VIDEO: Noaptea Cercetătorilor Europeni 2023: 29 septembrie în București și în alte 27 de orașe

Andra Irimia: „Vizitatorii de toate vârstele pot participa la experimente, la ateliere interactive, la prezentări ale ultimelor proiecte științifice ale cercetătorilor, se pot implica în demonstrații care îi vor lăsa cu siguranță cu gura căscată. Și bineînțeles, am fost întotdeauna convinși că atmosfera asta trebuie condimentată și de jocuri și concursuri.”

Te-ai gândit vreodată în copilărie cum ar fi să devii cercetător când vei fi mare? Ei bine, avem soluția pentru a-ți trăi visul. Noaptea Cercetătorilor Europeni are loc pe 29 septembrie în București, la Casa Universitarilor și în alte 27 de orașe din România. Te vei întâlni cu cercetători, oameni de știință și vei putea participa la tot felul de experimente. Andra Irimia, responsabil de comunicare al evenimentului, a venit în Bună dimineața, București! și ne-a dat mai multe detalii.

Andra Irimia/ foto: Cornel Munteanu

Noaptea Cercetătorilor Europeni este deja un eveniment cu istorie. „Prima ediție a avut loc în anul 2005, este o inițiativă a Comisiei Europene. Se adresează atât cercetătorilor care au pornit pe drumul acesta, dar și pentru publicul larg. Avem evenimente, astfel încât să promovăm știința și munca de cercetare către publicul larg, public care nu are un background științific.”

Oricine poate fi un cercetător într-o anumită măsură. „Spunem că dacă ai o minte curioasă, dacă îți pui mereu întrebări, dacă astăzi te lovești de ceva și îți place să afli cum funcționează, de ce există acel lucru, la ce mă ajută? Faci și tu, la un anumit nivel, o mică muncă de cercetare.”

Invitata declară că și ea a fost pasionată de științele exacte. „Și mie îmi plăcea să știu de ce. În special mă atrăgeau partea asta de a anatomie, de biologie. Încercam să aflu de ce ce se întâmplă fotosinteza? Acum apar florile, cum ce se întâmplă?”

Aceasta consideră că experimentele fac diferența. „N-am mers niciodată pe partea asta, pentru că ulterior am descoperit gustul pentru literatură, pentru limbi străine și pentru geografie. Dar probabil că mi-ar fi plăcut mult mai mult și științele exacte, dacă mi-ar fi arătat cineva mai multe experimente.”

Sunt așteptați toți oamenii care vor să afle mai multe despre cercetare, indiferent de vârstă. „Vizitatorii de toate vârstele pot participa la experimente, la ateliere interactive, la prezentări ale ultimelor proiecte științifice ale cercetătorilor, se pot implica în demonstrații care îi vor lăsa cu siguranță cu gura căscată. Și bineînțeles, am fost întotdeauna convinși că atmosfera asta trebuie condimentată și de jocuri și concursuri.”

Ar trebui ca toate gusturile să fie împăcate. „Toată lumea care vine acolo va găsi câte ceva, măcar o activitate pe placul său și va putea, cot la cot cu cercetătorii, să vadă cum este să faci chestia asta zi de zi, să vezi ce impact are munca de cercetare în viața noastră cotidiană.”

Andra Irimia ne-a dezvăluit ce se va întâpla în cadrul Nopții Cercetătorilor Europeni. „Vom avea experimente de fizică, de chimie, de biologie, observații la microscop, vom extrage ADN-ul din fructe. Vom face înghețată, folosindu-ne, bineînțeles, de cunoștințe de fizică și de chimie. Ne vom face propriile medalioane folosind curentul electric și niște concepte din fizică. Vom avea niște momente de scene interesante de la educație financiară până la roboții care te ajută să-ți faci temele.”

Filologii nu sunt uitați: „Avem și ateliere de literatură, ateliere de lectură, cluburi de carte, care se desfășoară în timpul evenimentului.”

Premieră în matinalul BucureștiFM. Invitata de astăzi ne-a dat detalii despre un eveniment surpriză: „Surpriza pe care o s-o divulg acum în direct la voi este că în București, vom avea un stand aniversar, o activitate care a avut loc prima oară acum 10 ani, la ediția din 2013. Am încercat să facem și noi un experiment să vedem cine e mai multitasking. Femeile sau bărbații? Acum 10 ani au câștigat femeile.”

„Ne-am gândit că odată cu trecerea timpului poate că s-a schimbat ceva și atunci anul acesta pe vizitatorii din București îi așteaptă o nouă experiență. Vom face echipe și vom încerca să vedem dacă bărbații au reușit să recupereze în cei 10 ani un pic din îndemânarea asta la activitățile multitasking.”

„Tema atelierului este: fă-ți curățenie în cameră. Trebuie să își facă patul, inclusiv să bage să îmbrace perna în fața de pernă.”

Experimentele îi pot fascina pe toți cei care participă la eveniment. „Sunt experimente care îi prind deopotrivă și pe cei mici, care încă nu au cunoștințele respective, dar și pe cei mari care spun că le-ar fi plăcut la vârsta aia să facă experimente și atunci se implică împreună. Mai mult decât atât, merg acasă și continuă experimentul respectiv sau îl replică să vadă dacă au rămas cu toată informația necesară de după participarea la eveniment.”

„Pe noi ne bucură extraordinar de mult atunci când vedem părinți sau bunici cu copiii venind și implicându-se împreună în absolut orice activitate de acolo. Și la fel de mult ne bucură atunci când profesorii hotărăsc să facă o oră altfel și să vină la eveniment împreună cu toată clasa, să le ofere ceea ce poate școala, la momentul respectiv, nu poate să le ofere partea aia de oră practică, doar teoria.”

Primele ediții au pornit cu rețineți atât din partea cercetătorilor, cât și din partea vizitatorilor. „La început vizitatorii, dar și cercetătorii, aveau rețineri. Vizitatorii spuneau: ce să caut acolo? Se întâmplă același lucru ca la școală. Cercetători vin, nu înțeleg nimic, cum o să relaționez eu cu ei? Mă duc la o prezentare și aia e.”

Cercetătorii, pe de altă parte, spuneau dar noi nu știm să ne adresăm publicului necunoscător. „O să vină și copii, cum o să interacționăm. Am început ușor-ușor să creștem această comunitate de cercetători care acum își doresc din tot sufletul și ne întreabă de la începutul anului ce facem, când ne apucăm de organizare, pentru că au descoperit că și pentru ei este benefic să fie în fața publicului.”

„Pot să vă spun că am avut de-a lungul edițiilor și inclusiv anul ăsta avem cercetători și de 70-80 de ani, care pot să transmită mesaje educative într-un mod în care nu v-ați imagina.”

Cercetătorii au nevoie de mai multă finanțare. „Încercăm și prin acest eveniment să atragem un semnal de alarmă că pentru a avea cercetători buni, pentru a avea succes cercetarea românească e nevoie și de finanțare.”

„Cercetători care, neavând oportunitatea în România la momentul respectiv să studieze în domeniul pe care și l-au ales, să fac experimentele pe niște aparate au plecat cu burse de studiu în afară și au venit de acolo total schimbați.”

Există schimbări datorită Nopții Cercetătorilor Europeni. „De-a lungul timpului, evenimentul a reușit să mai reducă din din neajunsurile astea, pentru că au fost văzuți cercetătorii respectivi, li s-a văzut o parte din munca lor și ulterior au fost și sprijiniți în demersurile lor ulterioare.

Dă-i și tu un play interviului de mai sus pentru a afla ce mai poți găsi la Noaptea Cercetătorilor Europeni 2023. Sigur vei regăsi și tu un mic cercetător în sufletul tău.

Clik aici pentru programul evenimentului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.