Impostorul – o carte captivantă despre un eveniment real

Dacă vă plac poveștile cu personaje complexe despre evenimente reale, care la un moment dat au împărțit pur și simplu o lume mai mare sau mai mică în două, atunci romanul „Impostorul” de Zadie Smith apărut în traducerre românească la editura Litera este lectura potrivită pentru dumneavoastră în acest week-end.

Acțiunea cărtii se petrece în anul 1873, în Anglia victoriană și o are drept personaj principal pe doamna Eliza Touchet, scoțiancă de origine. Ea este menajeră și verișoară prin alianță a lui William Ainsworth, romancier odinioară celebru, acum în declin, cu care locuiește de treizeci de ani.

Doamna Touchet este o femeie cu interese multiple: literatură, justiție, abolirea sclaviei, clasele sociale, vărul ei, soțiile lui, viața de aici și de pe lumea cealaltă. Însă este și sceptică. Bănuiește că vărul ei nu are pic de talent; că prietenul lui faimos, Charles Dickens, este un moralist agresiv; și că Anglia este o țară a fațadelor, în care nimic nu este ceea ce pare.

La un moment dat în poveste va apare încă un personaj interesant, Andrew Bogle. Acesta a crescut ca sclav pe plantația Hope din Jamaica. Știe că fiecare căpățână de zahăr presupune suferință umană. Știe că bogații îi înșală pe săraci și că oamenii se lasă manipulați mai ușor decât își închipuie. Când Bogle ajunge la Londra, martor-vedetă într-un proces de impostură urmărit de întreaga țară, știe că viitorul lui depinde de povestea pe care o va spune.

Procesul cu pricina nu este altul decât „Procesul Tichborne“ – în care un măcelar din Australia pretindea că este moștenitorul unui domeniu important, cu titlul aferent – o captivează pe doamna Touchet la fel ca pe toți concetățenii ei. Oare Sir Roger Tichborne este într-adevăr cine spune că este? Sau e un impostor? Și oare cum se vor intersecta drumurile doamnei Touchet cu cele ale lui Andrew Bogle? Dar toate acestea vă las să le descoperiți singuri atunci când veți citi romanul ”Impostorul” de Zadie Smith, o carte pe care nu o veți mai lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagina.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.