MS iniţiază procedurile pentru construcţia unui nou sediu pentru Banca de Multiţesut şi Celule

Ministerul Sănătăţii a iniţiat un Memorandum pentru construcţia unui nou sediu dedicat Băncii de Multiţesut şi Celule şi Agenţiei Naţionale pentru Transplant.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, 570 de milioane de euro sunt disponibile din fonduri europene pentru finanţarea investiţiilor din domeniile oncologie şi transplant.

România are alocate astăzi fonduri nerambursabile suficiente din programe externe pentru a iniţia şi finaliza investiţia.

„Noi am identificat şi sursa de finanţare şi propunem ca acest centru avansat dedicat al transplantului în România să fie construit în proximitatea Institutului Clinic Fundeni. Avem 570 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, disponibile din mai multe programe de finanţare, pe care putem să-i utilizăm inclusiv pentru această construcţie importantă”, a spus secretarul de stat Alexandru Rogobete.

Conform aceleiaşi surse, România nu se află într-o situaţie bună în ceea ce priveşte utilizarea terapeutică a ţesuturilor şi celulelor umane.

În textul memorandumului, iniţiatorii specifică faptul că băncile de ţesuturi funcţionează astăzi în cadrul unităţilor spitaliceşti şi sunt dotate cu o bază tehnică învechită, inclusiv la Fundeni. În state precum Franţa, Italia sau Spania, Agenţia Naţională pentru Transplant funcţionează în aceeaşi clădire cu Banca Naţională Mutiţesut. Acest exemplu vor să îl aplice specialiştii din Ministerul Sănătăţii şi în România.

sursa foto: FB MS

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.