebui să-şi dezvolte cât mai rapid ecosistemul industrial, sprijinind atât cercetarea în domeniu, cât şi companiile cu interes în zona spaţială.

La Salonul de Ştiinţă al Şcolilor publicul va putea interacţiona cu roboţi creaţi de elevi din România

Un element cheie al prosperităţii şi securităţii României ţine de calitatea educaţiei ştiinţifice din şcoli, de aceea, Salonul de Ştiinţă al Şcolilor completează tabloul celor mai interesante şi spectaculoase evenimente de anul acesta. La Salon, aflat la a VIII-a ediţie, echipe de elevi aflaţi sub coordonarea profesorilor de ştiinţe de la şcolile din Capitală vor întâmpina vizitatorii cu experimente şi demonstraţii, inclusiv cu roboţi ce vor interacţiona cu cei prezenţi.

Un alt moment mult aşteptat în cadrul Bucharest Science Festival, ce îmbină distracţia cu ştiinţa, are loc în acest weekend şi este legat tehnologia din spatele activităţii criminalistice de poliţie, astfel că atât cei mari, cât şi cei mici, vor putea ca în cadrul evenimentului interactiv „Tehnologie pentru forţele de ordin”, să vadă cu ochii lor, dar şi să experimenteze direct, cum se iau amprente sau cum se simte când eşti în stare de ebrietate.

Vizite la staţii de pompieri, tipografii şi lecţii de prim ajutor alături de SMURD

În plus participanţii din cadrul Bucharest Science Festival vor avea posibilitatea să descopere alături de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov cum funcţionează o staţie de pompieri. De asemenea părinţii, copiii, profesorii şi elevii vor putea vizita o tipografie din Capitală, acolo unde vor afla amănunte despre tehnologia din spatele funcţionării acesteia, dar vor învăţa şi să acorde primul ajutor împreună cu cei de la caravana SMURD sau vor asista la experimente chimice spectaculoase în prezenţa specialiştilor de la Facultatea de Inginerie Chimică din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti. Nu în ultimul rând, expoziţia TechEthos din cadrul festivalului va aduce în prim plan discuţiile legate de implicaţiile etice ale utilizării inteligenţei artificiale, precum ChatGPT, ChatBots sau influenceri virtuali.

Timp de cinci zile, expoziţii, conferinţe şi dezbateri, experimente şi demonstraţii, proiecţii de documentare vor deschide participanţilor perspective noi asupra Universului şi vieţii.

Programul detaliat al festivalului este disponibil pe www.BucharestScienceFestival.ro

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.