VIDEO: Ioana Petrea: „Suntem pe locul al doilea în ceea ce privește ritmul îmbătrânirii populației, la nivelul țărilor europene!”
Articol de Monica Liche, 27 septembrie 2023, 16:56
Cum trăiesc seniorii României? Ce spun statisticile despre nivelul demografic al îmbătrânirii? Directorul de Fundraising și Comunicare al Fundației Regale Margareta a României, Ioana Petrea, a venit #InComunitate să ne vorbească despre toate acestea, precum și despre evenimentele special organizate în jurul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice.
„În statistici, când vorbim de vârstnicii României, ne referim la persoanele cu 65 de ani plus. Este vorba despre o populație de peste 3,7 milioane de seniori care trăiesc astăzi la noi în țară. Este, de fapt, fenomenul de îmbătrânire demografică. Practic, România îmbătrânește. Este un fenomen care se remarcă la nivelul tuturor țărilor europene, doar că noi suntem pe locul al doilea în ceea ce privește ritmul îmbătrânirii populației. Acest procent al oamenilor de peste 65 de ani va crește în fiecare an, din ce în ce mai mult.”
Cetățenii României au dreptul să îmbătrânească într-o manieră demnă. După o viață de muncă, fiecare dintre noi ar trebui să se poată bucura o bătrânețe activă, frumoasă și lipsită de griji, iar în cazul în care intervin boli mai grele, să poată beneficia de proiecte sociale și medicale care să le asigure un trai confortabil. Ioana Petrea ne-a vorbit și despre problemele cu care se confruntă seniorii. Singurătatea este una dintre ele și care afectează un număr foarte mare de vârstnici.
Am studiat care sunt problemele cu care se confruntă vârstnicii în România. Din păcate, situația materială este una care afectează majoritatea persoanelor vârstnice. Știm cu toții că veniturile lor sunt mici și insuficiente. Adesea, pentru o mare parte a populației. A doua problemă se referă la faptul că avem o stare de sănătate precară și nu există neapărat o obișnuință în a face prevenție, iar vârstnicii noștri ajung, adesea, la bătrânețe cu diverse boli pe care le poartă pe picioare și care le afectează, efectiv, calitatea vieții.
Singurătatea este una dintre problemele, din ce în ce mai acute, de care ne lovim adesea în jurul nostru și care afectează aproape un milion de vârstnici din România. Putem vorbi și despre sentimentul de inutilitate care se instalează atunci când seniorii își pierd rolul social, rolul profesional și rețeaua din jurul lor, rețeaua de suport. La această conferință pe care Fundația Regală Margareta a României o organizează, dorim să vedem care sunt acele bune practici pe care le putem identifica în diverse comunități din țară, aplicate cu succes, tot felul de proiecte mai mari sau mai mici, la firul ierbii sau într-o comunitate mai mare, astfel încât să avem inspirația să le replicăm, poate în fiecare comunitate, acolo unde se poate.
Dorim să participe asistenți sociali care susțin acest sistem dedicat seniorilor, medici de familie, medici de specialitate, poate personalul care lucrează în cămine rezidențiale pentru vârstnici, dar și reprezentanți ai autorităților publice care au ceva de spus, au ceva de auzit din partea ONG-urilor. De asemenea, ne dorim să participe și profesioniști care dețin bugete în domeniul responsabilității sociale corporative. Conferința va fi înregistrată anul acesta și difuzată ulterior pe canalul de youtube al Fundației Regale Margareta a României.”
Seniorii României nu bat pasul pe loc. De bunici avem nevoie întotdeauna, de sfaturile lor, de poveștile lor, iar ei se implică în proiectele comunității și vin în ajutorul celor mici, al copiilor care se află în centrele de zi.
„În fiecare an, avem cel puțin un invitat ca speaker motivațional sau inspirațional, din rândul seniorilor. Anul acesta va fi o doamnă, se numește Roza Budău, este din Bacău. Ea activează ca voluntar în cadrul Centrului Iana din Bacău, unde desfășoară activități educaționale, vocaționale, cu copiii de acolo. Este un reprezentant, cu care ne mândrim, al proiectului nostru național, care se numește Centrele Generații, prin care noi promovăm voluntariatul în rândul persoanelor vârstnice. La acest moment, sunt câteva sute de vârstnici, în România, care activează ca voluntari în centre de zi pentru copii.”, spune Ioana Petrea, Directorul de Fundraising și Comunicare al Fundației Regale Margareta
Pentru seniorii care au nevoie de ajutor, de un sfat sau doar să fie ascultați de cineva, există o linie telefonică gratuită. La celălalt capăt al firului se află, în fiecare zi, cineva care le va răspunde.
„La Telefonul Vârstnicului, 0800.460.001, pot apela gratuit toți vârstnicii din România, pentru orice fel de problemă ar avea. Uneori au nevoie de consiliere, de sprijin emoțional sau chiar de soluții pentru sprijin material. În general, ne sună pentru a afla informații actualizate legate de instituții care le-ar putea rezolva o problemă concretă. Ne pot suna, mai ales atunci când se simt singuri, noi avem o echipă de psihologi care este implicată în consiliere psihologică la telefon.”
Telefonul Vârstnicului – 0800.460.001