1 octombrie – Ziua internațională a cafelei

foto: Adriana Baciu

Ziua internaţională a cafelei este sărbătorită, în fiecare an, la data de 1 octombrie.

În 2023, Organizaţia Internaţională a Cafelei (OIC) şi Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) lansează împreună campania #CoffeePeople, o provocare în social media, în jurul temei „Promoting the right to a safe and healthy working environment in the coffee supply chain”. Ziua internaţională a cafelei – o celebrare a diversităţii industriei cafelei, a calităţii şi dedicaţiei – este o oportunitate pentru iubitorii de cafea de a-şi împărtăşi pasiunea lor pentru această băutură şi de recunoaştere şi susţinere a muncii milioanelor de fermieri implicaţi în cultivarea şi îngrijirea arborilor de cafea şi, respectiv, în recoltarea boabelor de cafea, precum şi a tuturor femeilor şi bărbaţilor implicaţi în producerea, comercializarea, distribuirea şi servirea cafelei, potrivit www.ico.org.

„Toţi lucrătorii merită să se bucure de condiţii de muncă decente şi sigure. Aceasta implică, cel puţin, reguli privind programul de lucru, plata adecvată a salariilor şi monitorizarea efectivă a sănătăţii şi securităţii în muncă (…). Sunt mândră că astăzi, împreună împreună cu OIM, ICO se angajează să conducă şi să organizeze locuri de muncă mai bune în acest sector pentru a face faţă tuturor provocărilor. Respectarea dreptului internaţional al muncii şi ajutarea părţilor-cheie interesate să se angajeze să susţină acest drept este esenţială pentru a obţine o creştere incluzivă, pentru a consolida stabilitatea şi sustenabilitatea sectorului cafelei şi îmbunătăţirea calităţii vieţii lucrătorilor” a declarat directorul executiv al OIC, Vanúsia Nogueira, se arată pe www.internationalcoffeeday.org.

În 2014, OIC a declarat ziua de 1 octombrie – Ziua internaţională a cafelei. Prima ediţie a evenimentului a avut loc la 1 octombrie 2015 şi a coincis cu cea de-a 115-a sesiune a Consiliului Internaţional al Cafelei (ICC) şi cu primul Forum global al cafelei (GCF), desfăşurat în cadrul Expo Milano (1 mai-31 oct.), un eveniment la care au participat peste 150 de state, potrivit www.internationalcoffeeday.org.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.