Lizica Codreanu, prietena lui Brâncuși, redescoperită în ”Memorii la feminin”

Acum un secol, Brâncuși o fotografia, în atelierul său, pe Lizica Codreanu – care purta costumul special creat pentru ea de către sculptor. Lizica, dansatoare și coregrafă a cărei viață și carieră artistică au avut o contribuție semnificativă la dezvoltarea unei noi estetici a mișcării în prima parte a secolului XX, este una dintre figurile artistice bucureștene al cărei nume nu estesuficient de cunoscut în rândul generațiilor de astăzi.
Asociația Hearth ne-o aduce mai aproape printr-o serie de evenimente, în cadrul proiectului intitulat ”Memorii la feminin. Lizica Codreanu”, proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București acasă 2023.

“Dansatoarea Lizica Codreanu este una dintre acele femei faine din istoria României, care încă poate fi considerată cool de către tinerii de azi – aflați în căutare de valori și inspirație atunci când vine vorba de autohton – dar și o descoperire inedită pentru generațiile mai mari care, cu siguranță, nu au auzit de prietena apropiată a lui Brâncuşi, care a fost adorată de dadaişti și avangarda pariziană”, consideră Natalia Cebanu, director artistic al Asociației Hearth.

Startul se dă cu trei intervenții performative, create de coregrafa și dansatoarea Alexandra Mihaela Dancs, ce vor avea loc miercuri și joi, în atelierele unor artiști români contemporani, c. Pe 27 septembrie, gazdele sunt sculptorii Marian Zidaru și Victoria Zidaru, în spațiile de creație de la Combinatul Fondului Plastic, iar pe 28 septembrie, pictorul Nicolae Comănescu așteaptă publicul la Galeria SAC.
Proiectul va continua cu trei ateliere de mișcare, la sediul Asociației, pe 8 și 15 octombrie, apoi pe 5 noiembrie, coordonate tot de coregrafa și dansatoarea Alexandra Mihaela Dancs, în care va fi explorată relația între mișcarea corpului și artele vizuale. La fiecare atelier pot participa 30 de spectatori.

În următoarea etapă va avea loc premiera unui spectacol de teatru-dans – “Copilul de suflet al lui Brâncuși. Lizica Codreanu”, ce urmărește povestea de viață a dansatoarei, în interpretarea actriței Natalia Cebanu și a coregrafei și dansatoarei Alexandra Mihaela Dancs, ce va fi prezentat la Casa Kerim, la finalul lunii octombrie.
Incursiunea în lumea Lizicăi Codreanu se va încheia, pe 4 noiembrie, cu proiecția unui film documentar realizat cu secvențe din performance-urile lunii septembrie.

“Proiectul urmărește să ofere publicului bucureștean o experiență unică de intersectare a artelor vizuale și a dansului contemporan prin intermediul unui set de activități cu caracter interactiv și participativ. Prin asumarea acestui obiectiv, proiectul își propune să consolideze și să dezvolte comunitatea artistică locală, să crească gradul de conștientizare și apreciere a artelor contemporane, să contribuie la promovarea culturii românești în rândul publicului larg și să contribuie la dezvoltarea sentimentului de comunitate și apartenență la oraș, într-o manieră inovativă. Prin intermediul acestei experiențe artistice, ne propunem să oferim o nouă perspectivă asupra artei și mișcării corporale, să inspirăm imaginația artiștilor, să stârnim curiozitatea publicului și să îmbogățim harta culturală a Bucureștiului cu o serie de evenimente inovative”, spune Doina Dogăroiu, manager proiecte culturale Hearth.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.